6 največjih kriptovalistov vseh časov

Tat poskuša ukrasti prenosnik.

Ko svoj denar hranite v tradicionalni banki, to storite, ker imate malo drugih možnosti. Seveda je mogoče obiskati banke in hraniti denar v obliki državnih obveznic ali gotovine pod svojo vzmetnico, vendar pomanjkanje zavarovanja, fizične varnosti in ugodnosti ljudi odvrne od tega. Bodimo iskreni: do nedavnega nihče ni imel veliko druge izbire.

Naraščanje kripto valut je ljudem dalo možnost, da so "lastna banka." Za varno shranjevanje poljubnih količin, ne glede na to, kako visoko, je potrebna samo programska oprema ali v nekaterih primerih le kos papirja. Tehtnice je enostavno revidirati, težko jih je ukrasti in trivialno prenesti. Zakaj torej uporabniki kripto valut namesto tega shranjujejo svoje „kovance“ z menjalnicami, ki imajo vse slabosti bank (morate jim zaupati) z nobenim učinkom (menjave niso podprte ali zavarovane s strani vlade)?

Ko hranite svojo kriptovaluto z menjavo, morate borzi zaupati, da ne krši zakona, njenih izvršiteljev, da ne bežijo z vašim denarjem, in njegovih varnostnih pravil, da zaščitijo svojo lastnino pred hekerji.

Zlahka je razbrati, zakaj kripto žilice zajamejo javno domišljijo. Prvič, tu je veliko denarja, ki ga je treba ukrasti - zapuščene bančne ustanove redko oropajo tako velike količine denarja. Drugič, kripto valute so šele pred kratkim začele vzbujati zanimanje javnosti, zato noben hack nenehno daje novice. Poleg tega je denar zelo težko izslediti, zaradi česar je njegova tatvina nekaj popolnega zločina.

Z vsem tem, si oglejmo največje psovalce kripto valute vseh časov.

1. Coincheck

Japonska kripto menjava Coincheck je bila januarja 2018 prekinjena v višini 500 milijonov NEM (ali približno 532 milijonov USD). Medtem ko je sam Coincheck deloval od leta 2014, zadevna valuta NEM in njegova hladna denarnica nista bili nastavljeni pravilno.

Za hec so sprva krivili državni operativci iz Severne Koreje, vendar je bilo kasneje razkrito, da bi napad morda imel rusko poreklo. Osebni prenosni računalniki nekaterih uslužbencev borze so bili okuženi z zlonamerno programsko opremo, hekerji pa so lahko po dostopu izkoristili ranljivosti sistema.

Na presenečenje večine opazovalcev je Coincheck znova lahko naredil svoje kupce cele, z uporabo ogromnega dobička, ki so ga zbrali v tem procesu. Vendar je navdihnil japonski finančni regulator, da je še naprej omejeval svoj nastajajoči ekosisteme.

Coincheck kramp je največji plen v kripto valuti v zgodovini, sodeč po takratnem fiat ekvivalentu.

2. Mt. Gox

Mt. Gox hack je odmeval po globalnih kripto skupnosti in z dobrim razlogom. Še vedno ni povsem jasno, koliko napadalcev je uspelo ukrasti natanko toliko, vendar vemo, da je ranljivost, ki je uporabnikom omogočila, da umaknejo več Bitcoin-a, kot jih je imela, vztrajala kar nekaj časa. Mt. Gox je imel ogromen tržni delež v času propada in je bil v preteklih letih največ 90% vseh poslov na njegovi platformi..

Sprva je podjetje prijavilo izgubo v višini 850.000 Bitcoin, ki je takrat znašala približno 450 milijonov USD.

Mt. Gox je sprva Jed McCaleb ustanovil kot mesto za trgovanje z žetoni v igri. Borza je bila nadgrajena, da vključuje Bitcoin, potem ko je McCaleb opazil naraščajočo priljubljenost valute in želel pomagati trgovcem. Vendar pa nikoli ni dosegel ravni sofisticiranosti, ki je potrebna za varne transakcije. Ko so stopnje trgovanja z bitcoini naraščale, hekerji dejavnost niso opazili.

Približno 200.000 prvotno prijavljenih izgubljenih Bitcoin je bilo izterjanih, a čakajoče sodne zadeve in zahtevki so preprečili njihovo vrnitev med zakonite lastnike.

3. Bitfinex

Hack Bitfinex je bil prvič objavljen avgusta 2016 in je vseboval približno 120.000 Bitcoin, kar je takrat predstavljalo fiat ekvivalent 72 milijonov USD. Za razliko od Mt. Gox, kovanci so bili ukradeni v enem napadu iz denarnic podjetja, kljub temu, da so pripravili nekaj varnostnih ukrepov za preprečitev takšnih napak. Še vedno ni jasno, kako in kateri mehanizmi niso uspeli, in so napadalcem omogočili, da se umaknejo s takšno roko.

Bitfinex je ponudil, da uporabnikom nadomesti nadomestilo z IOU v obliki žetona. Imetniki žetonov bi ga lahko takoj prodali s popustom ali počakali, da ga Bitfinex lahko odkupi s poslovnim dobičkom. V letu dni je Bitfinex kupil približno 95% vseh izdanih žetonov.

Bitfinex deluje še danes. Julija 2019 so aretirali dva Izraelca zaradi suma, da sta izvedla kramp.

4. NiceHash

Na našem seznamu je mesto NiceHash, ki je bil decembra 2017 obkrožen s 4.700 Bitcoin (ali približno 64 milijonov USD). NiceHash je bil slovenski trg za rudarjenje s kripto valutami, kjer so neodvisni rudarji lahko oddajali v najem hash power uporabnikom, ki niso imeli svojega lastni rudarski stroji.

NiceHash je upravljal številne vroče in hladne denarnice za razdelitev rudarskih nagrad med svojimi člani. Te denarnice so bile ciljno usmerjene, vendar je kljub velikemu številu izgubljenih sredstev NiceHash povrnil več kot 75% vseh izgub.

5. Zaif

Zaif je bil oropan različnih kripto valut, vključno z Bitcoin, Bitcoin Cash in Monacoin, ki je septembra 2018 izgubil približno 62 milijonov USD v fiat ekvivalentu.

Zamenjava je trajala tri dni, da so ugotovili, da manjkajo sredstva iz njenih vročih denarnic, vendar je takoj napovedal, da bodo sredstva podjetja porabljena za nadomestilo vsem strankam.

6. Binance

Hekerji so maja 2019. z Binancea, ene izmed najbolj priljubljenih kripto borz na svetu, potegnili 7000 Bitcoin. Znesek je znašal približno 40 milijonov USD v enakovrednem fiatu. Binance je svojim uporabnikom lahko povrnil namenski „zavarovalni sklad“, ustanovljen v ta namen. Umiki pa so bili za nekaj dni zaustavljeni, ko je izmenjava poskušala ugotoviti, kaj je šlo narobe. Generalni direktor, Zhao Changpeng, je napisal obsežno objavo na spletnem dnevniku, v kateri je opisal napad in sodeloval v Twitter izmenjavi, da bi ublažil pomisleke uporabnikov, s čimer je izpustil pomisleke, ki so se pojavili zlasti v času Mt. Kriza Gox in Bitfinex.

Kovancev nikoli ne shranjujte na izmenjavo

Za razliko od tradicionalnih bank imetniki kripto valute nimajo potrebe, da bi svoje kovance hranili na menjavi. Namesto tega jih lahko shranijo v denarnici na telefonu ali v namenski napravi. Bitcoin bo verjetno še približno čez pet do deset let, vendar menjava po vaši izbiri ne bo.

Ne izgubite bitcoina!

6 največjih kriptovalistov vseh časov
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.