Datang ke web yang gelap … ia lebih selamat sedikit sekarang

web gelap mendapat sedikit lebih ringan

Web gelap telah lama dilihat sebagai skeevy underbelly Internet di mana pengguna boleh membeli dadah haram, mencuri maklumat kad kredit orang, dan menyewa seseorang untuk "mematikan" jiran mereka. Pada hakikatnya, web gelap tidak begitu jahat. Sebaliknya, ia adalah rangkaian yang luas kebanyakan laman web yang sah yang hanya boleh diakses dengan penyemak imbas Tor.

Tor, yang merupakan singkatan dari "The Onion Router," membolehkan anda mengakses web gelap secara tanpa nama dengan menyembunyikan lokasi anda dan menyulitkan maklumat peribadi anda. Banyak nama besar laman, termasuk Facebook, kini menjadi tuan rumah kepada Tor untuk memberi akses pengguna mereka lebih selamat dan peribadi.

Sehingga minggu lepas, tapak Tor mempunyai beberapa langkah keselamatan. Tetapi terima kasih kepada keputusan baru oleh pengawal selia Internet, domain yang digunakan dalam rangkaian Tor kini akan diiktiraf sebagai "Domain Penggunaan Khas," memberikan laman-laman ini lebih banyak keselamatan dan tidak disebut namanya.

Web Not-Quite-So-Dark

Sebelum menjelaskan apa web gelap, penting sekali untuk menerangkan bagaimana ia berfungsi. Web gelap adalah istilah yang digunakan untuk merujuk kepada apa-apa di Internet yang tersembunyi dari pelayar web tradisional seperti Safari, Chrome, dan Firefox

Tapak-tapak tersembunyi ini biasanya mengandungi maklumat sensitif dan mengubah URL menjadi rentetan angka rawak dan huruf yang berakhir di .onion untuk menyulitkan laman-laman.

Walaupun sisi gelap rangkaian itu wujud, web gelap kebanyakannya terdiri daripada laman pendedahan dan privasi.

darth vader hanya melayari web yang gelap

Satu Langkah Kecil untuk Man, Satu Leap untuk Keselamatan Internet

Pihak Berkuasa Nombor Ditugaskan di Internet (IANA) dan Pasukan Petugas Kejuruteraan (IETF) kini mempertimbangkan laman web pertuturan sebagai "domain penggunaan khusus," membenarkan pemilik tapak Tor untuk menambahkan sijil SSL dan TLS ke laman web mereka untuk meningkatkan keselamatan mereka.

Richard Barnes, ketua keselamatan di Mozilla, bercakap tentang perubahan baru dalam temu bual dengan Motherboard:

Ini membolehkan ekosistem Tor .onion untuk mendapat manfaat daripada tahap keselamatan yang sama yang anda boleh dapatkan di seluruh web. Ia menambah lapisan keselamatan di atas.

Kenapa sekarang?

Sekiranya web gelap telah wujud sejak tahun 2002, mengapa hanya menerima sijil keselamatan? Dalam TEDTalk baru-baru ini, penganalisis media sosial Jaime Bartlett membincangkan populariti web yang semakin meningkat. Menurut Bartlett, Tor kini mempunyai 2.5 juta pengguna unik sehari, berkat sebahagian besarnya kepada wahyu Snowden. Ramai pengguna hanya orang biasa yang ingin mengekalkan privasi mereka di Internet.

Jaring gelap tidak lagi menjadi peniaga untuk peniaga dan persembunyian untuk pemberi maklumat. Ia sudah menjadi arus perdana. - Jaime Bartlett

Apa Makna Ini Untuk Masa Depan

Status domain khas baru diharapkan akan membuka perbincangan untuk sijil keselamatan masa depan dan mekanisme penyulitan yang lebih baik pada rangkaian persendirian. Tetapi lebih daripada itu, ia memberikan pengiktirafan yang sah kepada laman-laman Tor, yang sehingga kini telah terlalu banyak diabaikan atau dihapuskan sebagai jahat.

Ini langkah kecil, tetapi yang betul.

Imej yang diketengahkan: dk_photo / Photo Photo Club

Datang ke web yang gelap ... ia lebih selamat sedikit sekarang
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.