Adakah kereta anda mengintip awak?

Lampu depan kereta keluar dari gelap berkabut. Tetapi apa ini? Mereka mempunyai mata !!

Tidak seperti kebanyakan peranti lain, kereta tidak dipersetujui dengan perkataan pintar. Walaupun mereka disambungkan ke internet dan mempunyai keupayaan untuk mengumpul dan menjual data anda kepada pihak ketiga. Namun, itulah yang dapat dilakukan oleh kebanyakan kereta moden.

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, pembuat kereta telah membalikkan kenderaan anda dari produk yang anda miliki dan mengawal kepada yang anda gunakan dan lesen, seperti perisian. Mekanisme ini tersembunyi di antara berpuluh-puluh muka surat terma dan syarat.

Selain daripada implikasinya mengenai apa yang sebenarnya bermaksud "pemilikan", terdapat rasa takut bahawa lokasi dan data peribadi yang dikumpulkan oleh kereta anda melanggar privasi anda kerana ia tidak dapat dielakkan dipindahkan ke pengeluar kereta dan dijual kepada pihak ketiga. Ini serupa dengan amalan penyedia telekomunikasi, yang, dalam beberapa contoh yang paling teruk, meletakkan orang dalam situasi berbahaya dengan menjual data lokasi mereka kepada pencuri.

Adakah sewa anda mempunyai alat pengintip kereta?

Syarikat-syarikat kereta sewa adalah antara yang pertama untuk merebut peluang daripada teknologi pengawasan sedia ada untuk memulakan kereta menjejaki pelanggan mereka. Ini didorong sebahagiannya oleh minat mereka untuk memperkenalkan yuran baru, mengurangkan kos insurans, menguatkuasakan had kontrak, melawan kecurian dan mengumpul data mengenai tingkah laku pelanggan mereka.

Hertz pergi sejauh memasang mikrofon dan kamera di dalam kereta mereka, walaupun syarikat itu kemudian menegaskan bahawa mereka tidak pernah berpaling. Syarikat-syarikat sewa yang mendenda pelanggan mereka untuk mempercepat (dengan bayaran yang pergi ke syarikat, bukan pemerintah tempatan) didapati melanggar undang-undang.

Apabila anda menyewa kereta, anda mungkin mempunyai beberapa pilihan antara syarikat sewa yang berbeza dan dasar mereka mengenai pengawasan. Tetapi pada akhirnya, syarikat itu memiliki kenderaan dan boleh memasang alat pengawasan mengikut kehendaknya.

Beberapa alat ini mungkin melampaui percubaan mudah, seperti mengunci kereta anda jika anda mengeluarkannya dari zon yang ditetapkan atau di luar jalan. Penyewa mungkin perlu membayar denda untuk mendapatkan semula akses.

Kereta yang dipajak atau dibiayai juga boleh tertakluk kepada perjanjian yang membolehkan pengeluar kereta atau syarikat pemajakan menyusup data peribadi anda. Mercedes-Benz telah ditangkap menyerahkan data ini kepada bailif dalam kes-kes di mana pemandu berada di belakang pembayaran mereka.

Yang normal baru

Hampir semua kereta mewah moden disambungkan ke internet dan mempunyai beberapa peranti penjejak lokasi dipasang, sama ada berdasarkan GPS atau rakan sejawatnya dari Glonass. Kereta mengesan lokasinya secara pasif, walaupun ada yang aktif menghantarnya ke pelayan jauh apabila sambungan internet mudah alih tersedia.

Sistem ini boleh digunakan untuk menyelamatkan nyawa, contohnya sekiranya berlaku kemalangan, tetapi juga boleh membenarkan pihak berkuasa dan penjenayah mencari lokasi anda tepat pada bila-bila masa yang mereka inginkan. Sekurang-kurangnya, data boleh diperolehi dari kereta anda menggunakan sistem diagostik (OBD) on-board, yang telah menjadi wajib bagi kereta yang dijual di kebanyakan negara sejak awal tahun 2000an.

Para eksekutif Ford telah membual secara terbuka tentang keupayaan mereka untuk mengetahui di mana setiap kereta mereka pada bila-bila masa untuk mengesan pelanggaran lalu lintas seperti mempercepatkan. Sesetengah kereta juga mempunyai kamera yang menunjuk pada pemandu pada setiap masa untuk mengesan sama ada pemandu sedang tidur.

Banyak ciri-ciri ini akan membantu membuat pemanduan lebih selamat. Tetapi dengan perisian kereta menjadi harta intelektual yang paling berharga di dalam kereta, sistem tetap banyak dikunci, meninggalkan pengguna tidak dapat mengesahkan mekanisme yang mengawal akses kepada kamera dan sensor.

Konsumen sebaliknya harus mempercayai pengilang dan kerajaan mereka untuk menghormati privasi mereka dan mematuhi undang-undang apabila mengakses maklumat sensitif. Ini tidak boleh diterima.

Petua kereta pintar: Bagaimana untuk menghentikan kereta mengintip anda

Walaupun orang suka membeli elektronik pintar yang disurvei, kaji selidik juga menunjukkan mereka peduli tentang privasi. Pengguna perlu berjaga-jaga tentang bahaya kereta pintar dan permintaan untuk dimaklumkan tentang keupayaan dan polisi data kereta mereka.

Membeli kereta yang lebih tua, yang digunakan tanpa sambungan internet dan kamera juga merupakan pilihan.

Akhirnya, kami akan melihat pembuat kereta menjadi lebih telus tentang apa yang mereka lakukan atau memperoleh kepercayaan kami dengan cara lain.

Kami mungkin melihat kereta berkembang sama seperti telefon, yang mana sistem operasi sumber terbuka Android bersaing dengan sumber Apple iOS yang tertutup. Pengguna Android dapat memasang sistem operasi mereka sendiri, sementara pengguna Apple mempercayai pengeluar untuk menghormati privasi mereka.

Dalam kedua-dua kes ini, pengguna sering membuat keputusan antara memilih rejim pemantauan yang keras dan melindungi maklumat peribadi mereka.

Adakah kereta anda mengintip awak?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.