Hyperlink membuat internet hebat dan mereka tidak boleh dikenakan cukai

Katakan tidak ada cukai pautan EU.

HTTP (Hypertext Transfer Protocol) mengubah internet dan melontarkannya ke arus perdana, tetapi ia mungkin berada di bawah ancaman dari "Hyperlink Tax" yang baru. Untungnya, ada yang berjuang untuk melindungi web, seperti OpenMedia dan kempen Save the Link.

Versi pertama HTTP, yang dibangunkan oleh Tim Berners-Lee yang kini terkenal, telah dikeluarkan pada tahun 1997 dan penggantinya, HTTP / 2, kini sedang berjalan dan disokong oleh semua penyemak utama, walaupun hanya berusia setahun.

Hyper adalah bahasa Yunani dan bermaksud 'over'-ia mempunyai fungsi yang sama seperti awalan Bahasa Inggeris' super '

Hypertext adalah sama seperti teks biasa, selain daripada kemasukan pautan, yang dipanggil hyperlink. Bahasa yang paling popular untuk menulis hiperteks itu ialah Hypertext Markup Language atau HTML untuk pendek.

Pautan adalah rujukan kepada titik lain dalam struktur hiperteks, biasanya halaman lain dari laman web, fail, imej, program, atau laman web luar (I.E. halaman di domain yang berbeza untuk yang sedang anda semak imbas). Pembaca boleh mengkliknya untuk membuka bahan bacaan lanjut dalam tab atau tetingkap baru atau memuat turun fail.

Hyperlinks telah membentuk internet ke dalam apa yang hari ini

Terima kasih kepada hiperpautan bahawa web telah membangunkan cara ia ada. Hyperlink membantu membina internet terbuka dan telus, di mana rentetan URL mengenal pasti unik setiap bahagian kandungan.

Enjin carian, seperti Google, telah menggunakan struktur hiperteks, yang mempunyai laman web insentif lebih lanjut untuk menggunakan sistem hiperteks yang betul. Enjin carian, media sosial, dan blog memandu lalu lintas utama-yang diterjemahkan kepada pendapatan. Tidak kira jika anda menjual sesuatu atau membuat wang melalui iklan, anda perlu menghormati hiperpautan untuk orang lain untuk mencari anda dan laman web anda..

Kisah pendek 1941 The Garden of Forking Paths sering disebut sebagai inspirasi untuk hiperteks

Konsep hiperlink adalah bebas, seragam, dan tidak dimiliki atau dikendalikan oleh sesiapa sahaja - yang menjadikan mereka sangat kuat dalam meratakan medan bermain media dalam talian. Satu jawatan dari pengarang yang tidak diketahui boleh menjana banyak klik sebagai sebulan jawatan dari akhbar yang ditubuhkan. Terima kasih kepada pautan dan projek seperti postingan arkib.org boleh direkodkan dan akan, oleh itu, tidak akan hilang dari ingatan kolektif manusia.

Internet tanpa hiperpautan adalah kolam tanpa air

Mudah untuk membayangkan internet tanpa hyperlink, tetapi ia bukan pemikiran yang baik. Fikirkan Youtube, tetapi tanpa setiap video yang mempunyai pautan langsung. Satu-satunya cara untuk mencari video akan melalui antara muka web YouTube, dan satu-satunya cara untuk menanda buku mereka adalah untuk log masuk dan menambahnya ke senarai main anda. Anda tidak akan dapat berkongsi video ini kecuali perjanjian dengan YouTube mengenai pengewangan dan sekatan setiap pautan dibuat.

Sekiranya anda mengikuti pautan pertama dalam mana-mana artikel Wikipedia, anda akan tiba di halaman Falsafah

Walaupun pengalaman pengguna jauh lebih buruk, gergasi web dan rumah penerbitan memihak kepada sistem sedemikian. Sekiranya perlu log masuk ke perkhidmatan untuk mencari, bookmark, dan berkongsi sesuatu, mudah untuk pengalaman dikawal, dikesan dan dibatasi. Internet anda mungkin terhad kerana perkara seperti umur, jantina, dan geolokasi anda, dan lebih penting lagi, dompet anda.

Versi berbeza dari internet AOL

Ketika dunia web muncul pada tahun 1990-an, sebenarnya, sebuah syarikat yang dibiayai dengan baik dan menjanjikan yang cuba membina internet sejenis yang tidak hyperlink seperti ini: America Online (AOL).

AOL bermula dengan menjual akses dial-up mudah ke web tetapi tidak lama lagi mahu mengawal keseluruhan pengalaman dengan menawarkan mesej segera, berita, perdagangan saham, dan pelayaran web am. Sama seperti Terminal Bloomberg yang masih digunakan hari ini dalam firma kewangan, kandungan dan perkhidmatan hanya boleh diakses oleh pelanggan.

Pilih buku Pengembaraan Sendiri merupakan bentuk awal hiperteks fiksyen

Dari akhir tahun 1990-an, Netscape menjadikan internet dan hiperpaun yang berjaya berjaya (dan dibeli oleh AOL pada tahun 1999 untuk AS $ 10 bilion). AOL dipaksa, oleh pasaran, untuk membuka perkhidmatannya dan akhirnya jenamanya hilang dari mata awam.

Ancaman baru untuk hyperlink dari Eropah

Himpunan membuat kandungan dengan mudah. Blogger dan media sosial boleh mengkaji kandungan untuk anda, dan anda boleh mencari secara eksplisit untuk halaman dengan mesin carian.

Bayangkan perlu pergi ke halaman depan penerbitan dengan harapan anda akan mendapati apa yang anda cari. Dan selepas anda membaca artikel itu, tidak ada cara untuk berkongsi apa yang anda temui dengan orang lain. Pada masa ini, kami menggunakan media di internet dengan menyemak pautan pada suapan media sosial, membaca kandungan secara ringkas, kemudian menuju ke media sosial kami.

FRESS adalah sistem hiperteks yang digunakan di Brown University. Digunakan untuk mengajar puisi pada tahun 1976, ia boleh dikatakan kursus dalam talian yang pertama dalam sejarah

Penerbitan rumah takut bahawa tanpa laman pendaratan dan rujukan dalaman mereka, jenama mereka akan berkurang, dan mereka akan dihina kepada pengeluar kandungan semata, seperti agensi berita. Terdapat juga keprihatinan bahawa keuntungan mereka akan dipotong oleh blogger yang menulis tentang topik sama seperti ghairah, tetapi tanpa konflik kepentingan kewangan, atau membayar.

Undang-undang Eropah mengancam web terbuka

Eropah, dan terutamanya saluran berita Perancis telah diketahui secara ganas untuk melawan laman bebas yang menghubungkan mereka. Pada mulanya, ini mungkin kelihatan tidak masuk akal, kerana pautan menghantar lalu lintas. Tetapi ia sesuai dengan gambaran keseluruhan ketakutan untuk kehilangan kedudukan pasaran mereka.

Platform penerbitan yang ditubuhkan melihat curation kandungan sebagai sebahagian daripada peranan dan model perniagaan mereka, dan hiperpautan membolehkan sesiapa sahaja mengambilnya.

Suruhanjaya Eropah (SPR) berulang kali cuba mencipta "cukai hiperpautan." Sama seperti bayaran yang perlu dibayar oleh stesen radio ketika memainkan lagu, setiap blogger, laman berita, atau laman carian harus membayar setiap kali mereka merujuk pelawat.

Kenapa SPR salah dengan cukai hiperpautan

Sudah tentu, SPR mempunyai semuanya sama sekali salah. Pautan hiperpautan hanyalah rujukan, bukannya kandungan semula; keadaan lebih mirip dengan pengkritik restoran yang perlu membayar restoran untuk menulis tentangnya-di atas apa yang mereka sudah bayar untuk makanan.

Apa yang anda fikirkan mengenai percubaan SPR untuk mengkaji pautan internet? Kongsi pendapat anda di dalam komen di bawah.

Hyperlink membuat internet hebat dan mereka tidak boleh dikenakan cukai
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.