Siri i Alexa treniraju svoj AI svojim glasom. Evo kako izbrisati te podatke.

Crveni kružni gumb za snimanje.

Ako ste ikada rekli "Hej" Alexa ili Googleu "OK", velike su šanse da je vaš glas snimljen i prepisan kako bi poboljšali njihovu AI tehnologiju prepoznavanja glasa.

Uz više vijesti izvođača radova koji slušaju vaše snimke i tužbe zbog nesuglasnog snimanja dječjih glasova, implikacije na privatnost da ovi glasovni pomoćnici vode evidenciju svake vaše interakcije s njima susreću se s rastućim alarmom.

Dobra vijest: Možete pronaći te snimke i očistiti ih. Loša vijest: ove snimke mogu još uvijek ostati na poslužiteljima tvrtke.

Saznajte kako izbrisati svoju povijest na:

 • Alexa
 • Google Assistant
 • Siri

Kako se virtualni asistenti šire, to se odnosi i na privatnost

U samo nekoliko godina, Alexa, Siri i Google Assistant brzo su postali imena kućanstava. Samo u SAD-u 66,4 milijuna posjeduje najmanje jedan pametni zvučnik, a Amazonov Echo ima većinski udio u SAD-u i na globalnom tržištu.

Vidjeli smo da se slučajevi upotrebe ovih proizvoda proširuju, posebice kod Amazona koji je uveo Echo Dot navodno prilagođen djeci i upravo pokrenuo partnerstvo s britanskom Nacionalnom zdravstvenom službom kako bi automatski pretraživao web stranicu NHS-a za korisnike u Velikoj Britaniji koji traže zdravlje srodni savjeti.

Unatoč njihovoj sve većoj prisutnosti u svakodnevnom životu, virtualni glasovni pomoćnici susreli su se s malo straha i sumnje u to koliko ih snimaju i slušaju. Istraživanje ExpressVPN-a pokazalo je da više od polovice ispitanika kaže da su ili izuzetno ili vrlo zabrinuti kako bi se podaci s uređaja pametne kuće mogli upotrijebiti za objedinjavanje osobnih navika. Međutim, dok je 24,4% svih ispitanika uvijek isključivalo mikrofon na pametnim kućnim uređajima kada ih nisu koristili, 21,2% nikada nije radilo.

Prisluškivanje je značajka, a ne greška

Da bi ti glasovni pomoćnici pokupili riječ budnosti ("OK, Google" ili "Hey Siri"), glasovni pomoćnici vas slušaju cijelo vrijeme, čak i ako ga možda ne snimaju.

Pa, zapravo, oni bi vas još uvijek mogli slučajno snimiti, ako misle da su čuli budnu riječ.

Izvještaj Bloomberga utvrdio je da Amazon koristi ljude za prepisivanje govornih zapisa s Alexa, od kojih su neke bile slučajne. Radnici tima koji je prepisao te snimke rekli su Bloombergu da ne samo da su slušali stotine snimaka u smjeni, već da su te snimke također došle s korisnikovim imenom, serijskim brojem uređaja i brojem računa. Neke od snimaka pojavile su se slučajno, a među njima su i snimke poput žene koja pjeva pod tušem, vrištavog djeteta i seksualnog napada.

Google Assistant ni ovdje nije sklon - belgijska novinska agencija VRT nabavila je više od tisuću snimaka od ugovornog suradnika čiji je zadatak prepisivati ​​„153 od kojih su razgovori nikada trebali biti snimljeni i tijekom kojih je zapovijed„ U redu Google "očito nije dato." Dok Google razdvaja informacije iz izvora, zamjenjujući korisničko ime anonimnim serijskim brojem, istraga VRT-a otkrila je da "ne treba raketnom znanstveniku da oporavi nečiji identitet" na temelju onoga što je rečeno.

Tim također pregledava snimke glasa na Appleovoj Siri, a kao što je to slučaj s Google Assistantom, slušatelji skidaju osobne podatke i zamjenjuju ih slučajnim ID brojem koji se resetira svaki put kad se Siri isključi..

Činjenica je, međutim, da su vaši glasovni pomoćnici dovoljno varljivi da pokupe lažne pozitivne riječi svojih budnih riječi, što potencijalno može snimiti privatne razgovore koji nisu namijenjeni drugima.

"To je zastrašujuće: u vašoj kući postoji mikrofon i nemate konačnu kontrolu nad time kad se aktivira", rekao je dr. Jeremy Gillula iz Fondacije Electronic Frontier za Gizmodo. "Iz moje perspektive, to je problematično sa stajališta privatnosti."

Kako izbrisati svoju glasovnu povijest na Alexa, Googleu i Siri

Ako ne želite razmotriti nuklearnu opciju (tj. Izbacivanje vašeg odjeka iz kuće), postoje načini da ove snimke uklonite iz svog pomoćnika i isključite njegovo prepoznavanje glasa kada vam ne trebaju. Evo kako.

Kako izbrisati povijest na Alexa

Da biste odabrali i izbrisali prethodne glasovne snimke na svojoj Alexa:

 1. Otvorite aplikaciju Alexa na telefonu.
 2. Dodirnite ikonu izbornika u gornjem lijevom kutu.
 3. slavina postavke.
 4. slavina Alexa račun pri vrhu stranice.
 5. Odaberi Povijest i izbrisati snimke koje ne želite na svom uređaju.

Ako želite izbrisati sve odjednom:

 1. Idite na stranicu uređaja Amazon.
 2. Odaberite gumb izbornika s lijeve strane uređaja Echo kojim biste željeli upravljati.
 3. Odaberi Upravljanje snimkama glasa.
 4. Odaberi Izbrisati.

Međutim, budite upozoreni da čak i brisanje audio datoteka nije jamstvo njihovog potpunog uklanjanja s Amazonovih poslužitelja čak i kada obrišete audio datoteke s računa

Ako želite otići korak dalje i spriječiti Amazon da upotrebljava svoj glas za treniranje AI:

  1. Otvorite aplikaciju Alexa na telefonu.
  2. Dodirnite ikonu izbornika u gornjem lijevom kutu.
  3. Odaberi Alexa račun.
  4. izabrati Alexa Privacy.
  5. Odaberi Upravljajte kako vaši podaci poboljšavaju Alexa.
  6. Isključite gumb pored Pomozite u razvoju novih značajki.
  7. Isključite gumb pokraj vašeg imena ispod Koristite Poruke za poboljšanje transkripcija.

Kako izbrisati povijest na Google Assistantu

Da biste upravljali i brisali glasovne i audio aktivnosti na Google Assistantu:

 1. Idite na svoj Google račun.
 2. Na lijevoj navigacijskoj ploči odaberite Podaci & personalizacija.
 3. Na nadzornoj ploči aktivnosti odaberite Glas & Audio aktivnost.
 4. Klik Upravljanje aktivnošću da biste vidjeli popis svih snimaka.
 5. Pored stavke koju želite izbrisati odaberite gumb i odaberite Izbrisati.
 6. Da biste izbrisali svu svoju aktivnost na Google Assistantu, odaberite Izbriši aktivnost korisnika umjesto toga i odaberite Cijelo vrijeme. Na dnu odaberite Izbrisati.

Da biste u potpunosti isključili Google Assistant, slijedite Googleove upute za vaše računalo, Android uređaj ili iPad i iPhone.

Kako izbrisati povijest na Siri

Siri vam ne omogućuje da čujete ili ne upravljate poviješću glasovnih interakcija. Za brisanje ove povijesti morate isključiti i jedno i drugo Siri i Diktat.

 • Da biste isključili Siri, uđite postavke > Siri & traži i onemogući "Slušaj Hey Siri.”Također možete onemogućiti i ostale Ask Siri funkcije u ovom odjeljku.
 • Da biste onemogućili Glasovno diktiranje, idite na postavke > Općenito > tastatura i prijeđite prstom prema dolje i isključite se Omogući diktiranje.
Siri i Alexa treniraju svoj AI svojim glasom. Evo kako izbrisati te podatke.
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.