Kesan Snowden: 4 perkara yang telah kami pelajari sejak gelembung privasi meletup

Kesan Snowden: 4 perkara yang telah kami pelajari sejak gelembung privasi meletup

Kesan Snowden (kata benda): Untuk meningkatkan kesedaran global ke arah privasi dan hak-hak keselamatan

Pada tahun 2013 kontraktor NSA Edward Snowden membocorkan dokumen yang sangat dikelaskan yang mendedahkan bagaimana kerajaan di seluruh dunia menjalankan pengawasan besar-besaran. Minit, butiran intim direkodkan dengan terperinci yang teliti.

Isu privasi serta-merta menjadi subjek yang dipanaskan. Syarikat-syarikat teknologi bekerja keras untuk menyulitkan peranti mereka sementara kerajaan cuba memberi jaminan kepada orang bahawa semua mata-mata mereka dilakukan demi kepentingan terbaik.

Kami telah melihat perubahan bagaimana kerajaan mengumpul data dalam beberapa tahun kebelakangan ini, tetapi isu ini tetap sama: Adakah privasi harga yang anda bayar untuk kebebasan?

Berikut adalah apa yang telah kita pelajari sejak bertahun-tahun.

1. Privasi Menjadi Mewah

Walaupun anda mungkin tidak menyedarinya, hak anda ‘untuk privasi tidak lagi betul. Kami bersalah menguruskan beberapa aspek privasi kami untuk kemudahan – laman media sosial yang kami gunakan, keupayaan untuk menandakan foto secara automatik berdasarkan lokasi kami, atau bahkan borang pengisian suara di tapak tertentu adalah semua risiko privasi yang kami kerjakan. Walau bagaimanapun, ramai di antara kita melakukannya dengan mengorbankan keselamatan peribadi kita.

Satu kajian 2014 yang bertajuk The Future of Privacy dijumpai:

“Privasi adalah istilah kuno apabila digunakan sebagai rujukan untuk mendepositkan maklumat dalam talian. Individu bersedia untuk melepaskan privasi atas sebab-sebab kemudahan, fastness, dan kemudahan … Jika apa-apa, penjejakan pengguna akan meningkat, dan hampir semua data yang dimasukkan dalam talian akan dianggap ‘permainan adil’ untuk tujuan analisis dan menghasilkan ‘pengguna yang didorong oleh pengguna’ iklan. “

Setiap kali kami melangkau melalui Syarat Perkhidmatan aplikasi tanpa membaca kesan kami mengorbankan privasi kami.

Ia adalah cerun yang licin, dan kebanyakan dari kita tergelincir tanpa sadar.

2. Orang Masih Sama Suka atau Sungguh Benci NSA

obama-share-everything-planMelalui beberapa penyanyi Internet yang hebat

Kajian Pew baru-baru ini memandang pendirian orang terhadap privasi selama tempoh dua setengah tahun. Apa yang kami pelajari adalah bahawa 91 peratus orang dewasa yang dikaji selidik pengumpulan data massa yang dipersetujui semakin lemah. Malangnya, apabila ia datang kepada NSA sendiri, perasaan itu tidak bersatu; hanya 52 peratus mengatakan mereka “sangat prihatin” mengenai pengawasan kerajaan, dan 46 peratus mengatakan mereka tidak peduli sama sekali.

Ketidaktahuan adalah kebahagiaan, tetapi ia juga berbahaya. Yang membawa kita ke titik ketiga kami:

3. Masa Depan Bermula untuk Menjadi Lebih Kurang Seperti The Jetsons dan Lebih Seperti Laporan Minoriti

Ramai ahli teknologi meramalkan hanya segelintir orang akan mempunyai tenaga dan sumber untuk melindungi diri mereka daripada trend pengawasan data yang semakin meningkat pada tahun-tahun akan datang.

Skandal yang melibatkan termostat pintar yang mengesan tabiat harian anda, mainan yang merakam percakapan anak anda, dan TV yang menghantar tabiat tontonan anda kepada pihak ketiga yang tidak diketahui menjadi lebih biasa.Ini hanya menggaru permukaan, orang. Dig sedikit lebih mendalam dan perkara-perkara mula menjadi sangat berbulu.

Sayangnya, kerajaan tetap keras kepala dalam usaha untuk mengurangkan ancaman privasi yang semakin meningkat ini. Ketika datang ke kebanyakan peranti pintar hari ini pengguna sepertinya memiliki pilihan: menerima produk dalam semua kemuliaan privasi-invasifnya atau jangan beli di semua itu.

Pilihan macam apa itu?

4. Kami Bermula untuk Melihat Perubahan Laut di Kedua-dua Kerajaan dan Industri Teknologi Kami

Nasib baik, itu bukan semua azab dan kesuraman. Oleh kerana kaedah NSA telah diterangkan, penyokong privasi dalam sektor awam dan swasta mempunyai bekerja tanpa mengenal penat lelah untuk melakukan kesalahan ini. Apple telah mula memasang penyulitan end-to-end pada peranti mereka; Google telah berkempen untuk membuat penyulitan TLS untuk kedua-dua laman web dan e-mel; dan Akta Patriot, yang telah dibentangkan dengan kelulusan hampir sebulat suara, diperintah tidak mengikut perlembagaan pada akhir tahun 2015.

Walaupun Snowden sendiri optimis, walaupun dia percaya hak privasi kita masih dalam ancaman. Pada bulan Jun di New York Times, dia menulis:

“Imbangan kuasa mula beralih. Kita menyaksikan kemunculan generasi penaklukan, satu yang menolak pandangan dunia yang ditakrifkan oleh tragedi tunggal. Buat pertama kalinya sejak serangan 11 September 2001, kita melihat garis besar politik yang berpaling dari reaksi dan ketakutan memihak kepada ketahanan dan alasan. Dengan setiap kemenangan mahkamah, dengan setiap perubahan dalam undang-undang, kami menunjukkan fakta lebih meyakinkan daripada ketakutan. Sebagai sebuah masyarakat, kita dapat menemui semula bahawa nilai hak tidak dalam apa yang disembunyikannya, tetapi dalam apa yang ia dilindungi. “

Memandangkan semakin ramai orang menyedari bagaimana kerajaan mereka mengumpul data, peluang untuk mengubahnya muncul.

Sekiranya anda masih melampaui pagar privasi, buat usaha yang sadar untuk membantu melindungi maklumat peribadi anda. Bacalah terma perkhidmatan, lebih menyedari apa yang anda kongsi dalam talian, kemas kini tetapan privasi anda pada akaun media sosial anda, dan bawa kembali privasi anda dengan memasang ExpressVPN pada semua peranti yang didayakan Internet anda.

Gambar yang dipilih: Onsemeliot (Der Wizzleblower Edward Snowden als beliebig verlustrei skalierbares Vekorportrait.) [CC BY 4.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/4.0)], melalui Wikimedia Commons

Kesan Snowden: 4 perkara yang telah kami pelajari sejak gelembung privasi meletup
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.