EU meluluskan arahan hak cipta yang kontroversial

Simbol hak cipta dikelilingi oleh bintang kuning pada latar belakang biru

Berita buruk: Parlimen Eropah telah mengundi dalam kemas kini yang sangat kontroversi kepada Arahan Hak Cipta, yang termasuk peraturan hak cipta baru yang secara berkesan akan membongkar cara cara dikongsi dalam talian.

Ia kini terpulang kepada negara-negara anggota EU untuk meluluskan undi. Dan, jika mereka melakukannya, negara-negara di EU akan mempunyai dua tahun untuk melaksanakan Arahan Hak Cipta yang baru dalam undang-undang negara, yang tentunya akan termasuk pengenalan cukai link dan penapis muat naik.

Kesalahan membenarkan langkah-langkah untuk lulus

Pada 26 Mac, versi terakhir Arahan Hak Cipta baru-dikemaskinikan untuk mengawal lebih banyak teknologi moden-telah dipilih menjadi undang-undang oleh 348 anggota Parlimen Eropah, sementara 274 mengundi.

Walau bagaimanapun, ternyata bahawa kedua-dua bahagian yang paling kontroversi dari undang-undang, Artikel 11 dan 13, mungkin telah dilucutkan dari undang-undang jika tidak ada kesilapan dalam mengundi. Ya, betul. (Beberapa penggubal undang-undang kemudian mengatakan bahawa mereka secara tidak sengaja mengundi untuk menyekat pindaan kepada arahan itu apabila mereka sebenarnya berniat melakukan yang sebaliknya, kerana perubahan kecil dalam perintah mengundi.)

Satu bentuk penapisan baru dalam pembuatan

Hasil daripada kesilapan, kedua-dua Perkara 11 dan Perkara 13 telah diluluskan, dan walaupun percubaan EU untuk mengemas kini peraturan hak cipta mungkin berniat baik, pelaksanaannya dapat melihat penciptaan internet yang semakin ditapis.

Artikel 11 membolehkan agensi berita mengenakan agregator seperti Google News dan Carian Google untuk memaut ke kandungan mereka dan boleh menghukum agregator yang tidak mematuhi.

Sekiranya percubaan sebelumnya adalah apa-apa petunjuk, cukai pautan ini boleh menimbulkan spektakuler ke EU. Jerman dan Sepanyol cuba melesenkan laman berita mereka pada 2014, tetapi Google bertindak balas dengan mengeluarkan laman berita Jerman dan Sepanyol dari indeks mereka, yang akhirnya mencederakan mereka yang dimaksudkan untuk melindungi undang-undang.

Sebagai tindak balas kepada arahan itu, Google mengeluarkan prototaip tentang apa yang kelihatannya berita coretannya di bawah Artikel 11, dan hasilnya cukup mengerikan.

Tangkapan skrin berita Google menunjukkan coretan kosong.

Keperluan Perkara 13 untuk syarikat untuk mengeluarkan bahan berhak cipta di laman web perkongsian kandungan juga boleh membuktikan sukar pada skala yang besar seperti YouTube.

Arahan itu tidak menyatakan secara jelas apa-apa penapis kandungan, tetapi mereka hampir pasti akan dilaksanakan di laman-laman seperti YouTube dan Reddit sehingga syarikat-syarikat boleh mengelakkan sebarang denda kewangan.

Parodies tetap dikecualikan daripada peraturan hak cipta, yang kelihatan untuk melindungi meme yang sangat disukai kami. Tetapi ini akan menjadikannya amat sukar untuk penapis untuk memberitahu perbezaan antara parodi dan bahan hak cipta yang sebenar. Ambil satu pandangan pada sistem ID Kandungan rosak YouTube dan dapatkan idea tentang bagaimana mengenal pasti parodi yang bermasalah.

Kerana respons ini kepada Suruhanjaya EU merangkum dengan baik:

Dan, sekali lagi, ini BUKAN apa yang kita bimbang. Masalahnya bukanlah bahawa mereka akan dilindungi secara sah, tetapi pelaksanaan penapis muat naik Arahan - secara automatik akan menghalang meme, tanpa mengira kesahihannya. https://t.co/5Lgb00Y4DA

- Paul Bernal (@PaulbernalUK) 27 Mac, 2019

Ujian sebenar menanti

Menolak Arahan Hak Cipta ke dalam undang-undang negara akan menjadi sukar. "Hasil ini tidak popular dengan perkhidmatan digital, dan pentingnya ramai pengundi Eropah," Raffaella De Santis, peguam teknologi dan media di Harbottle & Lewis, memberitahu The Verge. "Tumpuan utama sekarang ialah bagaimana arahan dilaksanakan di seluruh EU dalam tempoh dua tahun akan datang."

Walaupun warga Eropah perlu menunggu dan melihat jenis undang-undang yang masuk, ExpressVPN akan terus berusaha untuk menyediakan apa yang sepatutnya menjadi hak anda: internet bebas dari sekatan.

EU meluluskan arahan hak cipta yang kontroversial
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.