Кражба от небето: Може ли кражба на данни от мобилен телефон да ви повлияе?

Кражба от небето: Може ли кражба на данни от мобилен телефон да ви повлияе?

Сега, когато смартфоните са навсякъде, е лесно да забравите колко забележителни са в действителност. Когато отделите малко време да помислите за всичко, което един смартфон може да направи – от организирането на вашата адресна книга до грижата за банковото ви дело – това е почти не вярващо.

Но цялата функционалност, налична в нашите малки, джобни устройства, зависи от данните. За съжаление, тези безжични, постоянно свързани устройства също са там, където безопасността на вашите данни е най-застрашена.

Просто попитайте НСА.

Dirtboxes вършат мръсна работа

Според The ​​Wall Street Journal, NSA изпълнява секретен проект с Министерството на правосъдието, използвайки самолети Cessna за прихващане на данни, предавани от мобилни телефони и безжични устройства.

Самолетите, наричани нежно „кутии за боклук“, са оборудвани с устройства, проектирани да имитират кули на мобилен телефон. Тези фалшиви кули получават всички входящи данни в даден диапазон – и точно затова създават сложен проблем с поверителността.

Повечето от нас са доволни от идеята престъпниците и терористите да се откажат от правото на личен живот. Прихващането на техните обаждания позволява да се събират и анализират решаващи доказателства, предотвратяване на престъпления и подпомагане на съдебни производства.

Но когато „боклук“ прелита през небето, той не събира насочени набори от данни – грабва колкото може. Според инсайдерите нежеланите данни след това се изхвърлят.

Този идеен подход за събиране на разузнавателна информация е противозаконно незаконен. Разбира се, Министерството на правосъдието отрича, че съществува.

Междувременно анонимен източник, съобщаван от USA Today, твърди, че програмата е достатъчно голяма, за да обхване цялото население на Съединените щати.

Прихващането става лесно

Би било естествено да се предположи, че мобилните телефони по своята същност са несигурни, тъй като данните се предават открито през въздуха. Но докато мобилните телефони предават данни безжично, прехващането на този безжичен сигнал е трудно.

По дизайн Bluetooth е лесно откриваем тип радиосигнал и сравнително прост за прихващане. Въпреки това, повечето устройства ограничават достъпа до данни, наличен чрез Bluetooth връзки, което прави това пренебрежимо малък риск за повечето от нас.

И обратно, много по-сложно е да прехванете 4G, 3G или GPRS сигнал. Най-ефективната техника е именно тази, която се твърди, че се използва от разузнавателните агенции – преструвайте се на кула за мобилен телефон. Всъщност, когато имитирате кулата на мобилния телефон, дори криптирането на данните няма да помогне.

Това изисква инвестиране на време и пари в изследвания и разработки. Това означава да се изгради достатъчно умно физическо устройство, което да подмами мобилните телефони да осъществяват отворени връзки.

Но след като имитационната кула е стартирала и извличането на данни за обажданията е лесно. Ужасяващата истина е, че престъпниците имат достатъчно, за да спечелят от прихващане на вашите данни, че разработването на фалшива кула си струва инвестицията.

Защитавайте данните на мобилния си телефон

Въпреки че свързването с фалшива кула за мобилни телефони представлява сериозен риск за вашите данни, не е риск повечето от нас да се сблъскват ежедневно. Но това не означава, че вашите данни са безопасно съхранявани на вашето устройство.

Най-голямата заплаха от всички са данните, които изпращаме през интернет. В крайна сметка, когато отидете онлайн, за да използвате приложение или посетите уебсайт, предавате информация през верига от различни сървъри – не всички от тях са защитени и проверени. Оставяте следа навсякъде, където отивате, и всички данни, които споделяте, са потенциално изложени.

И накрая, не забравяйте, че по-голямата част от нарушаването на данни за мобилни телефони изобщо не идва от предаване. Това е, когато цялата слушалка е предадена на престъпник.

За да се предпазите от физическа кражба, не забравяйте да се възползвате от всички мерки за сигурност на борда, включително пароли, криптиране и функции за отдалечено изтриване. Ако продавате устройството си, възстановете го по подразбиране, за да премахнете изцяло данните си.

И каквото и да правите с устройството си – независимо дали изпращате имейли, обаждате се или сърфирате в мрежата – винаги бъдете наясно с безжичните връзки, които отваряте, и данните, които бихте могли да изпращате.

Кражба от небето: Може ли кражба на данни от мобилен телефон да ви повлияе?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.