Болни и уморени: злонамерен софтуер от ебола, който прави кръговете

Болни и уморени: злонамерен софтуер от ебола, който прави кръговете

Какви са шансовете ви да се заразите с Ебола, ужасната хеморагична треска, разпространявана из Западна Африка? Въпреки скорошното отразяване в медиите, отговорът е изключително нисък, тъй като вирусът не се пренася във въздуха. Както неотдавнашна статия за Vox посочва, много по-вероятно е да станете жертва на „преобличане“, което се случва, когато тежки мебели или уреди падат и ви убият - 30 души годишно в САЩ умират от тази „заплаха“.

Междувременно общественото възприятие поддържа бързо, че Ебола идва и идва скоро. Така че не е изненада, че група хакери използват паниката срещу Ебола, за да разпространяват нов зловреден софтуер - това е правилно, човечеството е също толкова лошо, колкото винаги сте си представяли. Ето какво трябва да внимавате.

КОЙ?

Според The ​​Verge, измамниците използват няколко законно изглеждащи източника в опит да ви накарат да отворите имейли, натоварени със злонамерен софтуер. Предполага се, че най-притеснителната любезност на Световната здравна организация (СЗО) и твърди, че са „съвети за безопасност“ за борба с разпространението на ебола. Тези имейли вероятно съдържат вариант на троянския троянт (RAT) на DarkComet с отдалечен достъп, който дава на нападателите достъп до вашите файлове, уеб камера, пароли и почти всичко друго на вашия компютър. Нещо повече, тя може да се скрие от повечето антивирусни програми.

Други имейли идват от "правителството на Мексико". Очевидно мексиканските служители са толкова загрижени за пациентите с ебола в близкия Тексас, че спамират американски потребители с имейли как да „излекуват“ болестта. Те идват с подробни инструкции как да активирате функцията Macro на Microsoft Word, която след това се използва за изтегляне на прикачен файл за злонамерен софтуер. Не се задоволяват само с хакване на вашия компютър, тези нападатели ви карат да вършите част от работата.

Интересно е също колко перфектно много от темите за електронна поща улавят актуални страхове от Ебола. Например:

  • Какво наистина трябва да знаете за смъртоносната епидемия от ебола
  • ШОКИРАЩ Здравен сигнал: таен лек за ебола?
  • Сигнал за CDC: 1,4 милиона жертви на EBOLA до януари?
  • Първо ГМО храни, сега ебола. Какво Обама не иска да знаете

За щастие, охранителната фирма Trustwave казва, че тази кампания за злонамерен софтуер е доста ниска, но това не променя факти: потребителите са болни и уморени от измама.

Вечно ужасно

И познай какво? Това не е първият път, когато нападателите използват трагедия и болести, за да откраднат пароли и други лични данни. През март измамници привлече обществения интерес към изчезването на полета MH370 на Malaysia Airlines, създавайки фалшиви публикации във Facebook, които твърдят, че самолетът е бил възстановен в Бермуда. Когато потребителите щракнаха върху видео, за да покажат драматичното спасяване, те бяха пренасочени първо към „харесвам“ страницата на хакерите и след това изтеглят видео зрителя, който беше - познахте - злонамерен софтуер.

През 2009 г. нападателите създадоха имейл кампания, съсредоточена около избухването на H1N1. Потребителите получиха известие, че са избрани за правителствена ваксинална програма и след това бяха насочени към законно изглеждащ уебсайт на CDC, където с удоволствие въведоха всякакъв вид лична информация. И през 2005 г. паниката от Bird Flu доведе до атака със злонамерен софтуер, използвайки документи на Word, които уж съдържаха критична информация за епидемията. Когато се отвори, документът инсталира Ranky-FY Trojan, който позволява на злонамерени участници да контролират всички заразени компютри.

Заключете го

Като измамници, които винаги са нащрек за следващата голяма паника, как да останете в безопасност? Първо, направете си услуга и започнете да стартирате защитен VPN всеки път, когато се свържете. Разбира се, няма да ви предпази от щракване върху нещо нелепо, но сериозно пречи нападателите, които искат да шпионират това, което правите онлайн, и след това да създадат фишинг атака, базирана на поведение. Може би живеете в Тексас; може би сте загрижени за Ебола и искате да знаете повече, но не предавайте това на злонамерени нападатели: заключете връзката си и шифровайте данните си.

Освен това, не отваряйте нищо, което съдържа думите „ШОКИнг“, „ALERT“ или за добра мярка „OBAMA“ в темата. Ако се интересувате от съдържанието в имейла, извършете бързо търсене - или ще съберете полезна информация, или ще бъдете предупредени, защото това е измама.

Искате ли да сте в безопасност? Осигурете си връзката, не приемайте измама примамка - и може би стойте далеч от големи, несигурно балансирани телевизори.

Болни и уморени: злонамерен софтуер от ебола, който прави кръговете
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.