Važnost uklanjanja metapodataka

Važnost uklanjanja metapodataka

Pripremite se za preopterećenje podataka: Metapodaci su podaci koji opisuju sve ostale podatke u datoteci. Još s nama? Dobro, jer ima ih više!

Metapodaci su vrlo korisni jer smanjuju količinu informacija potrebnih za obradu datoteke i mogu posebno velike datoteke olakšati upravljanje.

Dvije glavne vrste metapodataka

Strukturni metapodaci:

Strukturni metapodaci su informacije koje se odnose na način pohranjivanja podataka.

Često se strukturni metapodaci mogu promatrati i izračunati samo gledanjem datoteke. Zamislimo datoteku koju gledamo kao knjigu: strukturni metapodaci uključivali bi jesu li korica tvrda ili meka, oblik knjige te njezina težina i dimenzije.

Strukturni metapodaci telefonskog razgovora uključivat će duljinu i vrijeme razgovora.

U slučaju digitalne slike, metapodaci bi uključivali veličinu i vrstu datoteke.

Opisni metapodaci:

Opisni metapodaci su dodatne informacije koje pomažu ljudima i računalima da nauče sadržaj knjiga i datoteka.

Opisni metapodaci knjige uključivat će naslov, autora, podatke za ispis, izdanje i, možda, čak i kratak sažetak u poleđini. ISBN broj je također dio ovog opisnog metapodataka.

Telefonskom razgovoru bi se pridružile i mnoge opisne metapodate, na primjer, tko je uputio poziv, tko je trebao poziv i odakle je poziv upućen.

Za sliku opisni metapodaci mogu biti izuzetno veliki. To može uključivati ​​proizvođača kamere, bilo koji korišteni softver za uređivanje, vrijeme otvora leće, vrijeme ekspozicije, orijentaciju, prostor u boji, svjetlinu, vlasnika kamere, pa čak i GPS lokaciju slike.

John McAfee uhićen nakon što su metapodaci otkrili svoju 'sigurnu točku'

Metapodaci često mogu otkriti više o datoteci nego o stvaran podaci. John McAfee poznat je po antivirusnoj kompaniji nazvanoj po njemu i po tome što je trenutni predsjednički kandidat Libertarijanske stranke - ali on je ipak morao biti svjedok brutalnih posljedica teškog ignoriranja vaših metapodataka ...

Natrag 2012., McAfee je živio u Belizeu kada je njegov susjed pronađen mrtav od pištolja ranjene u glavu. Iz nekog razloga, McAfee se bojao da bi mogao postati osumnjičeni u istrazi. Vjerojatno bolan s soli za kupanje i duboko paranoičan, McAfee je odlučio pobjeći od ljubaznih istraga policije i umjesto toga sakriti se u džungli.

McAfee je ipak održavao vezu s nekolicinom novinara iz Wireda i Vicea. Vice-ov glavni urednik, Rocco Castoro i Wired fotograf, Robert King, nekoliko su dana pratili McAfee, objavljujući internetska ažuriranja poput ovog:

Fotografije, snimljene iPhoneom 4S, zabilježile su kretanje trojke kroz Belize džunglu. Njihova trenutna lokacija bila je priložena svakoj slici, a ono što nisu shvatili jest da ti podaci nisu jednostavno nestali nakon što je slika prenesena. Iako je ljudskom oku bilo nevidljivo, ipak je ostalo dio metapodataka slikovnih datoteka.

Kako su metapodaci sadržavali GPS koordinate svake snimljene slike, vlasti su vodile ravno u McAfee.

Svatko može vidjeti metapodatke povezane s McAfeeinim slikama tako što će otvoriti slikovne datoteke pomoću alata za anonimiranje metapodataka Julien Voisin:

mcafee metapodaciumetnuti

Unosom koordinata sa slike u Google Maps, možemo vidjeti da je trio bio u luksuznom odmaralištu nazvanom Mar Marine Yacht Club u Gvatemali, nedaleko od granice s Belizeom.

Neki servisi automatski uklanjaju metapodatke iz vaših datoteka kad ih preuzmete, ali teško je predvidjeti koje usluge to čine i koje će metapodate ukloniti..

Softver koji će izbrisati metapodatke iz vaših datoteka

Ovisno o vašoj platformi, postoji nekoliko alata koji vam omogućuju uvid i uklanjanje metapodataka iz datoteka.

Mac OS X: ImageOptim

Windows: Microsoft Office Document Inspector

Linux: Alat za anonimnost metapodataka

Uklanjanje metapodataka štiti vašu anonimnost na mreži

Preporučujemo vam da provjerite svaku sliku prije nego što je preuzmete, posebno u situacijama kada želite sakriti svoj identitet. Bolje se ne oslanjati na softver koji će to učiniti automatski!

Izdvojena slika: Foto klub Melpomene / Dollar

Važnost uklanjanja metapodataka
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.