Ухапвания от рекламен софтуер на Superfish на Lenovo!

Ухапвания от рекламен софтуер на Superfish на Lenovo!

Един от най-ценните активи, който всеки бизнес притежава, е неговата репутация. Така че може да дойде нещо изненадващо да научите, че Lenovo, компания за персонални компютри, която позволи на Superfish да пусне софтуера си на нови машини, направи това в замяна на нищожни 250 000 долара.

Според Forbes, това е сумата, която си размени ръцете, когато производителят на компютър взе несъвместимото решение да разреши на хардуера си това, което обикновено се нарича „рекламен софтуер“ (и това е учтив начин за неговото описание)..

Като се има предвид грешката, последвала новината, че Superfish регистрира всяка стъпка на потребителите в интернет, включително частни сесии с техните банки и доставчици на електронна поща, изглежда че четвърт милион долара ще изглежда като малка промяна в сравнение с финансовата и репутационна цена на Lenovo.

Сега, компанията е заета да върне обратно чрез PR отдела си, тъй като се стреми да открие ядосани клиенти, активисти за поверителност и общността за сигурност.

В съобщение за печата, публикувано на 27 февруари, компанията заяви, че опитът на клиентите е от първостепенно значение, както и принципите за сигурност и неприкосновеност на личния живот.

Lenovo заяви, че ще намали броя на предварително заредените приложения на своите персонални компютри и разкри, че е работил с охранителни компании, за да даде възможност на предишното трудно премахване на Superfish да бъде затворено от антивирусни програми.

Lenovo също така е предоставил на началната си страница инструмент за автоматично премахване и предлага безплатен 6-месечен абонамент за McAfee LiveSafe за всички засегнати клиенти.

В бъдеще, според компанията, тя ще изпраща само компютри със софтуера, необходим, за да ги накара да работят до техния потенциал, заедно със софтуер за сигурност и специфичен софтуер, собственост на Lenovo. Компанията също така ще се стреми да изброява всяко предварително заредено приложение заедно с обяснение за това, което прави всяко.

Това, според него, трябва да измине някакъв начин за премахване на това, което отрасълът често нарича „рекламен софтуер“ или „интелигентен софтуер“.

Където всичко това оставя Superfish, все се досещате в момента.

Стартирането в Калифорния започна през 2006 г., когато експертите за видеонаблюдение Ади Пинхас и Майкъл Черток разгледаха възможността да сканират видео кадри след друго начинание в индустрията на казината.

Двойката има за цел да създаде „визуална търсачка“ - софтуерът сканира мрежата и използва математически модели, за да каталогизира, анализира и съпостави изображения с продукти, предлагани от своите клиенти.

До 2011 г. компанията е сформирала десетки хиляди партньорства, печелейки партньорски комисионни за продажби, генерирани от потребители, които са пристигнали на страници с продукти чрез Superfish.

Следващият ход на компанията беше стартирането на редица приложения в Google Play и App Store, наречени „LikeThat“, които позволяват на феновете от различни индустрии да правят и качват подходящи снимки. След това приложението съпоставя тези изображения към свързани страници с продуктите с партньорите си и печели от компанията комисионна за всяка генерирана по този начин продажба.

В началото на 2014 г. Superfish след това се обърна към Lenovo и обсъди добавянето на своя софтуер VisualDiscovery на нови компютри, преди да бъдат доставени.

Скоро след това започнаха проблемите - купувачите на компютри Lenovo започнаха да мърморят за лоша производителност, когато сърфират в интернет, заявявайки, че сърфирането в интернет е бъги изживяване.

Когато експертите по сигурността започнаха да разглеждат проблема, беше открито, че причината е Superfish. Още по-лошото е, че много антивирусни програми не успяха да го премахнат и дори имаше съобщения, които предполагат, че досадният софтуер е в състояние да издържи на преформатиране на твърд диск.

Ядосаните клиенти хвърлиха оръжие и заведеха дело, че Lenovo и Superfish са извършили престъпления върху лична собственост и са нарушили законите за подслушване..

Дори хакерите проявиха недоволството си от сагата с прословутия отряд Lizard Squad, който влиза в акта и се позори на уебсайта на Lenovo.

Като се имат предвид нещата, изглежда, че Lenovo и Superfish все още имат много неща, за да убедят съответните клиенти, че техните марки са надеждни.

Препоръчано изображение: Weyenbergh Jacky / Public Domain Pictures.net

Ухапвания от рекламен софтуер на Superfish на Lenovo!
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.