Kraja iz neba: Ali bi lahko kraja podatkov mobilnega telefona vplivala na vas?

Kraja iz neba: Ali bi lahko kraja podatkov mobilnega telefona vplivala na vas?

Zdaj, ko so pametni telefoni povsod, je enostavno pozabiti, kako izjemni so v resnici. Ko si vzamete trenutek, da razmislite o vsem, kar lahko pametni telefon stori – od organiziranja imenika do skrbništva za vaše bančništvo – je to skoraj neprimerno.

Toda vsa funkcionalnost, ki je na voljo v naših majhnih napravah v žepu, je odvisna od podatkov. Na žalost so te brezžične, stalno povezane naprave tudi tam, kjer je najbolj ogrožena varnost vaših podatkov.

Samo vprašajte NSA.

Dirtboxes opravijo umazano delo

Po poročanju The Wall Street Journal je NSA vodila tajni projekt z ministrstva za pravosodje, ki je uporabljal letala Cessna za prestrezanje podatkov, ki se prenašajo iz mobilnih telefonov in brezžičnih naprav.

Letala, ki jih ljubkovalno imenujemo “skrinjice za umazanijo”, so opremljena z napravami, ki posnemajo stolpe mobilnih telefonov. Ti ponarejeni stolpi prejemajo vse dohodne podatke v določenem obsegu – in prav zato ustvarjajo zapleteno vprašanje zasebnosti.

Večina nas je zadovoljna z idejo, da bi se kriminalci in teroristi morali odpovedati pravici do zasebnosti. Preklic njihovih pozivov omogoča zbiranje in analiziranje ključnih dokazov, preprečevanje kriminala in podpiranje pravnih postopkov.

Ko pa ‘umazanija’ leti po nebu, ne zbira ciljanih nizov podatkov – pobere, kolikor lahko. Po mnenju poznavalcev neželene podatke nato zavržejo.

Ta splošni pristop k zbiranju obveščevalnih podatkov je na splošno nezakonit. Ministrstvo za pravosodje seveda zanika, da obstaja.

Medtem anonimni vir, ki ga je poročal USA Today, trdi, da je program dovolj velik, da pokrije celotno prebivalstvo ZDA.

Prestrezanje je bilo enostavno

Seveda bi bilo domnevati, da so mobilni telefoni po naravi negotovi, saj se podatki odpirajo po zraku. Medtem ko mobilni telefoni prenašajo podatke brezžično, je prestrezanje brezžičnega signala težko.

Bluetooth je po zasnovi radijskega signala zlahka odkrit in je razmeroma preprost za prestrezanje. Vendar večina naprav omejuje dostop do podatkov, ki je na voljo prek povezav Bluetooth, kar predstavlja zanemarljivo tveganje za večino nas.

Nasprotno, veliko bolj zapleteno je prestrezanje signala 4G, 3G ali GPRS. Najučinkovitejša tehnika je ravno tista, ki jo domnevno uporabljajo obveščevalne agencije – pretvarjajte se, da je stolp za mobilne telefone. Ko posnemate stolp mobitela, tudi šifriranje podatkov ne bo pomagalo.

To zahteva vlaganje časa in denarja v raziskave in razvoj. To pomeni, da zgradite fizično napravo, dovolj pametno, da lahko mobilne telefone naveže na odprte povezave.

Ko pa je imitacijski stolp vklopljen, je iskanje podatkov o klicih enostavno. Zastrašujoča resnica je, da imajo kriminalci od prestrezanja vaših podatkov dovolj, da je razvoj lažnega stolpa vreden naložbe.

Zaščitite podatke svojega mobilnega telefona

Čeprav je povezovanje s ponarejenim stolpom za mobilne telefone resno tveganje za vaše podatke, ni tveganje, da se bo večina od nas vsakodnevno spopadala. To pa še ne pomeni, da so vaši podatki varno shranjeni v vaši napravi.

Največja grožnja vseh so podatki, ki jih pošiljamo preko interneta. Konec koncev, ko greste v splet, če želite uporabljati aplikacijo ali obiščete spletno mesto, informacije posredujete prek verige različnih strežnikov – niso vsi zavarovani in preverjeni. Pustite sled povsod, kamor koli greste, in vsi podatki, ki jih delite, so potencialno izpostavljeni.

Na koncu ne pozabite, da velika večina kršitev podatkov o mobilnih telefonih sploh ne izhaja iz prenosa. Ko je celoten telefon predan kriminalcu.

Za zaščito pred fizično krajo ne pozabite izkoristiti vseh varnostnih ukrepov na krovu, vključno z gesli, šifriranjem in oddaljenim brisanjem. Če prodajate svojo napravo, jo obnovite na tovarniško privzeto, da v celoti odstranite svoje podatke.

In ne glede na to, kaj počnete s svojo napravo – ne glede na to, ali pošiljate e-pošto, kličete ali brskate po spletu – vedno bodite pozorni na brezžične povezave, ki jih odpirate, in podatke, ki jih lahko pošiljate.

Kraja iz neba: Ali bi lahko kraja podatkov mobilnega telefona vplivala na vas?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.