Bagaimana untuk bertahan dengan penutupan internet

Butang slaid bertukar kepada

Kebebasan internet merosot.

Untuk tahun kelapan berturut-turut, Freedom House merekodkan penurunan global dalam kebebasan internet pada 2018, menyangkal penurunan kepada kerajaan yang bertekad untuk menyekat perbezaan pendapat dalam talian.

Satu strategi khususnya penutupan internet-telah digunakan untuk memberi kesan yang besar. Semasa pilihan raya, beberapa negara di seluruh Afrika dan Asia telah cuba untuk membisu ucapan dalam talian, terutama di media sosial.

Dengan kerajaan yang berat menjadi lebih selesa dengan taktik ini, pengguna mencari cara untuk mengelakkan penapisan dan memastikan akses ke internet secara percuma dan terbuka.

Apakah penutupan internet??

Menurut AccessNow:

“Penutupan internet berlaku apabila seseorang-biasanya kerajaan-sengaja mengganggu aplikasi internet atau mudah alih untuk mengawal apa yang dikatakan atau dilakukan orang.”

Pemadaman Internet sama ada secara total, di mana semua akses disekat, atau separa, di mana hanya laman web atau aplikasi tertentu (seperti Twitter, Google, dan Facebook) tidak boleh diakses.

Jumlah penutupan adalah lebih jarang kerana kos ekonomi untuk mengekalkan orang ramai daripada menjalankan perniagaan di internet dengan cepat boleh beratus-ratus juta dolar.

Di mana penutupan ini berlaku, dan mengapa?

Pemadaman sebahagiannya berlaku dengan frekuensi yang lebih besar di Asia serta Timur dan Afrika Tengah.

Sudah pada tahun 2019, penutupan telah dilaporkan di seluruh Sudan, Republik Demokratik Congo, Bangladesh, dan Gabon sebagai tindak balas kepada pergolakan politik, pemilihan, dan percubaan percubaan.

Alasan rasmi di sebalik penutupan ini adalah untuk menegakkan keselamatan negara, memastikan keselamatan awam, dan menghalang “berita palsu” daripada menyebarkan. Walaupun mereka juga dengan mudah memberi pihak berkuasa cara untuk menghentikan protes dan mengawal pemilihan dan maklumat yang mengelilingi mereka.

Dengan lebih banyak pilihan raya yang berlaku tahun ini, dari Nigeria ke India, kemungkinan besar penutupan internet sedang dalam perjalanan.

Apakah kesan penutupan internet?

Dengan mengurangkan kebebasan pengguna internet, kerajaan menyekat pertumbuhan negara mereka.

Menurut Institusi Brookings, penutupan dalam tempoh 12 bulan 2015 dan 2016 ekonomi kos $ 2.4 bilion, dengan India menguasai $ 968 juta jumlah itu. (Masalahnya begitu meluas di India, kini terdapat sebuah laman web yang dikhaskan untuk mengesan shutdowns.)

Penguncupan ini juga melanggar hak asasi asas akses internet, yang mana Majlis Hak Asasi Manusia PBB diadopsi oleh resolusi pada tahun 2016. Dengan menutup web, negara-negara risiko menimbulkan kemarahan orang awam terhadap kerajaan mereka, yang boleh pula menggalakkan mereka untuk mengetatkan cengkaman mereka di akses internet, menghantar negara yang beralih ke pemerintahan autoritarian digital. Sesetengah negara sudah ada.

Apa yang boleh anda lakukan untuk bertahan dalam penutupan internet?

Dengan peningkatan kekerapan pemadaman internet di seluruh dunia, pengguna terpaksa mencari cara untuk memintas mereka. Walaupun tidak banyak yang boleh anda lakukan apabila internet terputus sepenuhnya, berikut adalah beberapa cara untuk kekal dalam talian jika anda tertangkap dalam shutdown internet separa.

1. Gunakan alat pemintasan seperti Tor

Tor adalah perisian percuma dan sumber terbuka yang akan melindungi anda daripada orang yang mungkin ingin mengintip kebiasaan melayari anda. Apabila ia datang untuk mencapai nama yang tidak dikenali di internet, ia hampir tidak dapat ditandingi.

2. Dapatkan VPN yang baik yang akan melindungi anda dari pengesanan

Dengan VPN, anda boleh menjamin akses anda ke internet dalam bentuk yang paling bebas dan terbuka.

Menggunakan Tor melalui VPN akan meningkatkan lagi privasi anda. Cuma bersambung ke VPN anda, kemudian buka Penyemak Tor Tor.

3. Stok pada alat dan aplikasi yang melindungi privasi dan keselamatan anda

Mulailah dengan menggunakan HTTPS Everywhere (yang ExpressVPN diintegrasikan ke dalam sambungan Chrome kami) untuk menjamin penyemakan imbas anda di tapak tertentu. Pastikan anda menggunakan pelayar yang meletakkan privasi anda terlebih dahulu-Tor adalah kegemaran kami yang disyorkan.

Anda juga akan mahu menggunakan komunikasi yang lebih selamat jika anda belum lagi, seperti Isyarat.

Selepas mengikuti tiga langkah ini, anda akan dapat bertahan di mana-mana negara dengan penutupan internet separa. Pastikan anda berhati-hati apabila menggunakan alat ini, kerana anda mungkin tinggal di negara di mana penggunaan sedemikian boleh dihukum.

Bagaimana untuk bertahan dengan penutupan internet
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.