Bolezni in utrujeni: zlonamerna programska oprema ebola, ki je krožila

Bolezni in utrujeni: zlonamerna programska oprema ebola, ki je krožila

Kakšne možnosti imate za okužbo z ebolo, grozno hemoragično vročino, ki se širi po zahodni Afriki? Kljub nedavnemu poročanju medijev je odgovor izjemno nizek, saj virus ni v zraku. Kot kaže nedavni članek o Voxu, je veliko večja verjetnost, da ste žrtev prevračanja, kar se zgodi, ko vas težko pohištvo ali naprave padejo in vas ubijejo - 30 ljudi letno v ZDA umre ta "grožnja".

Medtem pa javnost zaznava, da Ebola prihaja in kmalu prihaja. Tako ni presenetljivo, da je skupina hekerjev sprožila paniko ebole, da bi širila nove zlonamerne programske opreme - prav je, človeštvo je tako slabo, kot ste si vedno predstavljali. Tukaj je treba paziti.

KDO?

Kot poroča The Verge, prevaranti uporabljajo več zakonitih virov, da bi odprli e-pošto z obremenitvijo z zlonamerno programsko opremo. Najbolj zaskrbljujoče naj bi bilo vljudno pri Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) in trdijo, da so "varnostni nasveti" za boj proti širjenju ebole. Ta e-poštna sporočila verjetno vsebujejo različico Trojan-a za oddaljeni dostop DarkComet (RAT), ki napadalcem omogoča dostop do datotek, spletne kamere, gesla in skoraj vsega drugega v vašem računalniku. Poleg tega se lahko skriva pred večino protivirusnih programov.

Ostala e-poštna sporočila prihajajo od "mehiške vlade". Očitno so mehiški uradniki tako zaskrbljeni zaradi bolnikov z ebolo v bližnjem Teksasu, da ameriškim uporabnikom pošiljajo elektronsko pošto o tem, kako "zdraviti" bolezen. Ti vključujejo podrobna navodila, kako omogočiti funkcijo Macro v programu Microsoft Word, ki se nato uporabi za prenos priloge zlonamerne programske opreme. Ti napadalci, ki niso zadovoljni s tem, da samo kradejo vaš računalnik, opravijo nekaj dela.

Zanimivo je tudi, kako odlično veliko e-poštnih vrstic e-pošte zajame trenutne strahove pred ebolo. Na primer:

  • Kaj v resnici morate vedeti o smrtonosnem izbruhu ebole
  • Šokantno opozorilo o zdravju: tajno zdravilo za ebolo?
  • Opozorilo CDC: 1,4 milijona žrtev EBOLA do januarja?
  • Najprej GSO živila, zdaj Ebola. Česa Obama noče, da veste

Na srečo varnostno podjetje Trustwave pravi, da je ta akcija zlonamerne programske opreme dokaj majhna, vendar to ne spremeni dejstev: uporabniki so bolni in utrujeni od prevare.

Vedno grozno

In ugani kaj? To niso prvič, ko so napadalci uporabili tragedijo in bolezen za krajo gesel in drugih osebnih podatkov. Marca so prevaranti vzbudili javni interes za izginotje leta MH370 Malaysia Airlines, kar je ustvarilo ponarejene objave na Facebooku, ki trdijo, da je bilo letalo na Bermudah. Ko so uporabniki kliknili na video posnetek, ki je pokazal dramatično reševanje, so jih preusmerili najprej na stran »hekerji« in nato prenesli pregledovalnik videov, ki je bil - uganili - zlonamerna programska oprema.

Leta 2009 so napadalci ustvarili e-poštno kampanjo, osredotočeno na izbruh H1N1. Uporabniki so prejeli obvestilo, da so bili izbrani za vladni program cepiva, nato pa so jih napotili na zakonito spletno mesto CDC, kjer so z veseljem vnesli vse vrste osebnih podatkov. In leta 2005 je panika Bird Flu povzročila napad zlonamerne programske opreme z uporabo Wordovih dokumentov, ki naj bi vsebovali kritične podatke o epidemiji. Ob odprtju je dokument namestil Trojan Ranky-FY, ki je zlonamernim akterjem omogočil nadzor nad okuženimi računalniki.

Zakleni

Kako ostanete na varnem, ko so prevaranti vedno na preži za naslednjo veliko paniko? Najprej si naredite uslugo in začnite izvajati varen VPN vsakič, ko se povežete. Seveda vas ne bo zaščitilo, če bi kliknili kaj smešnega, a napadalce močno ovira, da bi radi vohunili za to, kar počnete na spletu, in nato ustvarili lažni napad z lažnim predstavljanjem. Mogoče živite v Teksasu; morda ste zaskrbljeni zaradi ebole in želite izvedeti več, vendar tega ne dajte zlonamernim napadalcem: zaklenite povezavo in šifrirajte podatke.

Prav tako ne odpirajte ničesar, kar vsebuje besedilo „ŠOKANJE“, „ALERT“ ali za dobro mero „OBAMA“ v vrstici zadeve. Če vas zanima, kaj vse vsebuje e-poštno sporočilo, hitro poiščite - prikažete lahko koristne informacije ali pa vas opozorite, ker gre za prevaro.

Želite ostati varen? Zavarujte svojo povezavo, ne jemljite prevare - in se morda izogibajte velikim televizijam, ki so v ravnovesju.

Bolezni in utrujeni: zlonamerna programska oprema ebola, ki je krožila
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.