Проучването ExpressVPN разкрива, че американците се грижат за личния живот в крайна сметка

[ware_item id=33][/ware_item]

Илюстрация на орел, покриващ очите му.


Представително проучване, поръчано от ExpressVPN и проведено от Propeller Insights, даде много изненадващи резултати, като същевременно потвърди някои от подозренията на индустрията и обществеността.

Над 1000 лица, представляващи възрастта, пола и географския състав на Съединените щати, бяха попитани за техния опит и притеснения относно онлайн поверителността и технологиите.

Използването на VPN е високо

В проучването 29,3% от анкетираните казват, че са използвали виртуална частна мрежа или прокси мрежа. Причините за използването на VPN са многобройни, но попадат в три основни категории:

За достъп до съдържание

Сред тези, които са използвали VPN, 26,7% го използват за достъп до корпоративната си или академична мрежа, 19,9% за достъп до съдържание, което иначе не е достъпно в техния регион, и 16,9% за заобикаляне на цензурата..

За да се избегне наблюдението

Най-популярните причини за използване на VPN са свързани с наблюдението, като 41,7% от анкетираните имат за цел да се защитят от сайтове, виждащи своя IP, 26,4% да попречат на доставчика им на интернет услуги (ISP) да събират информация и 16,6% да защитят срещу местните си. правителство.

За да сте в безопасност онлайн

Над 50% използват VPN за защита от заплахи за сигурността, като рисковете, свързани с използването на обществен Wi-Fi (50,8%) и хакери (51,1%), са еднакво добри причини хората да използват VPN.

Хората вярват в мобилните си устройства

Хората като цяло се доверяват на мобилните си телефони. Само 30,5% от потребителите на Android „изобщо не са“ или „не са много“ уверени в своите устройства. iOS тарифира малко по-добре, като 27,4% от потребителите изразяват липса на увереност.

Хората са по-малко загрижени за излъчване на местоположението си, отколкото думите си: Потребителите са много по-склонни да позволяват на приложенията на своите телефони или таблети да имат достъп до местоположението си (78,7%), отколкото да използват микрофона (58,9%).

Потребителите на смарт устройства се страхуват от хакове

Устройствата, които освен основната си функционалност са свързани в мрежа и са оборудвани със сензори като камери или микрофони, обикновено се описват като „умни“.

Като част от тяхната функционалност (известна или непозната за потребителя), те често комуникират с производителя и изпращат данни до отдалечени сървъри. Някои от тях могат също да бъдат контролирани отдалечено от потребителя - и евентуално от неоторизирани трети страни, ако не са правилно свързани.

Почти една четвърт (24,8%) от анкетираните изобщо не притежават никакви умни устройства, докато почти толкова (24,4%) винаги изключват микрофоните на своите устройства, ако не ги използват. Все пак една пета (21,2%) казват, че винаги оставят микрофона включен.

Цифрите са сходни за използване на камера. С тези цифри, заедно с броя на хората, които или не знаят дали устройствата им имат микрофон, или които рядко го изключват (29,6%), можем да заключим, че около половината от населението не цени поверителността. 85% обаче казват, че са изключително (24,7%), много (23,4%) или донякъде (28,0%) загрижени за умните устройства, които наблюдават личните си навици.

Но много повече хора са загрижени за хакване. Само 19,4% не са обезпокоени, че кибератак може да отвлече и ефективно да поеме контрола върху умни домашни устройства, като 50,5% са „изключително“ или „много загрижени“.

Google подбужда шпионски страх

Американците не са толкова притеснени от това, че правителството им шпионира, както често се предполага. Сред анкетираните 15,9% казват, че се страхуват от наблюдението на ФБР, а само 6,4% се страхуват от НСО да ги шпионира.

Хората са най-притеснени от събирането на информация от доставчиците на интернет услуги (23,2%) и Facebook (20,5%). Шпионирането в Google е по-притеснително за хората (5,9%), отколкото за подслушване от работодатели (2,6%) или членове на семейството (5,1%).

Facebook харесвания си заслужават

Проучването показва, че 46,7% от хората не ги интересува, че харесванията на Facebook могат да бъдат използвани за определяне на политическата ориентация, малко по-малко от 49,2%, които не се притесняват от това, че тяхната сексуална ориентация е известна.

Правителствени намеси и политика

Неутралитетът на мрежата продължава да е популярен (70% повече респонденти го подкрепят, а не го правят), но 51,4% казват, че не знаят достатъчно за него, за да формират мнение.

Според проучването 82,9% също смятат, че Конгресът трябва да приеме закони, които да изискват техническите компании да получат разрешение преди събирането на лични данни. Още повече, 85,2% смятат, че трябва да има глоби за компаниите, които губят данните на потребителите, а 90.2% смятат, че трябва да има допълнителни глоби, ако данните се злоупотребяват. От анкетираните 47,4% смятат, че Конгресът трябва да стигне до разпадането на Facebook и Google.

Две трети от американците подкрепят закони, които биха изисквали платформите за порнография да проверят дали потребителите са над 18 години, преди да им позволят да използват сайта, както е в Обединеното кралство. Съдържателните блокове нямат поддръжка на мнозинство, но продължават да са популярни на 42,3%.

В очакване на въпроса кои кандидати за президент на демокрация през 2020 г. американците се доверяват да защитят своите онлайн данни, защитникът на личния живот Берни Сандърс получи 26% от гласовете.

 • 26% са казали Бърни Сандърс
 • 24% казаха Джо Байдън
 • 13% са казали Бето О'Рурк
 • 12% казаха Елизабет Уорън
 • 10% казаха Камала Харис
 • 9% казаха Cory Booker

 
Освен това, попитан на кои кандидати за президент на демокрация през 2020 г. американците се доверяват най-много, за да запазят безплатен и отворен интернет, Берни Сандърс оглави проучването отново.

 • 29% са казали Бърни Сандърс
 • 20% казаха Джо Байдън
 • 13% са казали Елизабет Уорън
 • 12% са казали Бето О'Рурк
 • 12% казаха Камала Харис
 • 10% са казали Cory Booker

Американците се грижат за личния си живот

Противно на общоприетите предположения, американците предприемат реални и ефективни мерки за противодействие на нахлуването си в личния живот.

Хората обаче не се притесняват от правителството, а по-скоро от интернет доставчиците и компаниите за социални медии. Има и огромна подкрепа за ограничаване на способността на технологичните компании да събират и използват лични данни, като някои ще стигнат дотам, че желаят повече филтри за съдържание и възрастови ограничения.

Вижте суровите данни тук.

Проучването ExpressVPN разкрива, че американците се грижат за личния живот в крайна сметка
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.