Pregledali smo Tails 2.0 i evo što se dogodilo

Web stranica ExpressVPN otvara se na Tails 2.

Jedna od glavnih prepreka s kojom se Edward Snowden suočio prilikom pripreme najopsežnijeg curenja povjerljivih dokumenata u modernoj povijesti bila je podučavanje Glenna Greenwalda kako koristiti šifriranje.
Snowden je predstavio Greenwald u Amnesic Incognito Live System (repovima) koji se pokreće s USB sticka i ne ostavlja trag samog sebe na vašem računalu. Tails omogućava sigurnu komunikaciju i usmjerava sav promet kroz Tor mrežu, kako bi se sačuvala vaša anonimnost.

Repovi su upravo dobili značajnu nadogradnju, izdanjem verzije Tails 2.0!

Prošli tjedan dobili smo kandidat za izdanje i jedva smo čekali da ga isprobamo.

Instaliranje repova 2.0 na vaš uređaj

Budući da je 2.0 novo izdanje, morali smo napraviti instalaciju ispočetka. Ovo je prilično jednostavan postupak, ali može izgledati zbunjujuće ako ste novi u sustavu.

Prvi koraci su i dalje isti kao i u ranijim verzijama repa. Ovisno o vašoj robnoj marki računala, možda ćete trebati pritisnuti određenu tipku tijekom pokretanja kako biste pokrenuli Tails. Međutim, u mnogim slučajevima jednostavno možete priključiti USB ključ u Tails i napajati računalo. Jednostavno odaberite za podizanje sustava s USB stick-a i Repovi će se početi učitavati.

Prvo što smo primijetili kod Tails 2.0 je da je otišla opcija Windows XP Camouflage. U prethodnim verzijama ova značajka može prikrivati ​​Tails na vašem uređaju, čineći da radna površina izgleda identično kao u sustavu Windows XP. Možda je ovo nekada bilo korisno za izbjegavanje neželjene pažnje u internetskim kafićima, ali vjerojatno biste danas dobili više pozornosti za korištenje Windows XP - XP je petnaestogodišnji operativni sustav! Osim toga, postoje li Internet kafići još uvijek?

Dizajn Repova sada izgleda sjajno! Programeri su objasnili da su prešli na GNOME Shell u klasičnom načinu rada. Odmah se osjeća ugodno, a prozori i izbornici rade intuitivno.

Repovi su sada prilagođeni zaslonu osjetljivom na dodir i to uspijevaju bez ugrožavanja iskustva na prijenosnom računalu ili radnoj površini. Možete dobiti lijep pregled svih otvorenih prozora i radnih prostora pomicanjem pokazivača u gornji lijevi kut, što je lijep dodir. Tu je i pregled aplikacija, što je sjajna značajka, ali nažalost se osjeća pomalo nespretno kada se mišem krećete kroz aplikacije.

Tails dolazi s virtualnom tipkovnicom za uređaje sa zaslonom osjetljivim na dodir (ili korisnike tipkovnica koji žele izbjeći rizik da im se na njihovoj tipkovnici instalira keylogger).

Ali nekako je virtualna tipkovnica jedina stvar koja je postala ružnija u aplikaciji Tails 2.0.

repovi za ekranPopločani prozori Tails 2.0

Spajanje na Internet s repovima 2.0

Trebalo nam je nekoliko sekundi da pronađemo simbol Wi-Fi-ja kako bismo se povezali s Internetom. Iz nekog razloga, to je upisano duboko u izbornik i ne možemo vidjeti logiku iza toga. Wi-Fi bi trebao biti lako dostupan. Osim što vam treba malo vremena da pronađe, proces dobro funkcionira. I volimo da Tails nasumično odabire jedinstveni identifikator mrežne kartice vašeg računala (MAC adresa) kako bi vas učinio manje praćenim kada koristite javni Wi-Fi.

Pregledavanje e-pošte i Tor

Velika je promjena što se Tails sada nalazi sa Icedoveom kao zadanim klijentom e-pošte. Icedove je zasnovan na Mozillinom Thunderbird-u i nudi korisnije iskustvo od Claws (prethodni klijent e-pošte), a također je bolji.

Preglednik Tor nije se vidljivo promijenio, iako dnevnik promjene kaže da preglednik više neće nuditi mogućnost otvaranja preuzetih datoteka s vanjskom aplikacijom. Ovo je sigurnosna značajka usmjerena na zaštitu od skitnih datoteka i virusa. Preporučuje se da prekinete vezu s internetom prije nego što otvorite datoteke preuzete iz nepoznatih izvora. A ako se dogodi nešto smiješno, jednostavno pokrenite računalo.

tor na repovima 2.0Korištenje Tor na repovima 2.0

Uređivanje datoteka

Repovi se isporučuju s različitim alatima za uređivanje i uredski rad. LibreOffice je unaprijed pripremljeni uredski paket koji će vam omogućiti uređivanje .doc datoteka koje Windows koristi. Svaki je dio Repova optimiziran kako bi se smanjili metapodaci, tako da ne morate brinuti da se slučajno otkrite ako objavite anonimni dokument.

Softver za uređivanje slika je također odličan. Inkscape (vektorska grafika) i Gimp (slike) dovoljno su dobri da ih možete koristiti na vašem primarnom operativnom sustavu.

Jedan od najkorisnijih alata koji se nalaze u Tailsu je "MAT", alat za anonimnost metapodataka. Možete učitati bilo koju vrstu datoteke u MAT i ona će vam reći sve metapodate koji su povezani s datotekom. Ovo je alat za novinare koji se mora koristiti, jer su metapodaci pohranjeni na fotografijama često naštetili subjektima pripojenih priča, kao što je John McAfee iz 2012. godine..

Repovi 2.0 Šifriranje

Najveća snaga Tails-a uvijek je bila njegova snažna provedba PGP-a. Na gornjoj traci možete pronaći malu ikonu bilježnice koja iz razloga koje ne razumijemo znači šifriranje. Tekst se može uređivati ​​u bilježnici pod nazivom Gedit. Izvrsna značajka Tails-a je mogućnost kopiranja, šifriranja ili potpisivanja datoteka s vašim PGP potpisom - a sve klikom na jedan gumb. Tada možete objaviti ili poslati rezultat gdje god želite.

Teško je zamisliti da itko ima problema s korištenjem PGP-a s takvim alatom pri ruci.

pgp repoviPGP je jednostavan s Tails 2.0

Tails 2.0 je dobro radio za nas, ali još uvijek je samo kandidat za izdanje. Ako želite potpuno podržani program Tails, možda bi bilo najbolje preuzeti trenutačnu verziju (1.8). Repovi će se automatski nadograditi na verziju 2.0 kada je puno izdanje spremno.

Sve u svemu Tails 2.0 nam pušta palčeve!

Pregledali smo Tails 2.0 i evo što se dogodilo
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.