Crusader Tor Chuck McAndrew membincangkan privasi, kebebasan dengan ExpressVPN

tor-library-crusader

Perpustakaan Awam Kilton di Lubnan, New Hampshire, menjadi tajuk utama tahun lalu selepas menjadi perpustakaan pertama di A.S. untuk menawarkan Internet tanpa nama melalui Tor. Peguambela di seluruh dunia cepat memuji inisiatif baru, tetapi apabila Jabatan Keselamatan Dalam Negeri menangkap angin dari apa yang berlaku, ia segera ditutup.

Mujurlah, selepas banyak protes dari 13,000 penduduk bandar dan penyokong di luar negara, Perpustakaan Kilton dapat mengembalikan semula rangkaian Tor, dan hari ini berada di barisan hadapan peralihan global ke arah privasi.

ExpressVPN mewawancarai Chuck McAndrew, Pengurus IT perpustakaan yang memimpin inisiatif Tor.

Inilah yang dia katakan.

ExpressVPN: Maklum balas jenis apa yang anda terima selepas anda mengambil rangkaian Tor? Adakah terdapat sebarang maklum balas tertentu yang menonjol kepada anda?

Chuck McAndrew: Terdapat dua respons yang menonjol kepada saya. Satu adalah penaung yang dibesarkan di Rusia. Dia berkata bahawa dia telah mula menggunakan Tor di Rusia untuk mendapatkan akses kepada laporan media yang tidak dipertikai. Dia memberitahu kami bahawa dia tidak dapat mengakses Reddit tanpa Tor. Ini adalah contoh klasik pengawasan kebebasan intelektual yang menyerlahkan dan menunjukkan bagaimana teknologi privasi seperti Tor melindungi kebebasan rakyat untuk dibaca. Sebagai pustakawan, ini adalah sesuatu yang saya peduli dengan sangat.

Sambutan kedua adalah panggilan telefon dari detektif jenayah Internet di pantai barat. Beliau mengucapkan tahniah kepada kami dalam projek kami dan memberitahu kami bahawa jauh dari mengecewakan Tor, jabatannya sebenarnya mengajar penggunaannya. Terutama kepada mangsa keganasan rumah tangga. Dia memberitahu kami bahawa pelaku internet yang cerdas boleh mengesan mangsa mereka dalam talian melainkan mereka mempunyai beberapa bentuk perlindungan. Tor adalah mudah digunakan dan sangat berkesan, jadi itulah yang mereka mula ajar. Saya fikir ini adalah contoh hebat dari masyarakat penguatkuasa undang-undang yang memanfaatkan teknologi untuk membantu orang ramai.

ExpressVPN: Anda mengambil rangkaian Tor selepas penguatkuasaan undang-undang tempatan menjadi terlibat. Berapa lama masa yang diambil untuk mengaktifkannya semula?

McAndrew: Ia mengambil masa kira-kira sebulan untuk mendapatkannya. Akhirnya, sokongan komuniti yang luar biasa telah meyakinkan pengurus kami bahawa mereka telah membuat keputusan yang tepat untuk bermula. Kami menghidupkan geganti pada malam yang sama.

“Keistimewaan digital adalah isu orang yang banyak mengurus, bertentangan dengan apa yang anda selalu diberitahu. Orang ramai kebanyakannya berasa tidak putus asa mengenainya.

ExpressVPN: Bagaimanakah Jabatan Keselamatan Dalam Negeri terlibat? Bagaimana mereka bertindak balas terhadap anda mengaktifkan semula rangkaian Tor?

McAndrew: Rupa-rupanya, mereka melihat sebuah artikel di Ars Technica tentang projek kami. Kami tidak pernah menerima sebarang komunikasi langsung dari DHS. Untuk pengetahuan saya tidak pernah ada tindak balas langsung kepada kami untuk mengaktifkan semula geganti sama ada.

ExpressVPN: Apa yang mendorong anda untuk menyampaikan tugasan Tor di perpustakaan?

McAndrew: Pustakawan sentiasa mengambil berat tentang melindungi privasi, kebebasan intelektual, dan akses kepada maklumat (kebebasan untuk membaca). Pengawasan mempunyai kesan penyejukan yang sangat didokumentasikan dengan kebebasan intelektual. Ia adalah tugas pustakawan untuk membuang halangan kepada maklumat. Ini mungkin kekurangan wang (kami menyediakan akses internet kepada mereka yang tidak mampu komputer / Internet), kurang pengetahuan (pustakawan rujukan kami mengajar orang bagaimana mencari maklumat), atau seribu perkara lain.

perpustakaan awam-kiltonPerpustakaan Awam Kilton di Lebanon, NH

Dalam hal ini, halangan untuk membuka akses kepada maklumat adalah pengawasan yang meluas. Dengan menganjurkan relay Tor, kami membantu menghilangkan halangan ini. Kami juga banyak meningkatkan kesan perpustakaan kami. Kami tidak terhad untuk membantu penduduk di kawasan yang sangat geografi terhad lagi. Kita sekarang boleh membantu aktivis politik di Iran, pekerja hak asasi manusia di China, wartawan penyiasat di Afrika, dan mangsa keganasan rumah tangga di Pacific Northwest. Apabila Alison Macrina dari Projek Kebebasan Perpustakaan mendekati kami dengan idea menganjurkan penyampai, ia segera masuk akal untuk kami melakukannya.

ExpressVPN: Bagaimanakah orang ramai bertindak balas terhadap idea Tor?

McAndrew: Sokongan hebat. Kami mempunyai lebih daripada 50 orang hadir ke mesyuarat pemegang amanah di mana ia akan dipertimbangkan. Kira-kira 15 dari mereka bercakap. Setiap orang telah memihak kepada kita melakukan ini. Mereka datang dari latar belakang yang berbeza, muda, tua, konservatif, liberal, tetapi semua bersetuju bahawa ini adalah satu perkara yang baik yang mereka mahukan perpustakaan mereka terlibat dalam.

ExpressVPN: Adakah anda mengesyorkan menggunakan nod Tor di rumah-sama ada nod keluar atau geganti?

“Pengawasan mempunyai kesan pendengaran kebebasan intelektual yang sangat baik. Ia adalah tugas pustakawan untuk menghapuskan halangan untuk mengakses maklumat. “

McAndrew: Hosting nod Tor di rumah adalah masalah. Itulah sebabnya mengapa institusi awam yang dipercayai, seperti perpustakaan, melakukannya. Pertama, hosting pelayan dari mana-mana jenis sangat mungkin melanggar terma perjanjian perkhidmatan ISP anda. Kedua, jika anda mengendalikan relay keluar, semua orang yang melakukan penyambungan akan dapat dikesan ke IP anda.

Perpustakaan awam dikelaskan sebagai pelabuhan selamat di bawah DMCA. Individu tidak. Oleh itu, jika seseorang menggunakan relay anda untuk memuat turun filem atau lagu yang berhak cipta, anda berpotensi menghadapi beberapa masalah. Walaupun kemungkinan bahawa anda dapat membuktikan anda tidak melakukannya, ia masih akan menjadi masalah yang banyak untuk anda.

ExpressVPN: Bagaimana orang ramai bertindak menggunakan Tor? Apa-apa cerita khusus yang menonjol?

McAndrew: Orang ramai telah menunjukkan bahawa mereka sangat berminat dengan privasi digital. Kami telah menggunakan projek Tor untuk memulakan perbincangan mengenai isu-isu ini dalam komuniti kami. Sejak semua ini bermula, kami telah mula menawarkan kelas pertahanan diri dalam talian (mengajar bagaimana untuk menjaga maklumat anda dan kekal selamat dalam talian).

Kami juga telah melakukan pengaturcaraan privasi yang lain seperti pemeriksaan CitizenFour. Privasi digital adalah satu masalah yang banyak orang peduli, bertentangan dengan apa yang anda selalu diberitahu. Orang ramai kebanyakannya berasa tidak putus asa mengenainya. Sebaik sahaja mereka mula mendengar tentang perkara-perkara praktikal yang boleh mereka lakukan untuk mendapatkan kembali kawalan maklumat mereka, mereka menjadi sangat berminat.

ExpressVPN: Projek ini telah berjaya. Adakah anda fikir perpustakaan lain tidak lama lagi akan mengikuti dan memasang rel rel Tor pada pelayan mereka juga?

McAndrew: Kami ingin melihat perpustakaan lain mengikutinya. Kami sentiasa merancang di perpustakaan kami semata-mata menjadi juruterbang untuk program seluruh negara yang lebih besar. Seperti segala-galanya, ini akan mengambil masa. Kami terus bercakap dengan perpustakaan lain, dan Projek Kebebasan Perpustakaan sedang giat bekerja dengan beberapa perpustakaan yang mempunyai minat untuk menyertai.  

Berminat untuk terlibat? Ketahui lebih lanjut mengenai Projek Kebebasan Perpustakaan, dan sertai ExpressVPN dan EFF dalam menyokong Tor dan kebebasan intelektual di perpustakaan di seluruh dunia.

imej perpustakaan: leblibrary.com

Crusader Tor Chuck McAndrew membincangkan privasi, kebebasan dengan ExpressVPN
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.