Što će se s internetskom privatnošću dogoditi u budućnosti?

Ilustracija pikseliranog lokota

Nažalost, došli smo do točke u kojoj Internet ne radi ispravno ako ne žrtvujemo dio svoje privatnosti. Sve, od Twittera do mobitela, želi pristup našim osobnim podacima, GPS lokaciji i još mnogo toga.

Za većinu nas način na koji tvrtke pohranjuju i koriste naše podatke uglavnom je misterija. Neprestane su priče o ukradenim informacijama o potrošačima, no mi i dalje svojevoljno dajemo svoje jer su alternativa uslugama u oblaku i društvenim mrežama koje nas zaključavaju..

Ako se internet privatnost već toliko poremetila u današnji dan, kakve će biti stvari u budućnosti?

Internet stvari mogao bi cijeli vaš život staviti na internet

Odgovor ovisi o tome kako će se internet razvijati u budućnosti. Jedan trend koji se očekuje da promijeni krajolik je povećanje nekompjuterskih uređaja koji koriste internet za povezivanje s oblačnim uslugama.

Očekuje se da će Internet stvari (IoT) na internetu donijeti sve, od perilica rublja do medicinskih implantata. Jedna od prednosti ovih pametnih objekata je ta što ćemo ih moći daljinski kontrolirati. Uskoro ćemo moći kontrolirati sve u našim domovima pomoću aplikacije.

Pametni objekti poput ovih oslanjaju se na slanje informacija o našim aktivnostima davateljima usluga. Nakon što se većina uređaja postavi na mreži, cijeli će se naš život previše dogoditi.

Doba velikih podataka

Osobni podaci koje prikupljaju tvrtke poput Facebooka i Googlea, kao i mnoge druge, već su doveli do stvaranja masivne i strukturirane baze podataka o navikama kupaca. Ovi veliki podaci se već koriste kako bi utjecali na to kako tvrtke ciljaju kupce i dizajn novih proizvoda.

Količina podataka u svijetu raste nevjerojatnim tempom - 90% svjetskih podataka nastalo je u posljednje dvije godine. Trenutno se dnevno generira 2,5 egzabajta (2,5 milijardi GB).

Većina tih podataka govori o nama i onome što radimo na mreži. S rastom podataka brzinom zamislite koliko će ih biti za deset godina!

Golobodi po obrascima ponašanja

Jedan značajan način na koji tvrtke već koriste velike podatke jest pronalaženje obrazaca u našem ponašanju. Ti se obrasci koriste za predviđanje našeg budućeg ponašanja, pretpostavki o tome tko smo i učinkovitije nam prodaju.

New York Times izvijestio je da trgovci i zajmodavci već koriste podatke o prošlim kupnjama kako bi predvidjeli koji će kupci vjerojatno otplatiti na vrijeme. Jedan kanadski prodavač otkrio je da su kupci koji su kupili premium sjemenje ptica vrlo vjerojatno da će izvršiti plaćanja na vrijeme. Kupci koji su kupili automobilsku opremu u obliku lubanje vjerojatnije su propustili plaćanje.

Zastrašujuće, svi kupci koji odgovaraju ovom modelu odbijeni su u kreditima u trgovini - čak i ako su to novi podnositelji zahtjeva koji nisu propustili plaćanja u prošlosti.

Predviđanje budućnosti

Trend je da dijelimo više podataka o sebi, putem više uređaja. Internet stvari će se to još više poboljšati, a razvijaju se i metode organiziranja i analiziranja velikih podataka.

S toliko podataka o našim navikama koje su im dostupne, internetske tvrtke uskoro bi mogle znati više o nama nego što znamo o sebi - uključujući i ono što ćemo učiniti dalje.

Što će se s internetskom privatnošću dogoditi u budućnosti?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.