Приложението за камера на KooZoo: Там е джунгла

Приложението за камера на KooZoo: Там е джунгла

Какво ще стане, ако можете да превърнете смартфони или iPod-и в стрийминг камери, а след това да разгледате какви други хора, които правят същото нещо, стриймират по целия свят? Това беше идеята, която стои зад KooZoo, приложение за iPhone, предназначено да използва „старата“ технология, която неизбежно виси наоколо след закупуване на нови устройства. Но KooZoo и подобни приложения за камери поставят тревожен въпрос: къде е границата между публичната и частната информация?

Извън клетката

Според The ​​Verge, идеята за KooZoo е дошла от бившия изпълнител на продажбите Drew Sechrist. Докато е бил на почивка през 2008 г., той се е прибрал в Сан Франциско и е започнал да мисли за начина, по който да види какво се случва вкъщи – и то не само в града като цяло, а конкретно в къщата му или кафенето зад ъгъла. Докато уеб камери и системи за сигурност са една възможност, и двете са скъпи и могат да бъдат сложни за настройка. Тогава той се натъкна на идеята да вземе стари iDevices и да ги превърне в стрийминг камери, които хората могат да използват за запис на каквото и да е, навсякъде.

Ето как трябваше да премине: Потребителите изтеглят приложението и след това създават акаунт, след което могат да започнат поточно видео – което могат да изберат да направят публично достояние. Освен ако някой активно не гледа емисия, той спира да прави видео и вместо това грабва моментна снимка на всеки няколко минути; това спестява живота на батерията и намалява консумацията на честотна лента. Разбира се, този вид услуга представлява редица проблеми; най-вече поверителността. Възможно ли е да се гарантира, че записите са само на публични пространства и по никакъв начин не са незаконни? Услуги като Instagram и Vine имат един и същи проблем и Sechrist заяви, че планът му е да използва „консултативен съвет“ за поверителност и компютърни експерти, за да определи какво е честна игра и какво е извън границите.

Звучи страшно, нали? Е, това е нещото: След като направи голям плясък в началото на 2013 г., KooZoo изчезна. Никога приложение Android не се материализира и версията на iTunes вече не е налична; акаунтът в Twitter в приложението не е публикувал публикация от две години. Може би проблеми с поверителността са се случили във фирмата – въпреки че идеята за събиране на конкретна информация за обществени пространства, а не за спонсорирани от града видеонаблюдение, беше интригуваща – но каквото и да се случи, услугата не се залови. По-важно от едно приложение обаче е дългата игра тук: Сложни приложения като това идват и идват с присъщ риск.

До Никакво добро?

Помислете за неотдавнашната история на жена от Обединеното кралство, която откри, че съпругът й използва приложение за проследяване – Cerberus – за да следи не само нейните дейности, но и тези на децата си. Както съобщава The Inquisitr, Катарн Хигинсън първо разбрала, че нещо се случва, когато пропусне текст от банката си за паричен превод. Когато се прибрала вкъщи, съпругът й казал, че той се е погрижил за това, тъй като той можел да чете текстовете й, да определя нейното GPS местоположение, да слуша разговори и дори да използва камерата си в реално време, за да види точно какво прави във всеки момент момент. Той също така е инсталирал този шпионски софтуер на телефоните на тримата си доведени деца, което му дава почти неограничен поглед върху ежедневните им дейности.

Изненадващо, Катарине сега твърди, че е “добре” с нахлуването, тъй като няма какво да крие. Звучи ли ви познато? Това е същата логика, която правителствата често използват, за да оправдаят дигиталното подслушване – ако не правите нещо нередно, казват те, няма от какво да се притеснявате. Но приложения като Cerberus и потенциала, загатнат от стартиращи компании като KooZoo, разказват различна история: В този момент линията между „прави нещо нередно“ и просто „прави нещо“ изчезва?

Бебешки стъпки

Разбира се, вероятността е преминаването от минималистична тактика за наблюдение към цялостно шпиониране няма да се случи за една нощ и няма да бъде само на гърба на смарт устройствата. Според Independent например стотици видео монитори за бебета и камери за видеонаблюдение са били наскоро хакнати и емисиите им се излъчват на уебсайт безплатен за всички. Като по-зловеща бележка, има примерът на Moosa Abd-Ali Ali, активист, чийто телефон беше заразен с висококачествен шпионски софтуер, наречен FinFisher, след като избяга от родината си. Шпионският софтуер дава на отдалечените потребители пълен достъп до смартфона на Moosa, като им дава възможност да използват и компрометират всяко от неговите приложения. FinFisher беше премахнат, но неговото присъствие беше ясна индикация, че някои правителствени агенции не се страхуват да изминат дистанцията, когато става въпрос за достъп до лична информация.

Долната линия? KooZoo не представлява риск, защото никога не е слизал от земята. Но подобни приложения съществуват и още по-сложни версии има в работата. Когато сте онлайн, има шанс всичко, което видите или направите, да бъде наблюдавано, записано или експлоатирано – безопасно да сърфирате, да защитите вашите интереси и може би ще намерите този стар iPhone нов дом. Едно „умно“ устройство е достатъчно рисково.

Представено изображение: only4denn / Dollar Photo Club

Приложението за камера на KooZoo: Там е джунгла
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.