Изкупител ли е най-големият магистрален разбойник на 21 век?

[ware_item id=33][/ware_item]

Изкупител ли е най-големият магистрален разбойник на 21 век?


Дните на характер на Дик Търпин, който ви дърпа отстрани на пътя и изисква вашите ценности в замяна на това да щадите живота си, са благодарни отдавна, но магистралния грабеж никога не е изчезнал. Вместо това той се е превърнал в друг вид престъпление, в което се искат пари с заплахи - откуп.

Какво е ransomware?

Ransomware е престъпление, свързано с интернет, което до голяма степен е полетяло под радара. Докато последните събития с висок профил, като хак на Sony, разкриха склонността на хакера да се опита да изнудват пари от жертвата си, а през последните няколко години се наблюдава увеличение на броя на хората и организациите, които излизат на бял свят в CryptoLocker, това е престъпление това е почти толкова старо, колкото интернет.

Първият известен случай е пристигнал през 1989 г. и е бил известен като PC Cyborg или троянският „СПИН”. Подобно на по-новите варианти, той шифрова файлове на твърдия диск на жертвата, като казва, че лицензът за софтуер е изтекъл. След това „PC Cyborg Corporation“ предложи изход - отключването на файловете за едва 189 долара.

Съвсем наскоро CryptoLocker се оказа бана за потребителите на компютри по целия свят, заключвайки дискове с криптография с публичен ключ RSA, до момента, в който плащането от около 400 долара беше предадено в замяна на отключването им..

Други скорошни форми на софтуер за извличане на софтуер включват RIG експлоатационният комплект, който за пръв път се появи около април 2014 г. С възприемането на злонамерени рекламни техники - известни като злоупотреба - комплектът доставя Cryptowall, друга форма на зловреден софтуер, който разчита при криптиране с 2048-битов RSA ключ.

По подобен начин OphionLocker се появи миналата година и е разпространен по същия начин, по който е Cryptowall. С помощта на усъвършенствана криптография на елиптична крива той изисква плащане в биткойни и използва URL адрес на Tor2web, за да предостави на жертвата инструкции как да плати по начин, който е невероятно труден за проследяване или затваряне.

И така, как да защитите вашите устройства, пари и данни от такъв безсилен нападател?

Разочароващите средства за защита и смекчаване са доста прости, така че е доста изненадата, че толкова много хора все още стават жертва на този вид изнудване.

За някои хора мисълта за плащане на откупа може да изглежда добра идея. Въпреки че сме сигурни, че някои хора може да са получили данните си по този начин, съобщенията за такива онлайн са малко и далеч между тях. Предаването на пари на престъпниците просто ще ги насърчи да продължат, може да доведе до това да бъдете насочени отново към други видове атаки и да преминете към финанси, кой знае какво.

Как да се предпазите от откуп

Много по-добре е след това да гарантирате, че не станете жертва на първо място и по-долу са някои съвети как да направите точно това:

  • VPN може да помогне за защита от злонамерен софтуер.
  • Софтуерът за сигурност е основата на добрата защита - стига потребителят да поддържа програмата си напълно в крак с най-новите подписи на вируси - но не предлага 100% защита. Времето, което отнема на доставчиците на сигурност за блокиране на нови заплахи, все повече се съкращава, но все пак това е игра на наваксване..
  • Ето защо е от съществено значение да поддържате и другия си софтуер напълно обвързан и актуализиран и по-важното е, че важността на редовното архивиране не може да бъде подчертана достатъчно. Нито може да се тества тези резервни копия, за да се гарантира, че те са работили.
  • За тези от вас, които работят в бизнес среда, също си струва да посочите стойността на обучението на вашия персонал, така че те да са наясно с рисковете. Общото ниво на информираност за сигурността трябва да ги отклони от по-очевидно рисковите дейности, които могат да доведат до извличане на софтуер във вашата система.
  • По подобен начин тези от вас с партньори и деца, които споделят вашата машина или имат свои собствени, може да пожелаят да им обяснят някои основи на сигурността, за да намалят шансовете да кликнат върху или да отворят нещо, за което по-късно могат да съжаляват..
  • И накрая, не позволявайте на платформата, на която сте, да диктува вашето желание да се справи с риска от извличане на софтуер - Европол преди това предупреди, че престъпниците не са насочени само към Windows машини - те също имат голям интерес към мобилните устройства и компютрите Apple..

Препоръчано изображение: Andrey Armyagov / Dollar Photo Club

Изкупител ли е най-големият магистрален разбойник на 21 век?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.