Apakah proksi yang telus?

proksi-vpn-HTTPS

Proksi yang telus (juga dipanggil proksi sebaris, memintas proksi, atau proksi paksa) adalah pelayan yang terletak di antara komputer dan Internet dan mengalihkan permintaan dan tanggapan anda tanpa mengubahnya. Pelayan proksi yang mengubah suai permintaan dan respons anda ditakrifkan sebagai proksi yang tidak telus.

Proksi telus boleh digunakan untuk pelbagai sebab, seperti penapisan kandungan di sekolah dan perpustakaan, dan kerana ia tidak memerlukan sebarang konfigurasi pada pihak klien, ia boleh menjadi alternatif yang mudah untuk mengekalkan kepada jenis proksi yang lain.

Perisian seperti Squid boleh menjadikannya mudah untuk menyediakan pelayan proksi telus yang bebas yang anda kendalikan. Tetapi tidak seperti perkhidmatan proksi atau VPN yang lain, anda tidak semestinya perlu memuat turun aplikasi atau program untuk menggunakan proksi yang telus. Sebaliknya, ia bergantung kepada bagaimana rangkaian anda dikonfigurasikan.

Kecekapan Internet Melalui Caching

Di tempat di mana kelajuan Internet adalah terhad, proksi telus membolehkan peningkatan kecekapan jalur lebar terhad. Ini amat berguna jika sekumpulan besar orang dijangka membuka halaman yang sama, seperti halaman depan akhbar popular atau video. Kandungan itu boleh di-cache oleh proksi dan disampaikan dari cache kepada pengguna, dan bukan perlu dimuat turun beberapa kali melalui sambungan yang sesak.

Proksi Memberi Keupayaan untuk Penapisan dan Pemantauan

Proksi Telus mempunyai keupayaan untuk menyensor secara selektif dan memantau lalu lintas anda, walaupun Penyedia Perkhidmatan Internet dan pentadbir Rangkaian mempunyai banyak cara lain untuk dengan mudah untuk ini..

Walau bagaimanapun, apabila sambungan anda ke tapak web disulitkan dengan HTTPS, atau anda berada di VPN, proksi tidak dapat membaca data yang dihantar kepada dan dari anda. Trafik tidak dapat dipantau, dan proksi kehilangan keupayaannya untuk menyembunyikan kandungan yang anda minta.

Oleh kerana Proksi Transparan dicipta dan ditadbir oleh mereka yang telah mengendalikan rangkaian, mereka biasanya tidak digunakan untuk mengelakkan penapisan. Walau bagaimanapun, mungkin untuk menyediakan proksi sedemikian untuk membuka sekatan kandungan untuk pengguna, sama seperti menjalankan VPN pada penghala anda.

wifi-proksi percumaPermintaan manusia sering kali merangkumi kebimbangan keselamatan. Manusia sering salah.

Tempat Wi-Fi Awam Gunakan Proksi untuk Mengesahkan Pengguna

Proksi Telus boleh digunakan untuk secara selektif menyekat akses ke Internet. Ini biasanya digunakan di hotel dan tempat Wi-Fi awam, di mana pengguna diminta mengesahkan Terma dan Syarat, memasukkan nombor telefon, atau menambah maklumat pengenalpastian lain sebelum mereka diberi akses ke Internet. Kebanyakan tempat Wi-Fi ini tidak disulitkan, atau mungkin disulitkan dengan teknologi ketinggalan zaman. Dan sebagai tambahan dipantau oleh proksi, pengguna berisiko untuk memiliki lalu lintas yang dipantau dan dipintas oleh sesiapa yang berdekatan.

Telefon bimbit anda biasanya akan memaparkan kunci di sebelah rangkaian Wi-Fi yang menawarkan penyulitan.

Sekiranya tidak dilaksanakan, caching dan pengalihan lalu lintas web boleh menyebabkan masalah dengan sambungan Internet, terutamanya apabila pengesahan terlibat, kerana komputer mungkin tidak menyedari ia tidak bercakap terus kepada pelayan.

Proksi Boleh Berfungsi Kedua-dua Cara

Proksi telus kadang-kadang bukan hanya berjalan di sisi pengguna, tetapi juga pada pelayan. Ini selalunya mempunyai tujuan untuk melindungi laman web daripada serangan DDoS, atau meningkatkan keupayaan pelayan, contohnya ketika melayani fail besar atau video ke banyak pengguna.

Rangkaian Pengiriman Kandungan menggunakan keupayaan caching proksi yang telus agar lebih cepat menyampaikan kandungan tapak web kepada pengguna, dengan menyimpan salinannya di seluruh dunia. Apabila anda meminta video dari laman web menggunakan perkhidmatan tersebut, anda mungkin akan disiarkan video dari pelayan proksi berhampiran lokasi anda, bukannya pelayan asal.

Ini tidak begitu bermasalah, walaupun Rangkaian Pengiriman Kandungan telah dikritik kerana berada dalam kedudukan yang berpotensi mengintip pengguna pengguna mereka.

Bagaimana Mengesan Jika Anda Di Sebalik Proksi

Bergantung kepada konfigurasi mereka, mengesan beberapa pelayan proksi adalah mudah, walaupun yang lain lebih tersembunyi dan sukar ditemui.

Cara yang baik untuk memeriksa adalah untuk mencuba sambungan ke pelayan yang anda tahu tidak wujud. Penyemak imbas anda biasanya akan membuang ralat yang dikenali apabila sambungan gagal. Tetapi jika anda berada di belakang proksi, ralat ini mungkin berbeza, atau sebaliknya, anda mungkin dialihkan ke halaman carian.

Sesetengah laman web membolehkan anda menyemak sama ada anda berada di belakang proksi atau tidak, walaupun dengan kebolehpercayaan yang berbeza-beza.

Imej yang diketengahkan: foto / Foto Simpanan

Apakah proksi yang telus?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.