Kenapa dunia mesti menuntut internet yang terdesentralisasi

Kenapa kita memerlukan internet yang terdesentralisasi.

Perkembangan pelbagai rangkaian pensuisan paket seperti ARPANET meletakkan dasar-dasar internet moden, contohnya dengan mengadopsi Internet Protocol Suite, yang kita kenal sekarang sebagai TCP / IP.

Internet dibina dan dibiayai terutamanya oleh belanjawan tentera yang semakin berkembang di Amerika Syarikat dan Blok Barat. Dengan prospek dahsyat kemungkinan perang nuklear dalam fikiran, pencipta internet memberi tumpuan kepada membina infrastruktur yang akan berdaya tahan terhadap serangan sedemikian.

Tanpa titik kegagalan pusat, internet tidak dapat dengan mudah diambil oleh mogok nuklear atau sabotaj. Tidak ada tulang belakang, dan selagi beberapa sambungan masih wujud di antara dua pelayan, sistem itu akan mencari jalan untuk laluannya. Oleh itu, internet sangat berdaya tahan terhadap gangguan dan salah faham.

Jika gangguan berlaku walaupun pada suis yang banyak digunakan, data hanya dihalakan di sekelilingnya. Pada yang paling teruk, anda hanya akan melihat kerana sambungan anda menjadi lebih perlahan disebabkan oleh kesesakan di laluan baru, atau kerana laluan baru lebih lama.

Untungnya sifat internet yang terdesentralisasi tidak pernah perlu diuji semasa perang global, atau bahkan nuklear. Internet mampu berkembang untuk kegunaan orang awam dan hari ini menghubungkan kira-kira 3.5 bilion orang antara satu sama lain, hampir separuh penduduk dunia.

Rangkaian fizikal menyebabkan pemusatan

Walaupun internet pada tahap protokol terasnya, Lapisan Internet, dan Lapisan Pengangkutan, membenarkan perpaduan yang sempurna, secara teori, infrastruktur fizikal sering tidak.

Banyak bidang kuasa mengawal selia Penyedia Perkhidmatan Internet dan mengambil kawalan fizikal, kadang kala menggunakan tentera, melalui kabel serat yang menghubungkan kami. Akibatnya, akses tempatan ke internet boleh mahal dan dikawal oleh hanya beberapa pengendali.

Di atas, pembawa telefon mudah alih boleh bersaing dalam kelajuan dengan kabel di banyak tempat, dan telah memperkenalkan persaingan yang sangat diperlukan - tetapi hanya di mana keadaan membenarkannya.

Penapisan adalah mungkin di mana infrastruktur fizikal berada di tangan pelaku tunggal, seperti negara di mana perlindungan undang-undang kebebasan sivil lemah. Semua lalu lintas melalui tiub satu pihak boleh diubah suai dengan mudah, dan ancaman keganasan boleh digunakan untuk memerintahkan Penyedia Perkhidmatan Internet untuk menyekat pengguna atau domain tertentu, atau mengambil kandungan dan mengehadkan akses.

Begitu juga dalam keadaan yang memerintah dengan undang-undang, misalnya dengan menyalahgunakan undang-undang fitnah atau perlindungan hak cipta.

Aplikasi membawa kepada pemusatan

Pemusatan juga berlaku melalui permohonan. Sesetengah perkhidmatan sukar dijalankan dan memerlukan banyak penyelenggaraan, dan hanya beberapa pembekal yang menawarkannya. Sebagai contoh, menjalankan pelayan e-mel adalah sukar jika anda hanya sebuah syarikat bersaiz sederhana.

Malah syarikat besar sering menghantar e-mel ke Microsoft atau Google, dan mendapatkan e-mel yang disampaikan dengan pasti hampir memerlukan anda untuk memiliki akaun dengan salah satu dari hanya beberapa perkhidmatan.

Model perniagaan lain, seperti pembayaran internet atau rangkaian sosial, datang dengan kesan rangkaian yang kuat yang menumpukan pengguna di kalangan pemain tunggal. Sukar untuk syarikat baru untuk mencabar dominasi pasaran Facebook atau Paypal, walaupun perkhidmatan mereka lebih baik.

Beberapa orang mahu bertukar ke rangkaian dengan pengguna yang lebih sedikit untuk berinteraksi dengannya.

Kenapa kita harus mendesentralkan internet

Kita tidak boleh membenarkan sesiapa sahaja untuk mengawal internet, tidak kira betapa niat mereka kelihatan. Tiada pihak yang boleh mengawal bagaimana kita berkomunikasi, apa yang kita pelajari, bagaimana kita melihat dunia, dan memutuskan pilihan raya dan pasaran.

Begitu juga, kita perlu mengambil syarikat dalam talian hari ini dan mengubah model perniagaan mereka dari platform terpusat ke rangkaian yang terdesentralisasi.

Jika internet adalah sebuah syarikat tunggal, ia tidak akan menjadi alat menyamakan dan berkuasa yang sekarang ini. Untuk mengelakkan pelakon mengambil alih, tidak kira tahap mana, kita perlu mendesentralkan dan mengembangkan internet.

Imej yang dipilih: foto naddi / Deposit

Kenapa dunia mesti menuntut internet yang terdesentralisasi
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.