Kaspersky: Maci so pregreli zaradi groženj zlonamerne programske opreme

Kaspersky: Maci so pregreli zaradi groženj zlonamerne programske opreme

Varnostno podjetje Kaspersky je nedavno izdalo svoj Varnostni bilten za leto 2014, v katerem so podrobno opisane kritične statistike kibernetske varnosti, zbrane v zadnjem letu. Med njihovimi ugotovitvami? Da računalniki Apple Macintosh hitro postajajo manj varni.

Povprečni uporabnik Mac je v letu 2014 naletel na devet kibernetskih groženj - ne sliši se veliko, dokler ne upoštevate, da je podjetje zaznalo 200 več kosov zlonamerne programske opreme Mac kot leta 2013 in blokiralo več kot 3,5 milijona poskusov okužbe na napravah Mac OS. Ali so ta jabolka končno pretekla svojo premijo?

Ad Nauseam

Po poročanju The Telegraph je skoraj polovica prvih 20 groženj Mac-u nastala v obliki AdWare, ki lahko doda povezave do zaznamkov brskalnika, spremeni privzete iskalnike in prisili naprave, da prikažejo kontekstualno oglaševanje. Na splošno je AdWare neškodljiv, vendar kljub temu škodljiv program in odpira vrata za manj benigne grožnje. Med najzanimivejšimi: program zlonamerne programske opreme, ki je vsako minuto posnel posnetke zaslona, ​​tisti, ki je zasnovan za krajo bitcoinov, zakulisje, ki ponuja dostop do oddaljenega sistema in dostop do seznamov stikov, ter del zlonamerne programske opreme, namenjen okužitvi vseh povezanih naprav iOS.

David Emm iz laboratorija Kaspersky pravi, da "mit o ranljivosti Mac OS X ne drži več in ker kibernetski kriminalci še naprej razvijajo svoje metode napadov, bi se morali razvijati tudi uporabniki, tako da sprejmejo potrebne ukrepe za krepitev varnosti na svojih napravah Mac." Z drugimi besedami, sijaj je zasijal Apple, in čeprav so prvi napadi kibernetskih kriminalcev v pokrajino Mac večinoma osredotočeni na oglaševanje, ne bo potrebno dolgo časa, če bi zahtevnejši napadi prelomili obod OS X.

Bili ste potuhnjeni

Razmislite o nedavnem primeru kršitve varnosti Apple, za bolj… zabavne namene. Kot opozarja potrošniška zadeva, so bili uporabniki Apple-a na območju San Fransicso žrtve napada "AirSloth": slike gob, ki so nosile oblačilo, so bile s pomočjo funkcije AirDrop potisnjene na njihove naprave, kar omogoča preprost način za izmenjavo datotek med Naprave Mac in iOS, ki se nahajajo v neposredni fizični bližini.

Josh Lowensohn iz Verge je na koncu prevzel zasluge za napad, ki je dejal, da je med vožnjo z vlakom za delo in igranjem s svojo napravo Apple opazil, da ima veliko njegovih sopotnikov v AirDropu vklopljeno funkcijo, ki jim je omogočila sprejemanje datotek od vsakogar. Nastavitev je verjetno pomenila nadzor uporabnikov, ki so vklopili AirDrop, vendar niso konfigurirali njegovih dovoljenj, in Lowensohnu dovolili, da jih lete.

To je šala in smešna majhna slika, uporabniki pa lahko še vedno zavrnejo datoteko, tudi če je njihov AirDrop široko odprt. Toda treba je resno poudariti: kaj pa, če bi Lowensohn pošiljal slike, ki niso bile ocenjene z G, ali pa je bila v njegovi slikoviti slivki zakopana vrvica zlonamerne kode? Opozarja tudi na še en enostaven način za kramp Macov in iDevices: nastavite brezžično dostopno točko in spremenite ime svoje naprave. V kavarni? Dajte mu priljubljeno blagovno znamko. Na univerzitetnem kampusu? Poimenujte ga po ustanovi ali najbližji stavbi. Ko se uporabniki povežejo z vašim omrežjem, imate dostop do vsega.

Napadi kot storitev

Zaenkrat se zdi, da večina težav Mac prihaja od uporabnikov: če prenesejo AdWare ali pustijo AirDrop vklopljen, so krivi samo oni, kajne?

Po poročanju Tech News World pa bo leta 2015 prišlo do širjenja "napadov kot storitve", kjer se bodoči hekerji napotijo ​​na spletno mesto, izberejo, kaj želijo ukrasti in kako, nato pa plačajo pristojbino in dobijo vplačilo - en programski paket. Raziskava varnostnega podjetja SentinelOne je pokazala, da so napadi na OS X začeli naraščati in napoveduje, da bodo Apples zaradi teh napadov čedalje bolj tarča, ker vse več podjetij uporablja naprave Mac in iOS za shranjevanje kritičnih podatkov, zaradi česar so dragoceni cilji. Še več, Apple-ov ugled kot "varnega" operacijskega sistema je privedel do pomanjkanja namenskih varnostnih ukrepov - če trdijo, da so vrata zaklenjena, deluje le tako dolgo, da ga nihče ne poskuša zrušiti..

Spodnja črta? Maki so ogroženi, ko se širi spekter Apple-ove zlonamerne programske opreme. Tako uporabniki kot podjetje imajo svoje delo prekinjeno, če želijo v letu 2015 ostati na varnem.

Kaspersky: Maci so pregreli zaradi groženj zlonamerne programske opreme
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.