Kaspersky: Macs презрее за заплахи за злонамерен софтуер

Kaspersky: Macs презрее за заплахи за злонамерен софтуер

Наскоро охранителната фирма Kaspersky издаде своя бюлетин за сигурност за 2014 г., в който подробно описва критичните статистически данни за киберсигурността, събрани през последната година. Сред техните открития? Че компютрите на Apple Macintosh бързо стават по-малко сигурни.

През 2014 г. средният потребител на Mac се натъкна на девет кибер заплахи - не звучи много, докато не вземете предвид, че компанията откри 200 повече парчета Mac зловреден софтуер, отколкото през 2013 г. и блокира над 3,5 милиона опита за заразяване на Mac OS устройства. Тези ябълки окончателно ли са минали през разцвета си?

Ad Nauseam

Според The ​​Telegraph почти половината от първите 20 заплахи за Macs са дошли под формата на AdWare, които могат да добавят връзки към отметките на браузъра, да променят търсачките по подразбиране и да принуждават устройствата да показват контекстуална реклама. Като цяло AdWare е безобиден, но въпреки това е зловреден софтуер и отваря вратата за по-малко доброкачествени заплахи. Сред най-интересните: програма за злонамерен софтуер, която правеше скрийншоти всяка минута, една, предназначена да открадне биткойни, задна врата, която предлага отдалечен достъп до системата и достъп до списъци с контакти, и парче злонамерен софтуер, предназначен да зарази всички свързани устройства с iOS.

Дейвид Ем от Лаборатория Касперски казва, че „митът за Mac OS X за неуязвимост вече не важи и тъй като киберпрестъпниците продължават да развиват своите методи за атака, потребителите също трябва да се развиват, като предприемат необходимите стъпки за засилване на сигурността на своите Mac устройства“. С други думи, блясъкът е от Apple, и докато първите набези на киберпрестъпници в пейзажа на Mac са фокусирани най-вече върху рекламата, няма да отнеме много време за по-сложни атаки за нарушаване на периметъра на OS X.

Ти си бил нарязан

Помислете наскоро пример за нарушена сигурност на Apple за още ... забавни цели. Както отбелязват потребителите по въпросите на потребителите, потребителите на Apple в района на Сан Франсисо са станали жертва на атака "AirSloth": снимки на ленив костюм с скафандър са били преместени към устройствата им чрез функцията AirDrop, която предоставя прост начин за обмен на файлове между Mac и iOS устройства, разположени в непосредствена физическа близост.

Джош Лоуенсън от „Вердж“ в крайна сметка пое заслугата за нападението, като каза, че докато се возел във влака за работа и игра с устройството си Apple, той забелязал, че много негови колеги пътници имат включена функция в AirDrop, която им позволява да получават файлове от всеки. Настройката вероятно беше надзор от страна на потребителите, които включват AirDrop, но не конфигурира разрешенията му и позволи на Lowensohn да ги лениви.

Това е смешна шега и забавна малка картинка и потребителите все още могат да откажат файла, дори ако AirDrop е широко отворен. Но има сериозен момент, който си струва да се направи: ами ако Lowensohn изпраща снимки, които не са с G-рейтинг, или има ред злонамерен код, заровен в неговото забавно лениво изображение? Той също така посочва още един лесен начин за хакване на Macs и iDevices: да настроите безжичен hotspot и да промените името на вашето устройство. В кафенето? Дайте му популярна марка. На университетски кампус? Наименувайте го след институцията или най-близката сграда. След като потребителите се свържат с вашата мрежа, имате достъп до всичко.

Атаки като услуга

Засега изглежда, че повечето проблеми с Mac идват от потребители: ако изтеглят AdWare или оставят AirDrop включен, те са виновни само себе си, нали??

Според Tech News World обаче през 2015 г. ще се наблюдава разпространението на „атаки като услуга“, където потенциалните хакери се насочват към уебсайт, избират какво искат да откраднат и как, след това плащат такса и получават all-in -един софтуерен пакет. Проучване на охранителната компания SentinelOne установи, че атаките срещу OS X са започнали да нарастват и прогнозира, че Apples ще бъдат все по-често насочени към тези атаки, тъй като все повече фирми използват Macs и iOS устройства за съхранение на критични данни, което ги прави ценни цели. Нещо повече, репутацията на Apple като „безопасна“ ОС доведе до липса на специални мерки за сигурност - твърдяното, че вратата е заключена, работи само при положение, че никой не се опитва да я забие.

Долната линия? Макове са под заплаха, тъй като призракът на зловреден софтуер на Apple нараства. Както потребителите, така и компанията прекъсват работата си, ако искат да останат в безопасност през 2015 г..

Kaspersky: Macs презрее за заплахи за злонамерен софтуер
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.