Защитете своето онлайн банкиране

Лаптоп със зелен катинар с надпис на долар върху него.

Не бива да се изисква допълнително обяснение защо нашите данни за онлайн банкиране са важни. Пазим парите си там и ако сметките ни за кратко време станат недостъпни или загубим достъп до тях, това би могло да бъде много вредно.

В допълнение към загубата на трудно спечелените пари, изгубената банкова сметка може да означава невъзможност да плащаме данъци, застраховки или такси в училище, което може да повлияе сериозно на живота ни.

Ето няколко стъпки, които можете да предприемете, за да запазите сметката си, така че банката ви да не ви заключи и да спрете някой да излезе с фалшив достъп до вашата сметка..

1. Не използвайте отново паролите

Когато използвате една и съща парола на множество сайтове, само един от тях се управлява от злонамерен или некомпетентен и вашата парола може да стане обществено достъпна. Престъпниците ще използват изтекли пароли от по-малко защитени уебсайтове и ще ги изпробват с различни финансови институции.

Възможно е дори да не е необходимо паролата ви да е точно същата за вашата банка. Ако вашата тактика е да използвате леки вариации на нея в различни сайтове, вероятно ще останете уязвими.

Най-добре е да използвате мениджър на пароли за генериране на силни, уникални и случайни пароли. По този начин също няма да имате проблем да спазвате често дългите изисквания за парола на вашата банка (като максимален и минимален брой знаци и използването на специални знаци).

  Интернет хакове: Какво е атака на човек в средата?

2. Използвайте предлаганата двуфакторна автентификация

Дори ако вашата финансова институция не изисква това, използвайте всички налични методи за идентификация с два фактора. Точните договорености за това кога да използвате втория си фактор за удостоверяване могат да се различават, било то всеки път, когато влизате, на всеки 30 дни или всеки път, когато влизате от ново място или устройство.

В идеалния случай ще използвате базиран на приложение или хардуер втори фактор. Ако трябва да използвате номер на мобилен телефон, уверете се, че е подходящо защитен, както е описано в следващата стъпка.

3. Осигурете си имейл и телефонен номер

Много е важно да защитите вашия мобилен телефонен номер и имейл адрес, свързани с банковата ви сметка. В много случаи някой, който контролира вашия телефонен номер или имейл адрес, може да притежава достатъчно информация, за да ви представи, например, като използва лична информация, съхранявана в имейл акаунта ви. Те също така ще могат да получават кодове за потвърждение, актуализации и обаждания от ваше име.

За да защитите своя имейл акаунт:

  • Уверете се, че има уникална, силна и случайна парола
  • Използвайте двуфакторно удостоверяване, в идеалния случай чрез приложение или хардуерно устройство
  • Прегледайте всички приложения, които може да имат възможност да виждат вашата дейност

За да защитите вашия телефонен номер:

  • Поискайте заключване на акаунта си при вашия мобилен оператор
  • Задайте изискване за ПИН, преди да може да бъде пренесен или клониран номер
  • Използвайте отделен предплатен номер, за да получавате 2FA съобщения, които не комуникирате с другите

4. Бъдете наясно с фишинга

Дори когато използвате силна парола и двуфакторна автентификация, все още съществува риск да неволно дадете паролата си на сайт с измама. В такива случаи двуфакторната автентификация може да не ви защити, освен ако не използвате хардуерно решение.

  Какво е фишинг атака?

Причината е, че всеки фишинг сайт може в реално време да изпробва паролата си на сайта, на който се представя, след което да препрати заявката ви за код с втори фактор към вас. Когато въведете кода си в фалшивия уебсайт, той ще го въведе в истинския и ще получи достъп.

  • Използвайте отметки, за да навигирате до финансовите си услуги, а не да следвате връзки или да използвате Google
  • Бъдете подозрителни към всички имейли, които получавате. Дори ако имейлът, който получавате, е легитимен, не следвайте връзки и не отговаряйте на него. Винаги влизайте в услугата чрез отметки и внимавайте за комуникациите там
  • Използвайте мениджърите на пароли за автоматично попълване на пароли на сайта, вместо да ги въвеждате сами. Дори това да не е 100% гаранция, мениджърът на пароли може да установи, че сте на фишинг сайт, преди да го направите
  • Използвайте хардуерни базирани маркери от втори фактор (като стандарт U2F), когато са налични. Маркерът ще провери дали връзката е направена към правилния уебсайт

5. Използвайте VPN, когато сте в чужбина

Много финансови институции ще закрият вашите сметки, ако се страхуват, че някой друг освен вас няма достъп до тях. Индикация за измамна дейност може да бъде вход от необичайно място. Други причини може да са, че получавате достъп до услугата от страна на ембарго, от която има много.

Въпреки че използването на самото VPN може да се разглежда от финансовата ви услуга като подозрително, вероятно е за предпочитане пред влизането от нова или ембаргована страна. Изберете VPN местоположение в близост до обичайния си дом или в идеалния случай винаги влизате от същото VPN местоположение.

  Използвате ExpressVPN за Android? Наскоро надградихте ли до Lollipop?

6. Не се страхувайте да заключите акаунта си

Ако се притеснявате от неправомерен достъп на други лица до вашия акаунт, не се колебайте да се свържете с вашата финансова институция и да поискате допълнителни ограничения във вашия акаунт. Телефонното банкиране например е малко използвана функция, която много хора не знаят, че имат, и може да направи възможно хората да имат достъп и да изпразват вашия акаунт. Но можете да поискате деактивиране на телефонното банкиране.

По подобен начин можете да поискате от вашия мобилен оператор да направи по-трудно някой да прехвърли номера ви или да генерира отделен ПИН код, когато комуникирате с тяхната поддръжка на клиенти. Ограниченията могат да включват само позволяване на пренасяне на номер във физически магазин след показване на валиден идентификационен номер, а не по телефона или интернет.

Защитата е най-добра

Вярно е, че финансовите услуги са застраховани и могат да носят отговорност, ако се установи, че са предоставили на измамниците достъп до вашия акаунт. Но в много случаи може да зависи от вас да докажете, че сте били хакнати или рискувате да загубите достъп до акаунта си за дълго време.

С сравнително малко усилия е възможно значително да увеличите разходите, необходими за атака на вашите финансови сметки. Само няколко стъпки значително ще подобрят сигурността ви и ще поставят ума ви спокойно.

Защитете своето онлайн банкиране
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.