Lenovo’s Superfish adware ugrizi!

Lenovo's Superfish adware ugrizi!

Eno najbolj dragocenih sredstev, ki jih ima vsako podjetje, je njegov ugled. Tako bo morda nekaj presenečenja, ko izvemo, da je Lenovo, podjetje za osebne računalnike, ki je Superfishu dovolilo, da svojo programsko opremo postavi na nove stroje, to storilo v zameno za slabih 250.000 dolarjev.

Po mnenju Forbesa je bila to vsota, ki si je izmenjala roke, ko je proizvajalec računalnikov sprejel neprimerno odločitev, da bo na svojo strojno opremo dovolil tisto, kar se običajno imenuje "adware" (in to je vljuden način opisovanja)..

Glede na izpad, ki je sledil novici, da Superfish beleži vsak korak uporabnikov po internetu, vključno z zasebnimi sejami z njihovimi bankami in ponudniki e-pošte, se zdi verjetno, da bo četrt milijona dolarjev videti kot majhna sprememba v primerjavi s finančnimi in ugledni stroški za Lenovo.

Zdaj je podjetje zasedeno s svojim oddelkom za odnose z javnostmi, saj želi ujeti jezne stranke, aktiviste za zasebnost in varnostno skupnost.

V sporočilu za javnost, ki je bilo objavljeno 27. februarja, je podjetje povedalo, da je bila izkušnja njegovih strank najpomembnejša, prav tako načela varnosti in zasebnosti.

Lenovo je dejal, da bo zmanjšalo število vnaprej naloženih programov na svojih osebnih računalnikih in razkril, da je sodeloval z varnostnimi podjetji, da bi omogočil, da bi predhodno težko odstranili Superfish, ki bi ga zaskočili protivirusni programi.

Lenovo je na svoji domači strani omogočil tudi orodje za samodejno odstranjevanje in ponuja brezplačno 6-mesečno naročnino na McAfee LiveSafe za vse svoje prizadete stranke.

V prihodnosti bodo, kot pravijo v podjetju, osebne računalnike pošiljali samo s programsko opremo, ki je potrebna za njihovo delovanje, skupaj z varnostno in specifično programsko opremo v lasti Lenovo. Podjetje si bo tudi prizadevalo, da bo seznam vseh vnaprej naloženih aplikacij skupaj z razlago o tem, kaj počne.

To bi, kot pravi, moralo nekako odstraniti tisto, kar industrija pogosto imenuje "adware" ali "bloatware".

Kje vse to pušča Superfish, zdaj ugibajo kdo.

Zagon v Kaliforniji se je začel leta 2006, ko sta strokovnjaka za video nadzor Adi Pinhas in Michael Chertok preučila možnost skeniranja video posnetkov po še enem podvigu v igralniški industriji.

Par je želel ustvariti "vizualni iskalnik" - programska oprema skenira splet in uporablja matematične modele za katalogiziranje, analiziranje in ujemanje slik z izdelki, ki jih ponujajo stranke.

Do leta 2011 je podjetje ustanovilo več deset tisoč partnerstev in zaslužilo provizije za partnerstva pri prodaji, ki so ga ustvarili uporabniki, ki so na strani izdelkov prispeli preko Superfish.

Naslednja poteza podjetja je bila zagon številnih aplikacij v Googlu Play in App Store z imenom "LikeThat", ki ljubiteljem različnih industrij omogočajo fotografiranje in nalaganje ustreznih slik. Aplikacija nato te slike uskladi s povezanimi stranmi izdelkov s svojimi partnerji in zasluži podjetje provizijo za vsako tako ustvarjeno prodajo.

V začetku leta 2014 se je Superfish obrnil na Lenovo in razpravljal o dodajanju programske opreme VisualDiscovery na nove računalnike, preden so bili odpremljeni..

Kmalu za tem so se začele težave - kupci osebnih računalnikov Lenovo so med brskanjem po spletu začeli godrnjati o slabi zmogljivosti, rekoč, da je internetno brskanje hroščna izkušnja.

Ko so varnostni strokovnjaki začeli proučevati težavo, so ugotovili, da je vzrok Superfish. Še huje pa je, da ga številni protivirusni programi niso mogli odstraniti in celo poročila kažejo, da je nadležni program zdržal preoblikovanje trdega diska.

Jezni kupci so vrgli orožje in vložili tožbo, ki trdi, da sta Lenovo in Superfish napredovala na osebni lastnini in kršila zakone o prisluškovanju..

Celo hekerji so pokazali svoje nezadovoljstvo nad sago z razvpitim Lizard Squadom, ki se je vpisal na dejanje in spregovoril o spletnem mestu Lenovo.

Glede na vse stvari je videti, da imata Lenovo in Superfish še veliko dela, da prepričata svoje stranke, da so njihove blagovne znamke zaupanja vredne.

Prikazana slika: Weyenbergh Jacky / Public Domain Pictures.net

Lenovo's Superfish adware ugrizi!
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.