Apl sembang yang disulitkan: Berikan mereka apa-apa untuk dibincangkan

Apl sembang yang disulitkan: Berikan mereka apa-apa untuk dibincangkan

Kemas kini: kami telah melakukan siaran susulan tentang lebih banyak aplikasi sembang yang disulitkan bagi anda untuk mengekalkan perbualan anda secara peribadi!

Diikuti dengan wahyu mengamuk NSA dan meningkatkan pengawasan korporat walaupun komunikasi “swasta”, pengguna peranti mudah alih sedang mencari cara untuk menghantar mesej kepada teman dan keluarga tanpa perlu bimbang bahawa kata-kata, gambar dan video mereka dipintas dan diperiksa. Hasilnya adalah pasaran yang berkembang untuk aplikasi sembang terenkripsi: Berikut adalah enam yang paling menarik.

Chadder

The brainchild of antivirus guru John McAfee, Chadder direka oleh Future Tense Private Systems (FTC), sebuah syarikat yang diasaskan oleh McAfee dan mempunyai beberapa aplikasi jenis keamanan lain dalam karya.

Chadder sepenuhnya tertumpu pada privasi: hanya penerima yang dimaksudkan mesej dapat mendekripsinya, dan orang lain hanya perlu melihat “teks berliku, disulitkan.” Aplikasi pemesejan silang platform tersedia untuk peranti Android, Apple dan Windows menggunakan gabungan ECDH dengan penyulitan SecP256k1 bersama-sama dengan AES 256 dan ECDSA untuk menandatangani mesej. Untuk menggunakan aplikasi, anda hanya memuat turun, membuat nama pengguna, nama samaran dan kata laluan dan mula menghantar mesej. Anda boleh sama ada dengan pengguna lain melalui nombor mudah alih dan alamat e-mel atau menghasilkan kod unik untuk privasi yang dipertingkatkan.

Chadder boleh digunakan pada Android, pada peranti iOS anda dan pada telefon Windows anda. 

Telegram Messenger

Telegram juga berfungsi merentasi peranti mudah alih, dan pada semua platform desktop. Aplikasi berasaskan awan ini banyak menyulitkan mesejnya dan termasuk mekanisme penghancuran diri. Ia menggunakan dua lapisan enkripsi, satu untuk klien pelayan dan satu untuk komunikasi pelanggan klien berdasarkan AES 256-bit dan RSA 2048. Ia mungkin untuk mengakses mesej dari pelbagai peranti dan menghantar apa-apa jenis fail media – perkhidmatan itu adalah percuma dan saat ini tidak ada batasan pada ukuran file atau jumlah obrolan.

Anda boleh menggunakan Telegram di Android, iPhone dan iPad, Windows Phone dan versi web mereka tersedia di Mac, Windows dan Linux.

ChatSecure

Seterusnya ialah ChatSecure, dahulunya Gibberbot dari The Guardian Project. Aplikasi ini berfungsi dengan iPhone, Mac, Android, Linux dan PC tetapi tidak datang dengan sokongan untuk telefon Windows. Ia dipanggil salah satu “100 terbaik aplikasi untuk 2013” oleh PC Mag, dan menggunakan sebutan penyulitan off-the-record (OTR) untuk memastikan perbualan selamat, mengatakan “mereka tidak boleh log masuk atau dipintas oleh sesiapa pun.” dengan pemalam yang dipanggil Orbot, pemaju mendakwa ia boleh memintas kebanyakan sekatan rangkaian dan senarai hitam yang sebaliknya melarang aplikasi sembang yang disulitkan.

ChatSecure boleh didapati di iOS dan Android.

surespot

Menurut laman web apl, securespot adalah perkhidmatan sembang terenkripsi sumber terbuka 100 peratus. Komitmen ini kepada sumber terbuka membolehkan “dunia untuk mengkaji semula, meneliti, menyumbangkan dan bahkan menggunakan” kod aplikasi tanpa kos – walaupun fokus ini pada ketelusan, bagaimanapun, surespot juga menjanjikan keselamatan dan keselamatan untuk setiap mesej teks, gambar dan video.

Bagaimana? Perkhidmatan ini tidak dikaitkan dengan nombor telefon atau alamat e-mel anda, menggunakan banyak identiti pada peranti tunggal, 256 bit AES-CGM dan kunci penyulitan yang dibuat dengan 521 bit ECDH untuk perlindungan akhir-ke-akhir. Jika anda memilih untuk memadamkan mesej, ia bukan sahaja dipadamkan dari telefon anda tetapi juga pelayan surespot dan peranti penerima. Di samping itu, perkhidmatan tersebut tidak pernah pulih atau menetapkan semula kata laluan pengguna untuk memastikan akaun tidak dapat dikompromikan dengan mudah.

Anda boleh memuat turun surespot di Google Play Store untuk Android, dan App Store untuk iOS. 

KakaoTalk

Berdasarkan Korea, KakaoTalk tidak dienkripsi secara asli, tetapi baru-baru ini memperkenalkan mod “Chat Rahsia” baru dengan penyulitan akhir-ke-akhir. Ia berfungsi seperti ini: pengguna boleh menyediakan bilik sembang yang membolehkan satu-satu sembang selamat. Kekunci penyulitan sentiasa disimpan pada peranti anda, dan setiap mesej disulitkan secara berasingan. Sekarang, hanya perbualan orang ke orang yang ada, tetapi perkhidmatan mengatakan ia sedang melancarkan bilik sembang kumpulan yang selamat pada awal tahun 2015.

KakaoTalk boleh didapati di Android, iPhone dan iPad, Windows Phone dan versi web mereka di Mac, Windows dan Linux.

Bleep

Aplikasi pemesejan yang selamat dari BitTorrent, idea di belakang Bleep menarik: pemesejan luar talian. Idea di sini adalah untuk membolehkan anda melog masuk, menghantar mesej kepada rakan walaupun mereka tidak berada dalam talian dan kemudian menghantar mesej itu setiap kali mereka log masuk. Buat masa ini, ini tidak berfungsi: mesej hanya dihantar apabila kedua-dua pihak sedang dalam talian. Tetapi Bleep menjanjikan sokongan “tak segerak” sejurus tidak lama lagi, yang tidak akan menggunakan pelayan tetapi sebaliknya hanya menyimpan kandungan pada peranti anda. Aplikasi ini akan menggunakan Jadual Hash Terdistribusi (DHT) untuk menyimpan data luar talian sehingga mereka telah diambil, kemudian menghapuskan apa-apa kesan maklumat.

Bleep boleh dimuat turun di iPhone dan peranti Android anda.

Apl pemesejan yang disulitkan menawarkan faedah yang unik: banyak menyebutkan “seronok” sebagai sebahagian daripada padang mereka kerana anda bebas untuk menjadi diri sendiri tanpa sebarang pemintasan atau pemerhatian. Seperti VPN untuk ucapan ceramah anda, gambar lucu dan video lucu, aplikasi ini mendapat tempat dan betul – semua orang berhak untuk tidak terdengar dan belum dibaca apabila diminta.

Imej yang diketengahkan: Viktor Hanacek / picjumbo (imej telah diubah suai)

Apl sembang yang disulitkan: Berikan mereka apa-apa untuk dibincangkan
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.