Съвети за сигурност на Silver Surfer: Бъдете в безопасност онлайн през златните си години

баба, базирана в уеб

Интернет е сравнително млад инструмент и популярното схващане е, че повечето от неговите потребители са по подобен начин младежки. В края на краищата социалните медии са доминирани от безшумни селфита и емоционални разкази за семинари за съзнание, провеждани в свободната търговия Cherokee teepee.

Но не толкова бързо. Докато 96% от американците във възрастовия диапазон от 18 до 29 години използват мрежата, тези 65 и повече години са най-бързите осиновители, а 58% от американските възрастни хора вече са онлайн. Този процент се очаква само да се увеличи.

Миграцията към мрежата е благодат за възрастните хора. Те са по-свързани от предишните гериатрични кохорти - 48% от възрастните хора в интернет имат акаунти във Facebook - и са се възползвали от всички услуги, които правят интернет толкова удобен, като онлайн плащане на сметки, пазаруване и Uber.

Но тенденцията е дала възможност и на далеч по-малко любезно население: измамници. Сред тази непосилна група е вярата, че възрастните хора седят патици и има данни, които да я подкрепят. Центърът на Станфорд за дълголетие установи, че възрастните хора са с 34% по-голяма вероятност да дадат пари за финансова измама, отколкото хората на четиридесет години.

Някои изследователи търсят науката да обяснят защо възрастните хора могат да станат по-лековерни с възрастта. Всички обаче остаряват по различен начин и за това може да са виновни и социалните фактори.

Това, което може да бъде по-полезно за по-възрастните потребители на интернет, е стратегия за откриване на измами преди те да се случат. Това, че не сте местен дигитал (т.е. израснал с използване на iPhone като биберон), не означава, че не можете да владеете добре начините в мрежата. По този начин ExpressVPN излезе с четири съвета, за да даде дори на най-опитния сред нас крак за безопасността в мрежата.

1. Не вярвайте на всичко, което четете в интернет

Клише ли е? Да. Но хората слушат ли? Не. Просто погледнете Twitter и ще видите достатъчно доказателства за множеството конфликтни факти и цифри, които хората изхвърлят онлайн.

Фалшивите твърдения стават още по-опасни, когато се отнасят до ценообразни продукти. ФБР предупреждава, че скъпите стоки, фокусирани върху подобряването на здравето и качеството на живот, могат да бъдат насочени към обезличаване на възрастните хора.

За да сте сигурни, че не хвърляте парите си на добре заразена с измама, проверете законността на сайта, от който обмисляте да купувате. Добър начин да направите това е да проверите авторитета на своя домейн.

Органът за домейни, оценен по 100-точкова скала, често се използва от маркетолозите, за да видят доколко техният сайт се нарежда с търсачки като Google. Тъй като Google е създаден да върне качествени резултати, един добър авторитет на домейн често корелира с легитимността.

Авторитетът на домейна не е краен показател. Вижте дали продуктът или сайтът са прегледани в големи публикации за новини. Също така, не се колебайте да попитате наоколо. Станете от компютъра и се обадете на приятелите и семейството си. Чували ли са го?

2. Не продавайте сърцето си на компютърен екран

Сайтовете за запознанства дадоха на много нов договор за наем на любов. Изведнъж романсът може да запали с едно натискане на бутон. Това е далеч от дните на любовни писма, вози с карета и пинафори.

Въпреки това, онлайн запознанствата имат своите опасности, особено за възрастни хора. Известно е, че измамниците са насочени към онези, за които се смята, че са по-стари, наскоро несемейни и самотни. След като изгради рапорт онлайн - може би дори изповядва любовта си - измамникът изведнъж ще твърди, че са изпаднали в тежко положение и се нуждаят от незабавна финансова помощ. Една жена загуби 180 000 долара на такъв измамник.

Не позволявайте на интернет да променя правилата на ухажването. Не бързай. Ако никога не сте се срещали с някого лично, няма начин да разберете, че тази картина с усмихнатата усмивка е истинска. И винаги си задавайте въпроса: „Чувствате ли се това правилно?“ Ако има някакви съмнения в сърцето ви, може да е скъпо да не се съобразявате с тях.

3. Не давайте достъп до компютъра на някой човек по телефона

Една измама, която се появява наскоро, е човек, който твърди, че е от Microsoft, който се обажда, за да заяви, че компютърът ви има вирус. За да го реши, той може да поиска пароли или отдалечен достъп до вашата система.

Microsoft не е толкова всемогъщ, че следи компютъра ви по всяко време. Ако има проблем, вие ще ги наричате, а не обратното. Предоставянето на достъп на някой мъж по телефона може да доведе до загубени файлове, действителен компютърен вирус или дори кражба на самоличност.

4. Внимавайте със спама

Това е често срещан рефрен в дигиталната ера: Защо трябва да се примиря със спам? Това, което получава все по-малко внимание, е спамът, който не изглежда като спам.

Това включва хумористични верижни имейли, продукти с непреодолими обещания и необичайни политически теории. Ако получихте писмо от непознат човек, бихте ли отговорили? Надявам се не. Използвайте същата предпазливост с имейл. Дори ако те знаят много за вас (например вашите хобита, името на вашето куче, любимият ви филм за Барбра Стрейзанд), може да използват стратегия, наречена „социален инженеринг“, за да спечелят вашето доверие.

По същия начин, ако получите имейл от човек, когото познавате, но съобщението е нехарактерно ужасно или отправя странни финансови искания, поставете го веднага в кошчето. Не кликвайте върху никакви връзки. Не отговаряйте. Не минавайте Go и съберете 200 долара. Вашият приятел е имал повече от вероятно имейла им да бъде поет от някой друг, който се опитва да се възползва от връзката между вас и предполагаемия подател.

~

Имате ли някакви съвети, които искате да споделите? Добавете ги в коментарите по-долу. Безопасността в Интернет е усилие, свързано с тълпата. Всички сме по-безопасни, ако всички сме наясно, млади и стари!

Препоръчано изображение: Dollar Photo Club

Съвети за сигурност на Silver Surfer: Бъдете в безопасност онлайн през златните си години
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.