Zabrinuti ćete da će vam se uređaji oduzeti na granici? Evo što možete učiniti

Mobitel s otključanom i zaključanom ikonom na obje strane žute linije na podu.

Sve je više dokaza koji ukazuju na to da agenti sigurnosti granice poduzimaju veće korake da bi ušli u naš svakodnevni život. Samo prošle godine, carinski agenti u SAD-u izvršili su više od 33.000 pretraga uređaja bez naloga - učetvorostručili taj broj od prije samo tri godine.

Nedavno svjedočenje u parnici koju su vodili Fondacija Electronic Frontier i Američka unija građanskih sloboda otkrilo je da agenti "uspostavljaju gotovo nesmetano ovlaštenje za pretragu i oduzimanje putničkih uređaja na granici." Podaci iz kojih se mogu pohraniti do podizanje obrva 75 godina.

Još alarmantnije je da granični dužnosnici također mogu pretraživati ​​elektroničke uređaje kako bi pronašli informacije o svima s kojima ste povezani, npr. Obitelji ili prijateljima, te svim izvorima koje novinar ili znanstvenik mogu imati. Bilo koja osoba na vašem popisu kontakata je fer igra. A ova bezobzirna invazija na privatnost nije ograničena na SAD.

Grupe zagovaranja bore se da zaustave neovlaštene pretrage i napade uređaja, ali možete učiniti nekoliko stvari kako biste spriječili da granična sigurnost pristupi osjetljivim informacijama na vašim uređajima.

1. Putujte bez svojih uređaja

Najjednostavniji i najsigurniji način izbjegavanja pretraživanja granice je da jednostavno ne povežete svoje uređaje sa sobom. No, iako je možda lijepo predahnuti od svojih uređaja, onima koji se oslanjaju na uređaje ostat će povezani s ostatkom svijeta, to bi bila nevjerojatna neugodnost..

2. Nabavite telefon za snimanje samo sa potrebnim podacima

Telefon ili računalo s plamenikom koji se koristi samo za putovanja još jedan je način smanjenja količine osjetljivih podataka koje nosite. U idealnom slučaju vaši uređaji imaju samo ono što vam je potrebno za vaša putovanja, a ne puno više.

Pri postavljanju uređaja za snimanje provjerite da na njima nema računa e-pošte, aplikacija društvenih medija ili osobnih fotografija. Na taj način, ako vam se uređaj zaplijeni i preuzme, nema se puno toga za vidjeti.

3. Pohranite osjetljive podatke u oblaku i privremeno obrišite aplikacije na telefonu

Dobra vijest je da u američkim graničnim patrolama agenti ne mogu pregledavati podatke putnika ako su pohranjeni na mreži.

Dakle, za one koji ne mogu (ili ne žele) kupiti više uređaja, jedan jednostavan način izbjegavanja iskopavanja podataka na granici jest pohranjivanje podataka u oblak i brisanje svega na vašem uređaju. Ipak budite oprezni: Ako nešto ostavite iza podataka, to je još uvijek fer igra.

Račune na društvenim mrežama i e-poštu posebno je lako ukloniti jer se jednostavno morate ponovno prijaviti nakon što ponovno instalirate aplikaciju.

Ako spremanje podataka u oblak nije opcija, i dalje možete tvrditi vjerodostojnu poništavanje podataka na svom uređaju dodavanjem skrivenih svezaka ili skrivenih operativnih sustava koji će, ako su ispravno postavljeni, prikriti vaše podatke od čak i naprednih forenzičara.

4. Onemogućite sigurnost biometrijskih podataka i kriptirajte svoje uređaje

U SAD-u, pogranični agenti mogu vas primorati da koristite svoje biometrijsko osiguranje kako biste otključali svoje uređaje za pregled. Obavezno ga onemogućite i umjesto toga koristite duge lozinke i enkripciju.

Pored toga, trebali biste osigurati da su vaši uređaji šifrirani na disku. Ako vaš uređaj Android radi 6.0 ili noviji, on je zadano šifriran, ali možete provjeriti u Postavkama > Sigurnost. Korisnici Applea mogu se lako odmoriti jer su svi iOS uređaji zadano šifrirani. MacOS prijenosna računala mogu se šifrirati pomoću FileVaulta i s BitLocker-om na računalima sa sustavom Windows 10.

Pazite na činjenicu da granični agenti još uvijek mogu oduzeti vaše uređaje kako bi pokušali provaliti u njih, a ako ste posjetitelj SAD-a, čak vam mogu odbiti i pristup ako ne ispunjavate zahtjeve pretraživanja..

5. Prijavite bilo kakva kršenja

Iako postoje privremena rješenja za neopravdano ispitivanje naših uređaja, ne postoji zamjena za potpuni preokret ovog upada u našu osobnu privatnost.

Prijavite svako neprimjereno ponašanje organizacija poput ACLU-a ili EFF-a, koje se bore da se povuku protiv kršenja vaših prava.

ACLU i EFF tužili su saveznu vladu zbog pretresa bez naloga, u 2017. godini i u tom slučaju napreduju. Prijavljivanje zlostavljanja presudno je u pomaganju tim organizacijama da pokrenu slučaj protiv carine i imigracije.

Najbolji način da se izbjegnu oduzimanje podataka na granici

Nažalost, ta rješenja nisu savršena. Pretraživanja bez jamstva i dalje se povećavaju i ne možete mnogo učiniti da zaustavite granične agente koji pretražuju vaše uređaje u bilo kojem trenutku.

Najbolje što možete učiniti je uzeti što je moguće manje osjetljivih podataka prilikom prelaska granice i prijaviti bilo kakvo kršenje privatnosti organizacijama poput ACLU, OpenMedia i EFF..

Zabrinuti ćete da će vam se uređaji oduzeti na granici? Evo što možete učiniti
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.