Hapus mesej? PBB kata kunci penyulitan untuk ucapan bebas

Kata kunci enkripsi adalah kunci kepada kebebasan bersuara

Pada 2011, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengisytiharkan akses Internet sebagai hak asasi manusia. Sekarang, laporan dari Pejabat Pesuruhjaya Tinggi Bangsa-Bangsa Bersatu meletakkan hak untuk menyulitkan dan tidak disebut namanya pada kekaki yang hampir sama, yang memanggil kedua-duanya "yang diperlukan untuk menjalankan hak kebebasan pendapat dan ekspresi dalam zaman digital." kata-kata, PBB menyokong hak individu untuk menghancurkan mana-mana bahagian mesej mereka - dari asal kepada kandungan - sehingga kesan mesej itu tidak hilang. Dan sementara deklarasi rasmi agensi tidak selalu memaksa bangsa untuk mengubah cara mereka, laporan itu merupakan langkah ke arah yang benar. Tetapi boleh niat baik PBB benar-benar membendung usaha kerajaan di seluruh dunia untuk memperkenalkan digital "backdoors"?

Kebebasan berbanding failsafes

Seperti yang dinyatakan oleh BBC News, laporan PBB memanggil penyulitan "penting" untuk ucapan bebas dan mengatakan bahawa tanpa alat untuk mengaburkan komunikasi mereka, individu akan merasa sukar untuk menyatakan pendapat mereka tanpa rasa takut terhadap pendakwaan atau pendakwaan. David Kaye, pengarang laporan itu, mengatakan bahawa "penyulitan dan nama tidak tersenarai, secara berasingan atau bersama, mewujudkan zon privasi untuk melindungi pendapat dan kepercayaan." Dokumen PBB juga memperjuangkan kebebasan peribadi dengan menguraikan "larangan selimut" berkata "tidak perlu dan bersesuaian." Di samping itu, laporan itu mengatakan negara-negara harus mengelakkan membuat pengenalan pengguna keadaan akses digital. Diambil jumlahnya, cadangan PBB mengaitkan penyulitan dan keupayaan untuk menggunakan hak percakapan bebas, tetapi laporan itu mengandungi beberapa peringatan.

Contohnya, terdapat seksyen yang berurusan dengan "dekretan yang diperintahkan mahkamah" yang dikatakan hanya dijalankan "apabila ia hasil daripada undang-undang yang telus dan boleh diakses secara umum yang hanya disasarkan, berdasarkan kes demi individu." kedengarannya agak kuat, ia menimbulkan persoalan: bagaimanakah kerja penyahsulitan yang diperintahkan oleh mahkamah jika sistem penyulitan sama-sama kuat dan tanpa nama? Sebenarnya, ini adalah failsaf sekiranya ancaman yang boleh dikenalpasti dan serta-merta berisiko kepada keselamatan negara, tetapi pengkritik bimbang mereka berada di belakang dalam segala-galanya tetapi nama.

Alasan kerajaan

Mengapa minat mendadak dari PBB dalam menentukan hak digital? Secara besarnya, usaha ini berpunca daripada peningkatan usaha kerajaan untuk mendapatkan akses kepada komunikasi peribadi yang disulitkan. Menurut The Intercept, misalnya, Jaksa Agung Amerika Loretta Lynch telah bergabung dengan "ketakutan" pemerintah AS atas teknologi penyulitan. Jaksa umum mendakwa pelaku jahat menggunakan "komunikasi yang disulitkan - komunikasi yang dirancang untuk hilang setelah dihantar," dan penyulitan ini menghalang keupayaan penguatkuasaan undang-undang untuk melindungi rakyat. Sementara itu, Pengarah Mike Rogers dari National Security Agency (NSA) berpendapat bahawa kerajaan harus diberi akses kepada semua produk yang disulik dengan cara yang sama mereka mempunyai akses ke komunikasi telefon.

Di United Kingdom, BGR melaporkan bahawa Rang Undang-undang Kuasa Penyelidikan yang baru dibincangkan khusus menyasarkan penyulitan. Sekiranya berlalu, rang undang-undang itu akan memerlukan syarikat seperti Google, Apple dan Facebook untuk menyahsulit komunikasi apabila disampaikan dengan waran dari Setiausaha Rumah. Apa yang menarik di sini ialah dalam beberapa kes, seperti iMessage atau FaceTime Apple, pesanan seperti ini tidak berguna. Memandangkan Apple menggunakan penyulitan akhir-ke-akhir, penyahsulitan tidak mungkin dalam sebarang keadaan. Perkhidmatan seperti Google Hangouts, bagaimanapun, belum dilindungi oleh penyulitan akhir-ke-akhir, menjadikannya - dan mereka yang menggunakannya - berpotensi rentan.

Kemudahan penyulitan?

Tidak hairanlah bahawa PBB turun di sisi privasi - tetapi laporan dan cadangan adalah jauh dari pengguna yang benar-benar meyakinkan untuk mengambil kesempatan daripada penyulitan. Kebanyakan peranti dan perkhidmatan tidak disulitkan secara lalai, manakala piawaian dan kaedah yang berbeza tidak dapat dipertimbangkan kecuali anda guru atau pakar teknologi. Jadi apa penyelesaiannya? Seperti yang dinyatakan oleh Wendy Nather, Pengarah Penyelidikan Keselamatan Maklumat di 451 Group dalam artikel Forbes baru-baru ini, "Kebanyakan pengguna tidak mahu menjadi pembina. Sekiranya anda mempunyai pen, anda tidak mahu tahu bagaimana ia berfungsi atau bagaimana untuk memperbaikinya; anda hanya mahu mendapatkan penulisan anda. Jika ia pecah, anda hanya mendapat yang baru. Penyulitan perlu menjadi seperti yang tidak kelihatan dan bebas masalah seperti itu. "

Inilah di mana semuanya berakhir: PBB mengatakan bahawa penyulitan adalah komponen penting dalam ucapan bebas. Kerajaan mahu backdoors untuk menyulitkan komunikasi, sementara pengguna tidak mahu langkah tambahan hanya untuk menggunakan perkhidmatan pesanan atau mengambil tindakan yang rumit untuk mengamankan peranti mereka. Taruhan terbaik? Mula mudah. Memilih VPN yang selamat dan menyulitkan trafik Internet anda sekarang. Ia adalah hak anda. Gunakannya atau hilangkannya kepada pengarang kerajaan.

Imej yang diketengahkan: Peter Griffin / Domain Awam Pictures.net (imej telah diubah suai)

Hapus mesej? PBB kata kunci penyulitan untuk ucapan bebas
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.