WikiLeaks stvara arhivu hakiranih Sonyjevih e-poruka i dokumenata kojima se može pretraživati

[ware_item id=33][/ware_item]

obrazac za prijavu putem e-pošte


Tisuće dokumenata i e-poruka ošišano tijekom napada na Sony Pictures prošle godine objavljeno je na WikiLeaksu, javlja BBC.

Riznica podataka - 30.287 dokumenata i 173.132 adrese e-pošte - prije su dostupni na mreži, ali način na koji su preneseni i predstavljeni čini ih pretražujući napornim zadatkom.

Sada je pak WikiLeaks sve podatke, zajedno s 2.200 e-mail adresa Sony Pictures, predstavio u formatu "u potpunosti pretraživanju" putem pretraživača u stilu Googlea..

Dok administratori koji stoje iza WikiLeaksa nisu uzeli vremena da pronađu bilo što od zanimljivosti iz mase dostupnih podataka..

Na primjer, neovisni istraživač sigurnosti Graham Cluley otkrio je da su Sony Pictures i njegovo osoblje bili prilično labavi kada je u pitanju sigurnost lozinke.

Iako smo sigurni da su ExpressVPN-ovi kupci obavijeni o takvim stvarima, Sonyjevi zaposlenici pokazali su alarmantno nepoštovanje sigurnosti poslužitelja pomoću lozinki poput bezvremenskog klasika… „lozinke“, kao i ostalih starih favorita, uključujući dane u tjednu i postavljanje lozinke koja je bila identična korisničkom imenu.

U daljnjoj demonstraciji nesposobnosti Sonyja, Cluley je također objavio jedan dokument koji je pronašao na WikiLeaksu, a koji jasno pokazuje veliki popis prijava i pridruženih lozinki.

Kao što možete zamisliti, Sony nije najbolje zadovoljan što su se njegovi privatni podaci ponovno našli na internetu, posebno u formatu koji je tako lako pretraživati.

Tvrtka je izdala izjavu u kojoj kaže da "najoštrije osuđuje" potez WikiLeaksa i da informacije ne bi trebale postojati u javnoj domeni.

Julian Assange, osnivač i glavni urednik WikiLeaksa, ne slaže se s tim. Govoreći iz ekvadorske ambasade u Londonu gdje je zatvoren od 19. lipnja 2012., rekao je da dosjei pružaju rijedak uvid u unutarnje djelovanje onoga što je opisao kao "velika tajna multinacionalna korporacija"..

Assange je nastavio, rekavši da su Sony Arhivi "informativni i u središtu geopolitičkog sukoba". Ustvrdio je da informacije pripadaju javnoj domeni i da će WikiLeaks nastojati osigurati da one ostanu na njima.

Što se tiče geopolitičkog sukoba na koji upućuje WikiLeaks, možemo samo pretpostaviti da je to bila referenca na Sjevernu Koreju, zemlju koju su mnogi pretpostavili da stoji iza napada.

U slučaju da se ne sjećate, Sony Pictures je hakiran u studenom, neposredno prije objavljivanja "Intervjua", komičnog filma o dva novinara koji su regrutovani za ubojstvo lidera Sjeverne Koreje, Kim Jong-una.

Iako veza s nacijom nikada nije dokazana, i ostaje mnogo rasprava oko toga tko je točno bio uključen, znamo da su sjevernokorejski dužnosnici nazvali haka "pravednim djelom".

Znamo i da je hakerska skupina po imenu Guardians of Peace preuzela odgovornost za napad i kasnije zaprijetila napadima u stilu 9/11 protiv bilo kojeg kina koji se usudio prikazati "Intervju", potez koji je natjerao Sony da otkaže kazališno izdanje filma.

Nakon izražene zabrinutosti zbog sigurnosti zaposlenika i kino-gledatelja, tvrtka se kasnije predomislila nakon pritiska javnosti i film je uživao ograničeno izdanje prije nego što se brzo pojavio na iTunes, Blu-Rayu i DVD-u.

Odgovarajući na WikiLeaks-ovu objavu arhive za pretraživanje, Sony je rekao da ima zabrinutosti zbog "sigurnosti, sigurnosti i privatnosti" svoje tvrtke i 6000 zaposlenika, dok je Chris Dodd, predsjednik MPAA-e, rekao da je neprofitna medijska organizacija ne obavlja javnu uslugu, već je "dodatno narušavalo privatnost svih uključenih osoba".

WikiLeaks stvara arhivu hakiranih Sonyjevih e-poruka i dokumenata kojima se može pretraživati
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.