Vodnik po internetu: 5 načinov, kako otroku pomagati ostati varen v spletu

Kako varno obdržati svoje otroke v spletu.

Morda ga ne boste videli ob večernih novicah, toda svet izobraževalne tehnologije se bohoti. Dejansko pravijo strokovnjaki, da naj bi naložbe v industrijo EdTech v naslednjih treh letih presegle 250 milijard dolarjev po vsem svetu.

Rast je lahko v veliki meri posledica pobude ConnectED, ki si prizadeva za dostop do hitrega WiFi v vsako učilnico v ZDA.

ConnectED počasi spreminja, kako šole uporabljajo internet, in kot tak odpira vrata za več podjetij, da razvijejo tehnologijo in programsko opremo, s pomočjo katere lahko dopolnijo učni načrt vašega otroka.

Ker se več učiteljev obrne na različna spletna izobraževalna orodja za izboljšanje tradicionalnih metod poučevanja, je pomembno, da vaš otrok ve, kako ostati varen na spletu doma in v učilnici..

Tu je pet načinov za pomoč.

1. Z otroki se pogovorite o njihovem digitalnem odtisu

Kar zadeva splet, vse kar je na spletu, ostane v spletu, zato je treba biti pozoren ne samo na vašo zasebnost, ampak tudi na otroka. Na internet si omislite en ogromen gozd, kjer vse, kar počnete, pušča sled.

Prepričajte se, da vaš otrok ve, kaj je v redu, če želite deliti v spletu in kaj ne. Če ste v dvomih, je najbolje, da stvari ohranite zasebne. Konec koncev, več informacij o osebi na spletu, več možnosti je za izkoriščanje.

Ozaveščenost po spletu je še posebej preudarna v dobi družbenih medijev, kjer so spletna mesta, kot je Facebook, postala tako učinkovita pri ciljanju na uporabnike, da lahko zdaj prepoznajo najstnike, ki se počutijo negotove ali zaskrbljene..

Ne le to, ampak vse več univerz danes preverja račune socialnih medijev bodočih študentov, preden se odločijo, koga sprejeti. Čeprav to morda ni takojšnja težava, lahko povzroči težave, ko pride čas, da se vaš otrok prijavi na različne šole.

2. Pomagajte svojim otrokom, da opazijo razliko med varnimi in škodljivimi mesti

Medtem ko večina brskalnikov danes lahko opozori uporabnika, ko obišče potencialno nevarno mesto, vedno obstaja nekaj primerov, ki lahko zdrsnejo skozi razpoke. Otroku pomagajte, da se zaveda varnih mest in prepozna škodljiva.

Preprost način preverjanja, ali je spletno mesto varno ali ne, je preverjanje URL-ja v zgornji iskalni vrstici. Če je v URL-ju »https«, je spletno mesto varno. HTTPS pomeni Hypertext Transfer Protocol Security, kjer 's' pomeni varno. Če spletno mesto uporablja https, obstaja velika verjetnost, da je to zakonito.

3. Za otroke postavite VPN

Svojemu otroku lahko dodate tudi dodatno raven varnosti z uporabo VPN-ja. VPN-ji so navidezno zasebno omrežje, ki so varni in zakoniti načini, kako pomagati anonimizirati spletno omrežje osebe in šifrirati internetno povezavo..

S povezovanjem na lokacijo strežnika VPN lahko uporabnik anonimizira svojo povezavo, hkrati pa brska bolj varno. Morda se sliši zapleteno, a v praksi so VPN-ji neverjetno enostavni za uporabo.

Večina storitev VPN ponuja mesečne plačilne načrte in lahko zajema večino naprav, vključno z prenosnimi računalniki, namizji, pametnimi telefoni in celo nekaterimi usmerjevalniki..

4. Naučite svoje otroke, da uporabljajo močnejša gesla

Eden najboljših načinov, kako otroku pomagati ostati varen, je, da ga naučite uporabljati boljša gesla. Čeprav si je lažje zapomniti preprosta gesla, na primer družinskega hišnega ljubljenčka ali naslov ulice, se jim zdi, da so veliko manj varni. V resnici je Googlova raziskava ugotovila, da je najpogostejša navada gesla uporaba imena hišnega ljubljenčka kot geslo. Pomembno je, da ne uporabljate gesla, ki jih napadalec lahko ugane z zelo malo raziskovanja.

Gesla, dolga najmanj osem znakov in vključujejo različne črke in številke, so veliko varnejša kot uporaba imena hišnega ljubljenčka. Čeprav si otrok težko zapomni enega od teh gesel (veliko manj peščice), obstajajo orodja, ki si jih lahko zapomnijo, kot je naš naključni generator gesla.

Brezplačne aplikacije, kot je LastPass, so odličen vir. Z ustvarjanjem tako imenovanega glavnega ključa LastPass ohranja različna gesla za otroka varna pod ključavnico. Namesto da bi si moral zapomniti peščico gesel, si mora otrok zapomniti le enega.

5. Poskrbite, da bo posodobljena programska oprema vašega otroka

Hekerji najlažje ugrabijo računalnik z uporabo ranljivosti v programski opremi omrežja, kar je veliko lažje, če je programska oprema zastarela. Lanskoletni napad z odkupno programsko opremo WannaCry, v katerem je bilo usmerjenih približno 300.000 računalnikov po vsem svetu, je lahko napadel le omrežja, ki uporabljajo zastarelo programsko opremo.

Odložite nekaj časa, da preverite različne programske programe za vas in otroka, zlasti protivirusni paket, in poskrbite, da so različni brskalniki in omrežja posodobljeni. Konec koncev je večina posodobitev in popravkov na voljo za odpravljanje znanih varnostnih težav, zato jih ne pozabite izkoristiti.

Če želite svojemu otroku pomagati, da ostane na varnem v spletu, si je vredno vzeti nekaj minut za pregledovanje teh nasvetov.

Vodnik po internetu: 5 načinov, kako otroku pomagati ostati varen v spletu
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.