Okužene igre NES za Android ukradejo vaše podatke, pošljejo sporočilo prijateljem, zahtevajo gotovino

Okužene igre NES za Android ukradejo vaše podatke, pošljejo sporočilo prijateljem, zahtevajo gotovino

Nostalgična hitrost vožnje preko Super Mario Bros. na telefonu Android bi vas lahko stala več kot nekaj dodatnih življenj, kaže zadnje poročilo družbe Palo Alto Networks.

Gunpoder je grda družina zlonamerne programske opreme, ki se prikriva v neopaženih številnih protivirusnih programih pod krinko adware. Pakirano je v klasičnih programih za igre NES z Airpushom, knjižnico adware z mnogimi zakonitimi oglasi. Airpush pove Palo Alto Networks, da je Gunpoder zlorabil svojo platformo in da ni odgovoren za virus.

Kako deluje Gunpoder

Žrtve prenašajo okužene emulirane igre NES, kot so Super Mario Bros., v obliki .apk datotek zunaj Google Play Store. Te igre Nintendo ne sankcionira, namesto tega uporablja odprtokodni emulatorski okvir, imenovan Nesoid. Ko so nameščeni, zlonamerni oglasi začnejo zbirati podatke iz vašega telefona.

Gunpoder ukrade vaše zaznamke, zgodovino brskalnika in sezname stikov. Nato lahko vaše stike SMS sporoči s povezavo za prenos aplikacije s sporočilom "zabavna igra, ^ _ ^". Zlonamerna programska oprema potisne tudi lažne oglase, prikrite kot Facebook strani, ki vas prosijo, da izpolnite ankete in namestite več aplikacij, da prejmete darilo.

Če želite, da vas bo aplikacija tudi plačala za doživljenjsko licenco ob zagonu s PayPal ali Skrill. S klikom na gumb »goljufije«, ki je običajno brezplačen, se odpre tudi pogovorno okno za plačilo. Pod pogojem, da bi morali plačati 49 centov, saj je sporočilo zlonamerne programske opreme slabo napisano ("enkrat plačajte, vse življenje imate neverjetno igro z arkadami. Super! Zagotovo!").

Kako se izogniti Gunpoderju

Palo Alto Networks pravi, da je trend ponovnega pakiranja odprtokodne programske opreme kot škodljive aplikacije vse večji. Najlažji način, da se tem napadom izognete, je, da se vzdržite trgovin z aplikacijami, ki niso Google Play. Če pa vztrajate pri uporabi zunanjih trgovin z aplikacijami, pred namestitvijo temeljito preverite dovoljenja za aplikacijo, preberite ocene in preučite razvijalca in založnika..

Kaj storiti, če mislite, da ste morda okuženi z Gunpoderjem

Če se na svojem Samsungu pred kratkim spopadate z Bowserjem in mislite, da ste morda okuženi, znova zaženite telefon v varnem načinu in odstranite aplikacijo. V nekaterih primerih boste morda morali onemogočiti status skrbnika aplikacije.

Gunpoder je bil doslej identificiran v trinajstih državah: ZDA, Španija, Italija, Francija, Rusija, Tajska, Indija, Indonezija, Mehika, Brazilija, Savdska Arabija, Irak in Južna Afrika. Kitajska na tem seznamu manjka, virus pa uporabnikom, ki se nahajajo na Kitajskem, ne bo poslal SMS.

Kako igrati Nintendo igre, ne da bi se okužil

Nintendo se počasi prilagaja trendom igranja pametnih telefonov, toda za tiste, ki želijo igrati nekatere klasične igre NES, je v Googlu Play na voljo veliko brezplačnih in varnih emulatorjev. Upoštevajte pa, da datoteke ROM, ki vsebujejo posamezne igre, pogosto niso vključene, njihovo nalaganje brez plačila pa je podobno piratstvu.

Predstavljena slika: Evan-Amos / Muzej spletnih iger Vanamo (slika je bila urejena)

Okužene igre NES za Android ukradejo vaše podatke, pošljejo sporočilo prijateljem, zahtevajo gotovino
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.