6 от най-големите криптовалути за всички времена

Крадец се опитва да открадне лаптоп.

Когато съхранявате парите си в традиционна банка, го правите, защото имате малко други възможности. Разбира се, е възможно да заобикаляте банките и да съхранявате пари под формата на държавни облигации или пари под матрака си, но липсата на застраховка, физическа сигурност и удобство разубеждава хората да го правят. Нека бъдем честни: Доскоро никой нямаше много друг избор.

Поскъпването на криптовалутите даде на хората възможността да бъдат „собствена банка“. Необходим е само софтуер, или в някои случаи само лист хартия, за да съхранява сигурно всяка сума, независимо колко висока. Балансите са лесни за одит, трудни за кражба и тривиални за прехвърляне. Така че защо потребителите на криптовалути вместо това съхраняват своите „монети“ с борси, които носят всички недостатъци на банките (трябва да им се доверите) с нито един от възходящите страни (борсите не са подкрепени или застраховани от правителството)?

Когато съхранявате криптовалутата си с борса, трябва да се доверите на борсата, за да не нарушавате закона, нейните изпълнителни директори да не бягат с парите си и политиките си за сигурност с цел защита на вашата собственост от хакери..

Лесно е да се разбере защо криптовалутите пленяват общественото въображение. Първо, има огромна сума пари, която трябва да се краде - наследствените банкови институции рядко се ограбват от толкова огромни суми пари. Второ, криптовалутите едва наскоро започнаха да предизвикват обществения интерес, така че всеки хак неизменно прави новините. На всичкото отгоре парите са много трудни за проследяване, което превръща кражбата му в нещо като перфектно престъпление.

С всичко изложено, нека разгледаме най-големите криптовалути на всички времена.

1. Coincheck

Японската криптовалута Coincheck беше хаквана в размер на 500 милиона NEM (или около 532 милиона щатски долара) през януари 2018 г. Докато самият Coincheck работи от 2014 г., въпросната валута, NEM, и нейният студен портфейл не бяха зададени правилно.

Първоначално хакът беше обвинен от спонсорирани от държавата оперативни лица от Северна Корея, но по-късно беше разкрито, че атаката вероятно има руски произход. Личните лаптопи на някои от служителите на борсата бяха заразени със злонамерен софтуер, като хакерите могат да използват уязвимостите на системата, след като получат достъп.

За изненада на повечето наблюдатели Coincheck успя отново да направи клиентите си цели, използвайки огромните печалби, които беше събрал в процеса. Това обаче вдъхнови финансовия регулатор на Япония за допълнително ограничаване на зараждащата се екосистема.

Хакът на Coincheck е най-големият хейт криптовалути в историята, съдейки по фиатския еквивалент по онова време.

2. Mt. Gox

The Mt. Gox хакът отзвуча в глобалните криптовалути и за основателна причина. Все още не е напълно ясно колко нападатели са успели да откраднат точно колко, но знаем, че уязвимостта, която позволи на потребителите да изтеглят повече биткойни, отколкото са притежавали, продължава доста дълго време. Mt. Gox имаше масивен пазарен дял по времето, когато се срина, и беше доминиращият обмен с до 90% от всички сделки, случващи се на неговата платформа през годините преди.

Първоначално компанията декларира загуба от 850 000 Bitcoin, на стойност около 450 милиона USD по това време.

Mt. Първоначално Gox е създаден от Джед Маккейъл като място за търговия с жетони в играта. Обменът беше надграден, за да включва биткойн, след като Маккейъл забеляза нарастващата популярност на валутата и искаше да помогне на търговците. Тя обаче никога не достига нивата на усъвършенстване, необходими за осигуряване на сигурни транзакции. С увеличаването на нивата на търговия с биткойни, хакерите не останаха незабелязани.

Около 200 000 от първоначално отчетените загубени биткойни са били възстановени, но висящи съдебни дела и искове са попречили на връщането им на законните собственици.

3. Bitfinex

Хакът на Bitfinex за първи път беше обявен през август 2016 г. и включваше около 120 000 Bitcoin, което представлява фиат еквивалент 72 милиона долара по това време. За разлика от Mt. Гокс, монетите са били откраднати при една атака от портфейлите на компанията, въпреки че са създали някои предпазни мерки за предотвратяване на такъв провал. Все още не е ясно как и кои механизми се провалиха и позволиха на нападателите да се измъкнат с подобна набивка.

Bitfinex предложи да компенсира своите потребители, използвайки „IOU“ под формата на означение. Притежателите на токени могат незабавно да го продадат с отстъпка или да изчакат, докато Bitfinex може да го върне обратно, използвайки печалби от бизнеса. С една година Bitfinex е закупил около 95% от всички издадени жетони.

Bitfinex продължава да работи и до днес. През юли 2019 г. двама израелци бяха арестувани по подозрение, че са извършили хака.

4. NiceHash

Заето място в нашия списък е NiceHash, който през декември 2017 г. бе измамен от 4 700 биткойна (или около 64 милиона щатски долара). NiceHash беше словенски пазар за добив на криптовалути, където независимите миньори можеха да наемат хеш-мощност на потребители, които нямат своя собствени минни машини.

NiceHash управлява редица горещи и студени портфейли, за да разпредели минните награди сред своите членове. Именно тези портфейли бяха насочени, но въпреки големия брой загубени средства, NiceHash успя да възстанови над 75% от всички загуби.

5. Зайф

Zaif беше ограбен от различни криптовалути, включително Bitcoin, Bitcoin Cash и Monacoin, като загуби около 62 милиона щатски долара в фиат еквивалент през септември 2018 г..

На размяната бяха необходими три дни, за да се разбере, че липсват средства от горещите му портфейли, но незабавно обяви, че средствата на компанията ще бъдат използвани за компенсиране на всички клиенти.

6. Binance

През май 2019 г. хакерите преместиха 7000 биткойна от Binance, една от най-популярните криптовалути в света. Сумата възлизаше на около 40 милиона щатски долара в еквивалентен фиат. Binance успя да възстанови на своите потребители специален „застрахователен фонд“, създаден за тази цел. Тегленията обаче бяха спрени за няколко дни, докато размяната се опита да разбере какво се обърка. Главният изпълнителен директор, Джао Чангпен, написа обширна публикация в блога, в която очертава атаката и участва в обмен в Twitter, за да премахне притесненията на потребителите, като изтъква безпокойствата, повдигнати особено по време на Mt. Кризи Гокс и Битфинекс.

Никога не съхранявайте монетите си на размяна

За разлика от традиционните банки, няма нужда притежателите на криптовалута да държат монетите си на борса. Вместо това те могат да ги съхраняват в портфейл на телефона си или на специално устройство. Вероятно биткойн все още ще има около пет до десет години, но размяната по ваш избор няма да бъде.

Не губете своя биткойн!

6 от най-големите криптовалути за всички времена
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.