Nasveti za varnost Silver Surfer: Bodite varni na spletu skozi svoja zlata leta

spletna babica

Internet je razmeroma mlado orodje in priljubljena je percepcija, da je večina njegovih uporabnikov podobno mladostna. Navsezadnje v družbenih medijih prevladujejo selfiji brez čutov in čustveni opisi seminarjev o pozornosti, ki potekajo v prosti trgovini Cherokee teepee.

A ne tako hitro. Medtem ko 96% Američanov v starostnem obdobju od 18 do 29 uporablja splet, so tisti, ki so stari 65 let in več, najhitreje sprejeti, 58% ameriških starejših pa je zdaj na spletu. Ta odstotek naj bi se le povečal.

Selitev na splet je za starejše blagodejna. So bolj povezani kot prejšnje geriatrične kohorte - 48% starejših na internetu ima Facebook račune - in izkoristili so vse storitve, zaradi katerih je internet tako priročen, kot so spletno plačevanje računov, nakupovanje in Uber.

Toda trend je dal priložnost tudi precej manj prijaznemu prebivalstvu: prevaranti. Med tem škodljivim kupom je prepričanje, da starejši sedijo račke in obstajajo podatki, ki bi to podprli. Center za dolgoživost v Stanfordu je ugotovil, da bodo starejši za 34% verjetneje dali denar za finančno prevaro kot ljudje pri štiridesetih..

Nekateri raziskovalci iščejo znanost, da bi razložili, zakaj lahko starejši s starostjo postanejo bolj lahkotne. Vendar pa se vsi starajo drugače, zato so lahko krivi tudi socialni dejavniki.

Starejšim uporabnikom interneta bi lahko koristila strategija za odkrivanje prevar, preden se zgodijo. To, da niste domači digitalni uporabnik (tj. Odrasel, če uporabljate iPhone kot spodbujevalnik), še ne pomeni, da ne morete dobro obvladati spleta. Tako je ExpressVPN izšel s štirimi nasveti, s katerimi bo tudi najbolj iskanim med nami podprl spletno varnost.

1. Ne verjemite vsemu, kar ste prebrali v internetu

Ali je to kliše? Da. A ljudje poslušajo? Ne. Poglejte samo Twitter in videli boste dovolj dokazov o nizu nasprotujočih si dejstev in številk, ki jih ljudje prek spleta begajo.

Lažne trditve postanejo še nevarnejše, če se nanašajo na drage izdelke. FBI opozarja, da bi bilo lahko drago blago, osredotočeno na izboljšanje zdravja in kakovosti življenja, namenjeno izsiljevanju starejših.

Da se prepričate, da ne boste metali svojega denarja na dobro prevaro, preverite zakonitost spletnega mesta, ki ga nameravate kupiti. Dober način za to je preverjanje njegove pristojnosti domene.

Trgovine domene, dodeljene na 100-točkovni lestvici, pogosto uporabljajo tržniki, da bi videli, kako dobro se njihovo spletno mesto uvršča v iskalnike, kot je Google. Ker je Google zasnovan tako, da prinaša kakovostne rezultate, dober organ domene pogosto korelira z legitimnostjo.

Pooblastilo domene ni skozi vse meritve. Poglejte, ali so izdelek ali spletno mesto pregledali v večjih novic. Tudi ne oklevajte povprašati. Vstanite iz računalnika in pokličite prijatelje in družino. Ali so slišali za to?

2. Ne prodajajte svojega srca na računalniški zaslon

Spletna mesta za zmenke so mnogim dala novo najemno ljubezen. Nenadoma se lahko s klikom gumba prižge romanca. To je daleč od dni ljubezenskih pisem, voženj s kočijo in pinafore.

Vendar pa spletni zmenki imajo svoje nevarnosti, zlasti za starejše. Prevaranti so bili znani, da ciljajo na tiste, za katere se verjame, da so starejši, na novo samski in osamljeni. Potem ko bo na spletu zgradil stično razmerje - morda celo izpovedal svojo ljubezen - bo prevarant nenadoma trdil, da so zapadli v hude stiske in potrebujejo takojšnjo finančno pomoč. Ena ženska je takemu prevarantu izgubila 180.000 dolarjev.

Ne dovolite, da internet spremeni pravila vljudnosti. Ne hiteti. Če nekoga še nikoli osebno nisi spoznal, ne moreš vedeti, da je ta slika z osupljivim nasmehom resnična. In vedno se vprašajte: "Ali se vam to zdi prav?" Če v vašem srcu obstajajo kakršni koli dvomi, bi bilo lahko drago, če jih ne bi upoštevali..

3. Ne dovolite dostopa do računalnika nekemu fantu po telefonu

Ena prevara, ki se pojavlja pred kratkim, je moški, ki trdi, da je iz Microsofta, ki kliče, da na vašem računalniku ima virus. Če ga želite rešiti, bo morda zahteval gesla ali oddaljeni dostop do vašega sistema.

Microsoft ni tako vsemogočen, da bi ves čas spremljal vaš računalnik. Če obstaja težava, boste vi poklicali njih, ne obratno. Če dovolite dostop do nekaterih ljudi v telefonu, bi to lahko povzročilo izgubljene datoteke, dejanski računalniški virus ali celo krajo identitete.

4. Pazite na vsiljeno pošto

To je pogost refren v digitalni dobi: Zakaj moram prenašati neželeno pošto? Manj pozornosti dobi manj kot nezaželena pošta, ki ni videti.

To vključuje šaljiva e-poštna sporočila, izdelke z prepričljivimi obljubami in nenavadne politične teorije. Če bi od neznane osebe prejeli pismo, bi se odzvali? Upajmo, da ne. Enako previdno uporabite z e-pošto. Tudi če vedo veliko o vas (npr. O svojih hobijih, imenu psa, vaš najljubši film Barbra Streisand), morda uporabljajo strategijo, imenovano "socialni inženiring", da pridobijo vaše zaupanje.

Podobno, če prejmete e-poštno sporočilo od osebe, ki jo poznate, vendar je sporočilo neprimerno grozno ali navaja nenavadne finančne zahteve, ga takoj odložite v koš. Ne klikajte na nobene povezave. Ne odzivajte se. Ne mimo Go in zberite 200 USD. Vaš prijatelj je več kot verjetno prevzel njihovo e-pošto nekdo drug, ki poskuša izkoristiti odnos, ki obstaja med vami in domnevnim pošiljateljem.

~

Imate kakšen nasvet, ki ga želite deliti? Dodajte jih v spodnje komentarje. Varnost interneta je velik napor. Vsi smo bolj varni, če smo si vsi ozaveščeni, mladi in stari!

Predstavljena slika: Foto klub Dollar

Nasveti za varnost Silver Surfer: Bodite varni na spletu skozi svoja zlata leta
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.