Bagaimana teknologi menjejaskan pendidikan

Satu ilustrasi topi sarjana.

Teknologi dalam sistem pendidikan datang dengan beberapa halangan penting, tetapi seperti teknologi sebelumnya, juga menunjukkan beberapa peluang yang kita tidak bijak untuk menolak.

Untuk sebahagian besar, bilik darjah moden telah berubah sedikit sejak pendidikan menjadi wajib di seluruh dunia pada separuh kedua abad ke-19.

Seorang guru berdiri dengan papan hitam di depan, menggunakan kapur untuk melakar pemikiran, tarikh, dan formula, manakala pelajar duduk di meja yang menghadap ke depan. Sesetengah teknologi, seperti TV dan projektor overhead, mempunyai kesan terhadap cara pelajar diajar, tetapi sedikit berubah secara mendasar dalam kelas.

Sebagai kemajuan teknologi, tekanan yang semakin meningkat diletakkan pada guru dan sekolah untuk mengamalkannya. Kami melihat beberapa cabaran dan peluang.

Ketersediaan guru

Sebelum internet, kebanyakan guru tidak dapat menerima maklumat peribadi mereka. Hari ini, para pelajar dan ibu bapa mereka dapat menjangkau guru melalui sembang atau e-mel sepanjang masa.

Sistem ini bagus untuk pelajar yang memerlukan nasihat atau bimbingan, tetapi juga bermaksud bahawa pelajar mungkin tidak berusaha keras untuk mencari jawapan dan penyelesaian mereka sendiri. Dengan terlalu banyak pelajar bagi setiap guru, ia juga memberi banyak tekanan kepada kakitangan, yang memerlukan mereka bekerja dan boleh didapati sepanjang masa.

Sekolah boleh cuba melindungi guru mereka dengan mengehadkan komunikasi ke portal seperti Reddit, di mana jawapan pelajar disediakan untuk orang lain untuk melihat dan mengulas. Pelajar mungkin digalakkan untuk menyelesaikan masalah antara satu sama lain dengan guru sendiri, dengan hanya campur tangan dalam kes-kes yang jarang berlaku.

Pembelajaran dengan komputer adalah mahal

Sains komputer semakin diajar bersama fizik, biologi, atau kimia. Dan, sama dengan sains-sains lain, peralatan khas diperlukan untuk mengarahkan pelajar. Sama seperti kimia memerlukan makmal khusus, kursus sains komputer memerlukan peralatan komputer yang boleh menjadi larangan mahal.

Selain pembelajaran di sekolah, komputer juga merupakan medium pengajaran. Mereka boleh menjadi tuan rumah kandungan media interaktif, kuiz, atau membantu pelajar meneliti sebarang topik yang boleh dibayangkan.

Dengan komputer dan sambungan internet, semua pengetahuan manusia adalah hanya beberapa klik sahaja. Mengetahui cara menggunakan komputer, menavigasi internet, dan mendapatkan maklumat harus menjadi kemahiran setiap pelajar dapat menguasai.

Tetapi beberapa sekolah mampu meletakkan komputer ke setiap tangan pelajar, dan tidak selamat untuk mengandaikan bahawa setiap pelajar mempunyai akses kepada komputer di rumah, atau keadaan kewangan keluarga mereka membolehkan mereka memperoleh satu.

Ujian automatik membolehkan guru menghadiri kelas yang lebih besar

Peperiksaan dan ujian adalah, bagi kebanyakan, apa yang menjadikan sebuah sekolah sekolah. Mereka mencipta banyak kerja untuk guru, yang perlu mengkaji semula, memberi gred dan akhirnya menerangkan bahan kepada kelas. Semakin besar kelas, semakin banyak kerja untuk guru.

Teknologi membolehkan guru menjalankan ujian automatik yang dengan serta-merta memberi gred kerja murid, dan menyediakan gambaran keseluruhan mengenai topik yang memerlukan kajian semula yang meluas. Ujian juga boleh memberitahu guru yang mana pelajar memerlukan perhatian tambahan, dan mungkin perlu dicabar.

Ia juga mungkin untuk membayangkan AI yang akan kuiz pelajar secara dinamik di mana ada kelemahan atau kekuatan yang berbohong, untuk mendorong mereka untuk belajar lebih keras.

Kerja rumah perlu lebih baik

Komputer di rumah secara dramatik telah mengubah cara kerja rumah digunakan untuk menguji pengetahuan pelajar.

Walaupun perbelanjaan yang terlibat bermakna kita masih jauh dari masa apabila semua pelajar mempunyai akses ke komputer, kebanyakan sekolah mempunyai sekurang-kurangnya satu untuk kegunaan bersama. Ketersediaan komputer yang semakin meningkat menjadikan penyelidikan lebih mudah, sementara pada masa yang sama memungkinkan para pelajar untuk menipu atau melewatkan latihan. Kerja rumah, lebih dari sebelumnya, perlu merayu kepada kreativiti dan memerlukan karya asal menjadi bermakna.

Kesukaran teknologi hanya akan mempercepatkan

Komputer dan internet sangat berguna untuk memperoleh dan menyebarkan pengetahuan. Mereka membuat ruang fizikal tidak berfaedah dan boleh membantu menggambarkan pengetahuan dengan cara yang tidak dapat dibaca buku.

Tetapi mereka menimbulkan cabaran penting kepada guru dan kurikulum, yang dalam banyak kes perlu menghabiskan lebih banyak masa setiap pelajar daripada yang mereka harus sebaliknya.

Tetapi dengan strategi yang teguh dan pemikiran yang bijak, sekolah dan guru boleh menggunakan teknologi dengan cara yang membantu generasi akan datang menjadi yang paling bijak.

Bagaimana teknologi menjejaskan pendidikan
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.