PPTP, L2TP i mnoštvo VPN protokola

PPTP, L2TP, UDP, TCP, IKEv2, OpenVPN, SSTP u govornim mjehurićima.

UDP? TCP? OMG!

Iako se mogu činiti zastrašujućim, VPN protokoli prilično su lako razumljivi i bitni su za osiguranje vaše mrežne aktivnosti. U tom duhu ExpressVPN nudi ovaj brzi vodič za VPN protokole – što su, i one najbolje koje koriste za sigurno i privatno internetsko iskustvo.

VPN protokoli za lutke

Počnimo s osnovama. VPN je kratica Virtualna privatna mreža, koji je siguran tunel između dva ili više uređaja. Kada koristite VPN, povezani ste na Internet putem posredničkog poslužitelja kojim upravlja VPN davatelj (npr. ExpressVPN).

Sigurnost vaše veze diktira VPN protokol, što je skup uputa koje definiraju šifriranje između dva uređaja.

Različiti protokoli koriste različite metode šifriranja i provjere autentičnosti, što rezultira različitim stupnjem brzine i sigurnosti. Evo najistaknutijih protokola:

PPTP: Protokol tuneliranja od točke do točke

Kao jedan od najstarijih i najosnovnijih protokola, PPTP je krenuo još od dobrih dana Windows 95, koristeći MS-CHAP v2 paket za provjeru autentičnosti. S pozitivne strane, PPTP se vrlo brzo i lako postavlja. Međutim, to nije nimalo sigurno i gotovo sigurno ga mogu razmotriti NSA i druge obavještajne agencije.

Ukratko: ne koristi PPTP ako su dostupne druge mogućnosti protokola.

L2TP: Protokol tunela sloja 2

L2TP je nadogradnja PPTP-a, a nudi jaču sigurnost po cijeni smanjene brzine. L2TP se obično koristi sa IPsec (Internet Protocol Security) protokolom, pa se njih dva zajedno nazivaju L2TP / IPsec.

Poput PPTP-a, L2TP je dostupan na svim modernim platformama i lako ga je postaviti. Iako nije siguran kao neki drugi protokoli na ovom popisu i može ga blokirati vatrozidima, L2TP je koristan za anonimizaciju ili promjenu VPN lokacija. Sve u svemu, L2TP je “brzo i prljavo” rješenje.

OpenVPN

sve expressvpn aplikacije koriste openvpnŠto se ne voli s OpenVPN-om? Nudi najviše sigurnosti, otvoren je izvor i zadani je protokol u svim ExpressVPN aplikacijama.

OpenVPN je zlatni standard VPN protokola. Nudi najviše performanse, najbolju sigurnost i vrlo se konfigurira. Kao protokol otvorenog koda, OpenVPN ima koristi i od podrške zajednice otvorenog koda, koja često poboljšava kôd kako bi se osiguralo da nema intervencija od strane nadzornih agencija..

A u slučaju da se pitate: Da, sve ExpressVPN aplikacije koriste OpenVPN prema zadanim postavkama. Možete birati između UDP (najbolja kombinacija brzine i sigurnosti) i TCP (povećana pouzdanost veze, ali smanjena brzina) priključci kako bi veza bila najprikladnija za vaše potrebe. Ali s OpenVPN-om stvarno ne možete pogriješiti.

SSTP: Protokol sigurnog tuneliranja utičnica

SSTP nudi većinu prednosti OpenVPN-a, ali samo na Windows operativnom sustavu. S pozitivne strane, SSTP je vrlo siguran, izvorno je podržan na svim Windows uređajima i može zaobići većinu firewall-a s lakoćom.

Nažalost, SSTP nije dostupan na drugim operativnim sustavima i nije open source poput OpenVPN. Pa dok je dobra ideja da koristite SSTP tamo gdje OpenVPN nije dostupan, imajte na umu da protokol pripada Microsoftu i može imati ugrađenu stražnju vrata za nadzor.

IKEv2: inačica 2 za razmjenu internetskih ključeva

IKEv2 jedan je od najnovijih i najnaprednijih protokola. Nudi veliku brzinu, vrlo je siguran i pruža vrlo stabilnu vezu. IKEv2 je dostupan i na većini računalnih platformi (Windows, Mac, Android, iOS) i prilično je jedina opcija za BlackBerry korisnike.

Nažalost, IKEv2 trenutno nije dostupan na svim platformama (npr. Linux) i prilično je ograničen u konfiguraciji (za razliku od OpenVPN). Pored toga, nisu sve implementacije protokola pouzdane, stoga budite oprezni koriste samo otvorene verzije IKEv2.

Koji VPN protokol trebam koristiti?

vpn veze su siguran tunel između uređajaAko je VPN tunel za vaše podatke, tada sigurnost tog tunela ovisi o protokolu koji koristite.

Sada kada znate najpopularnije VPN protokole okolo, evo sažetka vremena kada ih koristiti.

Koristite kada je dostupno:

OpenVPN

  • Pros: Najsigurniji, zaobilazi vatrozidove, visoko konfiguriran, open source
  • Protiv: Složeni postupak postavljanja zahtijeva softver treće strane

Koristite kada OpenVPN nije dostupan:

L2TP

  • Pros: Sigurniji od PPTP-a, jednostavan za postavljanje, široko dostupan
  • Protiv: bori se s restriktivnim vatrozidima

SSTP

  • Pros: Vrlo siguran, zaobilazi većinu firewall-a, izvorno podržanih u sustavu Windows
  • Protiv: Dostupno samo u sustavu Windows, a ne u otvorenom kodu

IKEv2

  • Pros: Vrlo siguran, vrlo brz, vrlo stabilan
  • Nedostaci: nije dostupno na svim platformama, ograničene konfiguracije, neprimjerene otvorene izvorne verzije

Koristite kada sigurnost i privatnost nisu potrebni:

PPTP

  • Pros: Vrlo brz, jednostavan za postavljanje, široko dostupan
  • Kontra: nije siguran

Eto, tu je i podjela najpopularnijih VPN protokola dostupnih danas. U pravilu je sve što je jače od PPTP-a u redu za svakodnevno korištenje interneta. Ali ako želite optimalnu kombinaciju brzine, sigurnosti i performansi, OpenVPN je jasan izbor.

A za one koji traže maksimalnu internetsku privatnost i sigurnost, ne prestajte koristiti pravi VPN protokol. Odvojite trenutak i pogledajte ove mobilne aplikacije, proširenja preglednika i općenite savjete!

Tunel: Manuel Joseph / Pexels (Slika je modificirana)

PPTP, L2TP i mnoštvo VPN protokola
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.