EU meluluskan “cukai pautan” dan “mesin penapisan” untuk undi terakhir

Pautan berantai dengan label yang mengatakan

Pada hari Rabu, Kesatuan Eropah meluluskan Arahan Hak Cipta yang kontroversi untuk undi terakhir pada Januari 2019. Jika diluluskan, rang undang-undang itu akan merosakkan secara kekal cara kami menggunakan internet.

Bagaimanakah Arahan Hak Cipta menapis internet?

Diperkenalkan pada tahun 2016, Suruhanjaya Eropah menerbitkan Arahan Hak Cipta mereka dalam usaha memodenkan undang-undang hak cipta EU. Termasuk dalam versi arahan ini ialah tiga artikel yang bertujuan untuk mengawal aliran maklumat dalam talian.

1. Agregator berita tidak boleh lagi menghubungkan dan berkongsi kandungan secara bebas

Perkara 11 akan mengumpul agregat berita dan platform seperti Reddit, Facebook, dan Berita Google untuk membayar lesen untuk menyiarkan artikel dan kandungan bersama. Peguambela untuk peruntukan ini termasuk cawangan-cawangan berita tradisional yang berpendapat bahawa menghubungkan ke kandungan mereka hanya boleh dibenarkan jika agregator dibayar untuk kandungan.

Sekiranya berlalu, kedai-kedai ini akan dibenarkan untuk mengenakan bayaran extortionate untuk kandungan mereka atau melarang berkongsi dan mengutip kandungan sama sekali. Agregator berita perlu menjadi semakin selektif tentang laman web yang mereka pilih untuk dihubungkan dan mengehadkan apa yang mereka kongsi, yang seterusnya membatasi jumlah maklumat yang dapat diakses oleh pengguna yang rendah hati.

Percubaan terdahulu untuk menolak lesen pada agregator berita telah mengejar spektakuler. Apabila Sepanyol dan Jerman mencuba undang-undang yang sama pada tahun 2014, Google bertindak balas dengan hanya menyenaraikan laman berita Jerman dan Sepanyol dari indeks mereka, mengurangkan lalu lintas web kepada penerbit ini, menyakiti organisasi berita yang sangat undang-undang mereka cuba melindungi. Jika Perkara 11 dilaksanakan, kami mungkin akan menyaksikan sesuatu yang lebih licik.

2. Penapis hak cipta akan memantau apa sahaja yang anda kongsi dalam talian

Mungkin bahasa yang paling merosakkan dalam arahan terletak pada Perkara 13, yang mana mencadangkan sistem pengesanan hak cipta automatik yang boleh memantau dan menandakan kandungan yang dianggap sebagai pelanggaran.

Logistik ini akan melumpuhkan platform kecil yang perlu bekerja dengan semua pemegang hak yang menuntut pelanggaran hak cipta secara proaktif, yang memerlukan sumber yang besar.

Jika sistem ID Kandungan yang rawan kesalahan YouTube adalah sesuatu yang perlu dilalui, sebarang percubaan untuk melaksanakannya di peringkat negeri akan menjadi tidak kurang dari bencana. Dari tatal hak cipta yang menuntut pemilikan ke atas harta intelektual kepada tuntutan-tuntutan keruntuhan kerja-kerja penggunaan adil (seperti remixes, memes, dan karya domain umum) sebagai pelanggaran hak cipta, jumlah laporan yang sangat menggalakkan pasti akan menghalang platform dan pencipta kandungan mereka dari memulakan perundangan yang mahal pertempuran.

Tiada penalti bagi tuntutan hak cipta yang salah yang dirancang.

3. Gambar dan video perlawanan sukan anda adalah pelanggaran hak cipta

Menurut Perkara 12a, hanya penganjur sukan yang dibenarkan untuk berkongsi dan menerbitkan foto dan video permainan dan perlawanan mereka. Semua video selfie dan video pegangan kenangan anda menonton permainan akan sama dengan pelanggaran hak cipta dan diturunkan.

Julia Reda, seorang MEP yang menentang arahan itu, meringkaskan akibat dari artikel ini dengan sempurna:

"Peminat adalah sukan yang bernilai di tempat pertama ... - hak baru ini akan menyerang penyokong terbesar penyokong sukan."

Bagaimana kita menghentikan pemusnahan internet seperti yang kita tahu?

Tidak ada cara untuk mengenakan ini: Kelulusan hari Rabu membuat sebarang kemerosotan signifikan terhadap artikel-artikel ini sangat sukar.

Seperti yang digariskan oleh CFF Doctorow dari EFF dalam garis masa EU untuk rang undang-undang ini, kemungkinan arahan itu akan berlalu tanpa pindaan utama, yang bermaksud ketiga-tiga artikel yang digariskan di atas akan diluluskan oleh undang-undang.

Satu-satunya cara yang realistik untuk menuntut semula kebebasan internet kami adalah untuk mengundi seseorang yang menentang arahan ini. Pilihan raya akan datang di EU, dan jika momentum yang semakin meningkat untuk memulihkan Neutraliti Bersih di A.S. adalah sesuatu yang perlu dilalui, sesuatu yang serupa mungkin berlaku di EU.

EU meluluskan "cukai pautan" dan "mesin penapisan" untuk undi terakhir
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.