Siri-ous prednosti i opasnosti od govorne tehnologije

Prednosti i rizici glasovne tehnologije

“Hej, Siri”

Pitajte bilo kojeg korisnika iOS-a je li izgovorio gore navedeno i podijelit će osobne anegdote sa škakljivim upitima i smiješnim odgovorima. Ono što većina ljudi ne primjećuje, jeste da je pojava govorne tehnologije poput Siri i Amazonove Alexa najavljivala novu paradigmu u računanju, donoseći nove pogodnosti kao i neke smrzavajuće rizike.

Kratka povijest grafičkih korisničkih sučelja

Donedavno su se naše interakcije s računalima oslanjale na grafička korisnička sučelja (GUI). GUI-ove je prvi maštao 1930-ih američki inženjer Vannevar Bush, koji je zamislio stroj nazvan Memex (portmanteau memorije i indeksa) koji će predstaviti svo ljudsko znanje putem dva grafička ekrana, tipkovnice i skenera..

Tehnologija Bushovog dana nije uspjela oživjeti Memex, a tek kad je 1973. uveden Xerox Alto, računala su bila u stanju kombinirati sve elemente potrebne za moderne GUI.

Računalo Xerox Alto s GUI-jemKao prvo računalo dizajnirano s operativnim sustavom temeljenim na grafičkom korisničkom sučelju, Alto je računalna prekretnica.

Od tada, GUI-ji su postali glavna komponenta naših digitalnih života. Bilo da kucate na Macbook-u ili dodirnete Android, oslanjate se na ekran koji će vam pomoći u upravljanju uređajem i prenošenju traženih informacija. Ali s glasovnom tehnologijom, GUI može s vremenom zastarjeti.

Koje koristi i rizici možemo očekivati ​​da će glasovna tehnologija dodati našem iskustvu u računanju?

Prednosti glasovne tehnologije

Prvo, govorna tehnologija čini našu komunikaciju sa strojevima prirodnijom. Umjesto da sate (ili starijeg člana obitelji) provodimo sate kako da upravljamo novim novim OS-om, glasovna tehnologija omogućava nam da komuniciramo sa strojevima na mnogo jednostavnijem jeziku – vlastitom.

Zamislite olakšanje na licu vaše bake kada shvati da može provjeriti svoju e-poštu bez otvaranja web preglednika, upisivanja URL-a i unosa nevjerojatno složene lozinke. Kako se govorna tehnologija poboljšava, povećavamo udobnost i učinkovitost jer padaju prepreke za rad digitalnog uređaja.

  5 najboljih sigurnosnih aplikacija za Android u 2023. godini

Ne samo što govorna tehnologija unosi dodatnu pogodnost za postojeće korisnike računala, već omogućuje i osobama koje nisu mogle koristiti računala da se pridruže digitalnom razgovoru. Računalo s glasom omogućava slabovidnim osobama da uživaju (većinu) prednosti koje dolaze s mrežom dok će fizički oštećeni korisnici moći upravljati digitalnim uređajima s malo komplikacija.

Nadalje, kako strojevi postaju bolji u razumijevanju ljudskih jezika, tehnologija simultanog prevođenja pomoći će nam da brže komuniciramo sa strancima. Rezultat produktivne učinkovitosti vjerojatno će biti od koristi svim uključenim stranama.

Opasnost od govorne tehnologije

Ali nisu sve duge i leptiri. Govorna tehnologija zahtijeva pametne uređaje koji stalno slušaju i (potencijalno) snimaju. Iako je potrebno aktivirati mnoge uređaje (“Hej, Siri,” Hej, Cortana “) prije prenošenja govornih informacija na internetski poslužitelj, ne postoji jasan uvid u to tko pohranjuje što, u koje vrijeme i koliko dugo.

Nisu tajne moderne internetske usluge već prikupljaju podatke o vama, ali glasovna tehnologija omogućava im da shvate ključni dio vašeg identiteta – vaš glas.

Iako smo još uvijek daleko od noćnih scena u kojem hakeri sakupljaju i manipuliraju vašim snimkama glasa iz gadnih razloga, može se samo zapitati vrijede li pogodnosti glasovne tehnologije dodatna erozija privatnosti. Ako ništa drugo, tehnološke tvrtke moraju osigurati da njihove mjere sigurnosti podataka ostanu u toku i nastaviti borbu protiv zahtjeva za prijenos podataka na uređajima.

Sigurno koristite glasovnu tehnologiju s VPN-om

Aplikacija ExpressVPN na iOS uređajimaDok se ne uvedu glasovno aktivirani VPN-ovi, ExpressVPN možete povezati jednostavnim dodirom gumba!

Glasovna tehnologija obećava otvaranje novog svijeta koristi i rizika, ali postojeći tehnološki alat može istovremeno zaštititi vaš digitalni život. VPN kriptira i osigurava bilo koji podaci koji ostavljaju vaš uređaj, tako da nema potrebe brinuti se o tome da će zlobne treće strane ući u vašu internetsku vezu i uhvatiti svoj glas (ili ono što govorite s njim).

  Povijest tajnog bankarstva u Švicarskoj

Iako ništa ne pobjeđuje koristeći tehnologiju zdravog razuma, VPN napreduje na dug način kako bi bili sigurni da će vaši podaci (iako ih prenosite) ostati vaši.

Što mislite o govornoj tehnologiji? Jeste li oduševljeni činjenicom da interakcija čovjek – računalo ima svoj sljedeći kvantni skok? Budući da je kompanija koja je predstavila IP protokol, test propuštanja DNS-a i fenomenalna aplikacija za usmjerivače samo u prošloj godini, ExpressVPN je uzbuđen potencijalom glasovne tehnologije.

Ne računajte mogućnost VPN-a s glasovnim upravljanjem u skoroj budućnosti!

Xerox Alto: Michael Hicks / Wikimedia Commons
iPhone: Pixabay / Pexels (slika je modificirana)

Siri-ous prednosti i opasnosti od govorne tehnologije
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.