Zaščitite svoje spletno bančništvo

Prenosni računalnik z zelenim omarico z znakom dolarja na njem.

Ne bi smelo zahtevati dodatnih pojasnil, zakaj so naše podatke o spletnem bančništvu pomembne. Tam hranimo svoj denar in če bi bili naši računi za kratek čas nedosegljivi ali bi izgubili dostop do njih, bi to lahko bilo zelo škodljivo.

Poleg izgube težko zasluženega denarja lahko izgubljeni bančni račun pomeni nezmožnost plačila davkov, zavarovanja ali šolnin, kar lahko resno negativno vpliva na naše življenje.

Tu je nekaj korakov, ki jih lahko storite, da shranite svoj račun, da vas banka ne zapre, in da nekomu preprečite goljufivega dostopa do vašega računa..

1. Gesla ne uporabljajte ponovno

Če uporabljate isto geslo na več spletnih mestih, potrebuje le eno od njih zlonamerni ali nekompetentni in vaše geslo lahko postane javno dostopno. Kriminalci bodo uporabljali uhajena gesla z manj varnih spletnih mest in jih preizkusili pri različnih finančnih institucijah.

Morda celo ne bo potrebno, da je vaše geslo za vašo banko popolnoma enako. Če je vaša taktika, da uporabite različne spremembe le-tega na različnih mestih, boste verjetno ostali ranljivi.

Najbolje je, da z upraviteljem gesel ustvarite močna, edinstvena in naključna gesla. Tako tudi ne boste imeli težav z izpolnjevanjem pogostih zahtev za geslo banke (na primer največje in najmanjše število znakov in uporaba posebnih znakov).

2. Izkoristite ponujeno dvofaktorsko preverjanje pristnosti

Tudi če vaša finančna institucija tega ne zahteva, uporabite razpoložljive metode za preverjanje pristnosti z dvema faktorjema. Natančna ureditev časa uporabe drugega faktorja za preverjanje pristnosti se lahko razlikuje, bodisi vsakič, ko se prijavite, vsakih 30 dni ali vsakič, ko se prijavite z nove lokacije ali naprave.

V idealnem primeru boste uporabili drugi dejavnik, ki temelji na aplikacijah ali strojni opremi. Če morate uporabiti številko mobilnega telefona, se prepričajte, da je ustrezno zavarovana, kot je opisano v naslednjem koraku.

3. Zaščitite svojo e-pošto in telefonsko številko

Zelo pomembno je zavarovati svojo številko mobilnega telefona in e-poštni naslov, povezan z vašim bančnim računom. V mnogih primerih lahko nekdo, ki nadzoruje vašo telefonsko številko ali e-poštni naslov, razpolaga z dovolj informacijami, da se vam lažno predstavi z uporabo osebnih podatkov, shranjenih v vašem e-poštnem računu. Prav tako bodo lahko prejeli potrditvene kode, posodobitve in klice v vašem imenu.

Če želite zavarovati svoj e-poštni račun:

  • Prepričajte se, da ima edinstveno, močno in naključno geslo
  • Uporabljajte dvofaktorno overjanje, najbolje v aplikaciji ali strojni napravi
  • Preglejte vse aplikacije, ki bi lahko videle vašo dejavnost

Če želite zavarovati svojo telefonsko številko:

  • Zahtevajte zaklepanje vašega računa pri ponudniku telefona
  • Nastavite zahtevo za PIN, preden lahko številko prenesete ali klonirate
  • Uporabite ločeno predplačniško številko za prejemanje sporočil 2FA, ki jih ne sporočate drugim

4. Bodite pozorni na lažno predstavljanje

Tudi če uporabljate močno geslo in dvofaktorsko preverjanje pristnosti, še vedno obstaja nevarnost, da boste geslo nenamerno dali na goljufivo mesto. V takih primerih vas dvofaktorna avtentikacija morda ne bo zaščitila, razen če uporabljate strojno rešitev.

Razlog je v tem, da lahko katerokoli spletno mesto z lažnim predstavljanjem v realnem času poskusi z geslom na spletnem mestu, na katerem se lažno predstavlja, nato pa vam svojo zahtevo za kodo drugega faktorja posreduje vam. Ko vnesete kodo na ponarejeno spletno mesto, jo bodo vnesli v pravo in pridobili dostop.

  • Uporabite zaznamke za navigacijo do svojih finančnih storitev, ne pa po povezavah ali po Googlu
  • Bodite sumljivi glede vseh prejetih e-poštnih sporočil. Tudi če je e-poštno sporočilo, ki ga prejmete, verjetno zakonito, ne sledite povezavam in nanje ne odgovarjajte. V storitev se vedno prijavite prek zaznamkov in bodite pozorni na tamkajšnjo komunikacijo
  • Uporabljajte upravitelje gesel za samodejno polnjenje gesel na spletnem mestu, namesto da jih sami vnesete. Tudi če to ni 100-odstotno jamstvo, lahko upravitelj gesla ugotovi, da ste na spletnem mestu z lažnim predstavljanjem
  • Ko je na voljo, uporabite žetone, ki temeljijo na strojni opremi (na primer standard U2F). Žeton bo preveril, ali je povezava vzpostavljena s pravim spletnim mestom

5. V tujini uporabite VPN

Mnoge finančne ustanove vam bodo ustavile račune, če se bojijo, da do njih dostopa nekdo drug kot vi. Kot znak goljufive dejavnosti je lahko prijava z nenavadne lokacije. Drugi razlogi so lahko, da do storitve dostopate iz embargo države, ki jih je veliko.

Čeprav lahko finančna služba sama uporablja VPN, je vaša finančna služba videti kot sumljiva, vendar je boljše, kot da se prijavite iz nove ali embargo. Izberite lokacijo VPN v bližini svojega običajnega doma ali pa je idealno, da se vedno prijavite z iste lokacije VPN.

6. Ne bojte se zakleniti računa

Če ste zaskrbljeni, ker bodo drugi nezakonito dostopali do vašega računa, ne oklevajte in se obrnite na svojo finančno institucijo ter zahtevajte, da se na vaš račun vnesejo dodatne omejitve. Telefonsko bančništvo je na primer malo uporabljana funkcija, ki je mnogi ne vedo, da jo imajo, in lahko ljudem omogočijo dostop do vašega računa in izpraznijo ga. Lahko pa zahtevate, da se onemogoči bančno telefoniranje.

Podobno lahko prosite svojega ponudnika mobilnih telefonov, naj oteži prenos vaše številke ali ustvari ločeno kodo PIN, ko komunicira s svojo stranko. Omejitve lahko vključujejo samo omogočanje prenosa številke v fizično trgovino po prikazu veljavne identifikacijske številke, ne pa prek telefona ali interneta.

Zaščita je najboljša

Res je, da so finančne storitve zavarovane in lahko odgovarjajo, če bodo ugotovili, da so goljufi omogočili dostop do vašega računa. V mnogih primerih boste morda morali dokazati, da ste bili vloženi ali tvegate, da boste dolgo izgubili dostop do svojega računa.

Z razmeroma malo napora je mogoče močno povečati stroške, potrebne za napad na vaše finančne račune. Samo nekaj korakov bo močno izboljšalo vašo varnost in olajšalo vaš um.

Zaščitite svoje spletno bančništvo
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.