Новите сладки функции за сигурност на Android 5.0 Lollipop

Новите сладки функции за сигурност на Android 5.0 Lollipop

Android Lollipop на Google е петата версия на операционната система за таблети и смартфони и може много добре да намери своя път към много повече устройства, отколкото някое от предшествениците му някога. С настоящата тенденция в разпространението на интелигентни устройства чрез телевизори, часовници и дори системи за забавление в колата, които не искат скоро да намалят, по-добре бъдете сигурни. Ако наскоро сте надградени до Lollipop 5.0, може да искате да кликнете тук за някои удобни съвети за по-гладкото изпълнение на ExpressVPN.

И така, какво е ново и кое е добро в близалката?

От гледна точка на средния потребител, най-важната новина, която придружава освобождаването на Android 5.0, е фактът, че Адриан Лудвиг, ръководител на екипа за сигурност на мобилния софтуер за Android на Google, смята, че сигурността на устройството трябва да присъства, но да не се чува , казвайки на репортери наскоро, че „Не мисля, че е реалистично обикновеният човек да се грижи за сигурността.“ (Смятаме, че той греши и че всеки трябва да има степен на осведоменост за сигурността, за да се защити по-добре от нарушаване на сигурността си и поверителност).

С Android държи около 80% пазарен дял на пазара на смартфони, той не се харесва само на технологично разумния сегмент и така Google, в знак на почит към Apple, тръгна по пътя на включване на ключови функции за сигурност по подразбиране, като по този начин остави средният потребител да се захване с използването на устройството си, без да се притеснява дали са безопасни или не.

Лудвиг обясни подхода на Google, казвайки: „Що се отнася до сигурността, ние не проектираме нито едно устройство или милиони подобни устройства. Ние изграждаме услуга, която помага на потребителите да бъдат сигурни въпреки множеството различни начини, по които Android може да влезе в игра. "

Що се отнася до заплахите, с които се сблъскват потребителите на Android, има много, но най-голямата идва под формата на кражба и загуба на устройства.

Според Consumer Reports, над 3 милиона американци са откраднали смартфоните си миналата година, което е ръст от почти 100% в сравнение с 2012 г. Мобилната охранителна компания Lookout рисува подобна картина, казвайки, че десет процента от всички смартфони в САЩ са били откраднати.

Имайки това предвид, Google разработи няколко различни начина за защита на устройствата и данните, съхранявани в тях. Това се постига чрез заключения екран, който може да бъде заобиколен само чрез разпознаване на лице, ПИН номер или парола, както и криптиране на устройството и възможност за дистанционно изтриване на изгубено или откраднато устройство.

По-интересен е опцията за защита от нулиране на фабриката, която е официалното име на това, което знаем като „превключвател за убийство“. Когато се активира с паролата на Google на собственика, той ще изтрие всички данни от телефона и ще го остави напълно неработещ.

Властите вероятно ще приветстват ключа за убийство, особено като се има предвид, че законът на Калифорния диктува, че той трябва да присъства на устройства, продавани от 1 юли 2015 г., но включено по подразбиране криптиране (не забравяйте ПИН кода за вашето устройство, ако органите на реда поискат за това) вече има колективни пропуски от службите за сигурност, които всички познаваме, обичаме и вярваме да не използват никакви инструменти, с които разполагат, за да ни шпионират..

Има и други нови функции за сигурност, но най-интересното досега е внедряването на акаунти за гости. Особено полезен на устройства, които се използват от повече от един човек, гостният режим може да позволи на други членове на семейството да се наслаждават на използването на вашето устройство, но без допълнително притеснение да открият по-късно, че вашите настройки са били променени случайно или е направена голяма сметка от син или дъщеря, които се увлекли от покупките в приложението в любимата си игра.

Android Smart Lock е също така полезно ново допълнение, което интегрира Lollipop устройства с вградени системи Android Auto и смарт часовници. Потребителят може да настрои устройството си със Smart Lock, така че да може да работи само когато е в обхвата на Bluetooth или на Android Auto системата, или на smartwatch. Това звучи като друг страхотен начин за възпиране на крадците, въпреки че не мога да не се чудя дали това може да доведе до скок в кражбата на smartwatch.

Собствениците на фирми, които търсят по-сигурно средство за управление на политиката за представяне на собствено устройство (BYOD), също не са пренебрегнати от Lollipop. Използвайки контейнеризацията, Android Work ще представи безпроблемно изживяване на потребителя, като същевременно ще позволи на ИТ персонала да прилага различни политики за сигурност при работа и лични данни и приложения.

Освен това внедряването на приложения ще позволи на ИТ администраторите да определят кои приложения на Google Play ще бъдат достъпни за инсталиране чрез работния профил на потребителите и дистрибуцията може лесно да бъде контролирана чрез свързване на приложения с конкретни лица или групи. Възможността за определяне на политики ще се прилага както за двете приложения, така и за всеки потребител.

Като цяло изглежда ясно, че Google продължава да напредва в правилната посока със защитата на Android и решението да включи определени функции по подразбиране е най-правилното, като се има предвид, че по-сигурната потребителска база остава малко повече от идеал за сега.

Фактът, че най-големият риск, с който се сблъсква потребителят на Android, е да изгуби устройството си или да го открадне, показва, че хората може да останат най-слабата връзка във веригата за сигурност и че техническият контрол до голяма степен е без значение, когато физическите рискове остават ключов фактор.

Новите сладки функции за сигурност на Android 5.0 Lollipop
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.