Bagaimana untuk menghilangkan secara dalam talian dalam 4 langkah mudah

Bagaimana untuk menghilangkan secara dalam talian dalam 4 langkah mudah

Tanpa perlindungan, kami cepat menjadi telus dalam talian. Agensi penguatkuasaan undang-undang, syarikat, pengiklan dan juga rakan-rakan kami dapat melihat setiap langkah yang kami ambil dalam talian.

Nasib baik, bergerak dari keseluruhan telus hingga tidak dapat dilihat dengan sempurna memerlukan hanya beberapa langkah mudah. Ya, ia akan mengambil usaha dan pengorbanan sekali-sekala, tetapi bukan kemahiran seorang ahli sihir komputer yang kuat.

hidup bebas-mudah alih

Langkah 1: Hentikan telefon bimbit anda

Penjejakan yang paling mengganggu yang kami alami tidak dapat diragui melalui sambungan berterusan peranti mudah alih kami.

  • Pengendali telefon boleh mencari semuanya dengan SIM ke dalam beberapa meter
  • Apabila peranti mudah alih masuk ke dalam rangkaian telefon, ia mengenal pasti dengan kedua-dua nombor siri alat itu sendiri dan kad SIM

Data yang dikumpulkan dari telefon anda secara rutin disediakan kepada kerajaan. Sindiket peretasan mungkin juga mendapat akses melalui pekerja yang korup atau backdoors yang dilupakan.

Mengeluarkan kad SIM mungkin tidak mencukupi jika anda mahu hilang sepenuhnya. Telefon anda masih boleh menyambung ke rangkaian tanpa pengetahuan anda (sebagai contoh, sekiranya anda perlu membuat panggilan kecemasan).

Pengganti yang baik untuk telefon bimbit adalah tablet tanpa pemegang kad SIM, seperti iPad. Sentuhan iPod juga merupakan pengganti yang sangat baik.

Pastikan sistem pengendalian peranti anda meramalkan alamat MACnya supaya anda tidak dapat dikenal pasti oleh rangkaian Wi-Fi yang anda gunakan (seperti iOS tidak).

Mencari peranti mudah alih yang sesuai diakui keras. Ramai telefon bimbit memerlukan akaun dengan Google atau Apple, tidak menerima kemas kini teratur, atau tidak menjalankan perisian kritikal, seperti Tor.

e-mel yang disulitkan

Langkah 2: Melepaskan e-mel dan media sosial

Ini sukar bukan kerana ia memerlukan kemahiran teknikal, tetapi kerana anda akan meninggalkan orang yang tidak akan mengikuti anda ke dalam kegelapan tanpa nama yang terletak di belakang dunia penuh iklan yang penuh dengan gergasi media sosial yang didukung modal.

Tanpa nombor telefon, anda tidak akan dapat mendaftar untuk banyak perkhidmatan. Walaupun di belakang lapisan rangkaian tanpa nama, akaun media sosial memantau setiap klik dan komen anda, memberi mereka banyak kuasa atas anda.

Hidup sepenuhnya tanpa akaun e-mel atau nombor telefon mungkin tidak mungkin. Anda boleh mempertimbangkan untuk menjalankan pelayan e-mel anda sendiri, walaupun melakukannya dengan selamat adalah sukar.

Untuk mengekalkan ketidaksonymitas anda dan menyimpan penggunaan e-mel, cari pembekal berbayar yang menerima Bitcoin dan mentolerir sambungan melalui rangkaian Tor, dengan ideal melalui alamat .onion.

Anda juga mungkin dapat mencari vendor yang menawarkan nombor telefon tanpa nama untuk penggunaan Bitcoin. Ini berguna untuk mana-mana media sosial atau akaun sembang yang anda pilih untuk dikekalkan.

Memilih rangkaian komunikasi yang bersekutu atau berpusat dan tidak memerlukan alamat e-mel atau nombor telefon untuk mendaftar. Contoh-contoh hebatnya ialah Jabber (dengan penyulitan Off-the-record) dan rangkaian Bitmessage yang diilhami Bitcoin (masih dalam beta).

tor-browser-vpn

Langkah 3: Sulitkan segala-galanya dan laluan melalui Tor

Tor adalah lambat dan membosankan tetapi rangkaian tanpa nama yang sangat efisien. Ia tidak sempurna tetapi paling dekat untuk menyembunyikan anda dan kenalan anda dari satu sama lain.

Serta menggunakan Tor, anda perlu menyulitkan semua komunikasi anda. Jangan bertukar-tukar e-mel yang tidak disulitkan, berbual, atau simpan mana-mana data yang tidak disulitkan dalam talian.

Untuk melayari web, gunakan penyemak imbas Tor, di dalam sistem operasi seperti TAILS.

Akhirnya, anda akan menemui tapak yang tidak akan menunjukkan kandungan melainkan anda mendaftar atau beralih ke penyemak imbas tetap anda-tanda jelas yang anda harus mengelakkan laman web ini.

pembayaran tanpa nama

Langkah 4: Gunakan Bitcoin dan wang tunai sahaja

Anda bukan sahaja dikesan apabila anda menggunakan peranti atau akaun anda sendiri tetapi juga setiap kali anda membuat pembelian elektronik.

Membayar dengan kad debit atau PayPal akan mengenal pasti dan mencari anda. Ia mungkin terbaik untuk menutup akaun bank anda dan semua kad sepenuhnya.

Ketahui cara menggunakan Bitcoin secara anonim

Langkah bonus: Gunakan VPN

Tor adalah perisian yang banyak digunakan dan menyimpan berjuta-juta orang selamat. Walau bagaimanapun, ia masih disangka oleh banyak kerajaan dan ISP.

Untuk menyembunyikan aktiviti anda di Tor, sambil mengekalkan ciri-ciri tanpa nama, nyamarkan trafik internet rumah anda dengan memasang perisian VPN secara langsung pada router anda.

Dengan VPN, ISP anda tidak akan melihat bahawa anda menggunakan Tor atau bahkan yang nod Tor yang anda sambungkan. Mereka hanya melihat IP pelayan VPN anda, dan sambungan yang kelihatan seperti sesi pelayaran tersulitkan biasa.

Bagaimana untuk menghilangkan secara dalam talian dalam 4 langkah mudah
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.