Защо HTTPS срещу VPN няма смисъл

Браузър със зелена ключалка HTTPS. VPN се записва в лентата за търсене.

HTTPS срещу VPN е битка, която има много малък смисъл. И двете са важно средство за защита на интернет и няма абсолютно никакъв конфликт между двете.

Прилики и разлики в HTTPS и VPN

HTTPS

Важното е, че HTTPS се задава от собственика на уебсайта и потребителят няма контрол върху него. Някои сайтове са достъпни чрез HTTP и HTTPS; в тези случаи винаги избирайте HTTPS. За да видите дали сайтът, който разглеждате, е активиран HTTPS, потърсете зелена ключалка в лявата част на лентата на браузъра (URL).

HTTPS-срещу-VPN

HTTPS осигурява удостоверяване на уебсайта и свързания с него уеб сървър, който защитава срещу атаки от човек в средата. Освен това, той криптира комуникациите между клиент и сървър, което гарантира, че комуникациите между потребител и уебсайт не могат да бъдат четени или подправени от никой трети четец.

С HTTPS никой между уебсайта и потребителя не може да чете данните, дори и VPN компания.

VPN

VPN се създава от потребителя и работи на всеки уебсайт или приложение онлайн. VPN създава защитен тунел между компютър и интернет, което позволява анонимно сърфиране. VPN дава на потребителите възможността да се появят навсякъде, където те изберат, и ще заобиколи всички ограничения в интернет.

Когато сте свързани с VPN, вашият интернет доставчик вижда само, че криптиран трафик преминава през VPN сървъри, но не може да дешифрира данните или да знае кои уебсайтове сте посетили.

HTTPS и VPN работят добре заедно

HTTPS ще шифрова информация, която въвеждате в уебсайт, но няма да прикрие местоположението ви или да предложи защита на поверителността. Той също така няма да предложи защита срещу интернет цензурата.

VPN ще кодира комуникациите между вашия компютър и VPN сървърите, ще скрие вашия IP адрес и местоположение и ще предостави достъп до цялата мрежа, но няма да ви защити от информацията, която споделяте с желание, като номер на кредитна карта, въведен в неосигурена страница на браузъра.

Накратко, HTTPS е фантастичен протокол за криптиране, а VPN е задължителен за съзнанието за поверителност и тези, които желаят да гледат целия интернет без ограничения. Това не е случай на VPN през HTTPS. Двамата работят добре заедно - брак, сключен в кибер небето.

Защо HTTPS срещу VPN няма смисъл
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.