Lima mitos bahawa NSA mahu anda percaya tentang FISA 702

Teropong pengawasan dengan bendera Amerika

UPDATE: 19 Januari, 2018

Pada 18 Januari, Senat secara rasmi mengundi untuk mengesahkan semula FISA Seksyen 702 dalam undi 65-34. Presiden hampir pasti menandatangani rang undang-undang itu, dan program yang membolehkan kerajaan A.S. untuk mengesan warga A.S. dan bukan U.S. Akan tetap sebagai invasif seperti yang pernah terjadi, jika tidak lebih.

Rang undang-undang, yang membolehkan program pengawasan seperti PRISM dan Hulu berkembang, menolak pindaan yang bertujuan untuk memberi pengawasan atau ketelusan kepadanya, mengekalkan keupayaannya untuk mencari komunikasi rakyat Amerika tanpa waran dan tanpa dipertanggungjawabkan.

Anda perlu dimaklumkan, jika tidak, bahawa anda tidak bersalah tidak mengecualikan anda daripada mempunyai e-mel, mesej teks, aktiviti dalam talian, dan data sensitif lain yang disapu dalam pengawasan secara beramai-ramai akibat kuasa yang tidak ditandai bil ini.

Anda masih boleh mengambil langkah-langkah untuk melindungi hak digital dan privasi anda dengan menggunakan penyulitan untuk melindungi aktiviti internet anda, termasuk dengan menggunakan aplikasi pemesejan dengan penyulitan akhir-ke-hujung seperti WhatsApp atau Isyarat, VPN dengan penyulitan kuat, dan memasang HTTPS EFF di mana-mana sambungan pelayar.

***

Salah satu undang-undang privasi yang paling invasif kerajaan A.S. adalah disebabkan oleh pengesahan semula sebelum tamat pada 31 Disember 2017.

Apakah FISA Seksyen 702?

Seksyen 702 Akta Pengawasan Perisikan Asing (FISA), yang diluluskan pada tahun 2008, membolehkan NSA menjalankan program pengawasan massa seperti PRISM dan Hulu untuk mengumpulkan jumlah data yang tidak pernah berlaku sebelum ini dari warga A.S. dan bukan U.S..

Pengawasan sedemikian hanya diterangkan ketika Edward Snowden meniup wisel di NSA pada 2013.

Akta Pengawasan Perisikan Asing (FISA) Seksyen 702, yang diluluskan pada tahun 2008, membolehkan program pengawasan massa seperti PRISM dan Hulu untuk mengumpulkan jumlah data yang tidak pernah ada sebelumnya dari warga A.S. dan bukan U.S..

FISA Seksyen 702 sepatutnya membolehkan pengumpulan kandungan komunikasi elektronik daripada orang bukan AS (warganegara atau pemegang kad hijau) yang terletak di luar AS, selagi satu “tujuan penting” dalam koleksi ini adalah untuk mendapatkan “maklumat perisikan asing “Tetapi undang-undang memberi banyak ruang untuk NSA untuk mengumpul maklumat mengenai warganya sendiri dan komunikasi mereka, yang melemahkan Perintah Keempat Keempat Perlembagaan AS untuk tidak tertakluk kepada pengawasan tanpa waran yang disokong oleh sebab yang mungkin.

Kini anggota Kongres berusaha untuk memberi kebenaran kepada Seksyen 702, dan tanpa sebarang perubahan penting, walaupun terdapat percubaan untuk membetulkan bahagian-bahagian yang paling kontroversi.

ExpressVPN dengan tegas menentang pembaharuan Seksyen 702. Berdiri dengan kami terhadap program pengawasan besar-besaran ini: Tandakan petisyen kami untuk memberitahu Kongres untuk menamatkan massa, pengawasan tanpa waran yang dibolehkan oleh FISA Seksyen 702.

Kerajaan A.S. cuba mencairkan air tentang jangkauan pengawasan Seksyen 702, jadi kami di ExpressVPN mengambilnya pada diri kita sendiri untuk melihat lima mitos terbesar yang mereka cuba meyakinkan anda tentang, dan apa kebenaran yang lebih buruk terletak di belakang mereka.

Tandatangani petisyen 702 ExpressVPN

1. Seksyen 702 tidak boleh digunakan untuk menargetkan Amerika untuk pengawasan secara sengaja

Walaupun secara teknikalnya betul-kerajaan tidak sengaja menargetkan warga Amerika-NSA masih boleh mengumpul data mengenai perbualan antara orang asing yang disasarkan dan individu Amerika. Oleh itu niat adalah tidak relevan kerana pengawasan akan termasuk individu Amerika.

2. Jika pengawasan FISA 702 yang dikumpulkan mengumpul sebarang komunikasi Amerika, ia tidak sengaja

Tidak, bukan kemalangan. Pengarah Perisikan Negara James Clapper membuat titik dalam surat ini pada bulan Jun 2015 bahawa komuniti perisikan perlu mengumpulkan komunikasi sedemikian untuk “memahami motivasi dan pelan individu bersentuhan dengan kumpulan pengganas,” walaupun memetik keganasan tempatan sebagai alasan mengapa mereka mesti mengumpul kedua-duanya.

Dengan sengaja dan sengaja mengumpul maklumat orang A.S., kerajaan dengan jelas menghalang hak perlembagaan mereka yang berperlembagaan Keempat Keempat di bawah Seksyen 702.

3. Agensi tidak dapat melakukan pencarian di belakang tanpa penjamin pada orang A.S. dengan Seksyen 702

Mereka boleh. FBI dan agensi lain boleh meminta maklumat mengenai warganegara Amerika yang telah dikumpulkan “tidak sengaja” melalui 702 tanpa waran. Seksyen 702 lompat ke atas Pindaan Keempat di mana suatu waran atau perintah mahkamah diperlukan untuk mengakses komunikasi orang A.S..

Oleh kerana sasaran utama adalah komunikasi orang bukan U.S., Terdapat kelemahan di mana agensi boleh meminta komunikasi warga A.S. tanpa waran. Maklumat itu kemudiannya boleh digunakan untuk menyiasat dan mendakwa Amerika untuk tuduhan yang tidak berkaitan dengan keganasan. Yang membawa kita ke titik seterusnya …

4. Pengawasan FISA 702 khususnya mensasarkan disyaki pengganas sahaja

Salah. Satu-satunya definisi ialah sasaran tidak berasal dari atau hidup di Amerika Syarikat, dan “tujuan penting” (tidak semestinya tujuan tunggal atau utama) pengawasan adalah untuk mendapatkan “maklumat perisikan asing.” “Perisikan asing” ditakrifkan oleh Seksyen 702 untuk memasukkan tujuan di luar keganasan, seperti wartawan atau aktivis yang meniup wisel dalam hal ehwal domestik dan luar negeri Amerika.

5. Jika NSA cuba menyalahgunakan kekuasaannya, Mahkamah FISA boleh menangguhkannya

Tidak betul. Peranan yang dimainkan oleh Mahkamah FISA adalah terhad. Untuk satu perkara, kerajaan tidak perlu mendapatkan arahan pengawasan di mahkamah.

Mahkamah itu mempunyai “prosedur penargetan” untuk memastikan bahawa sasaran “percaya secara munasabah” berada di luar prosedur AIS dan “meminimisasi” diterima pakai untuk, dengan baik, meminimumkan jumlah maklumat yang dikumpulkan mengenai orang A.S.. Tetapi kerajaan tidak dikehendaki pergi ke mahkamah FISA untuk mendapatkan pesanan pengawasan.

Sebaliknya, mahkamah hanya meluluskan prosedur dengan memeriksa untuk melihat sama ada mereka konsisten dengan Perubahan Keempat Perlembagaan. Selepas kelulusan, mahkamah tidak lagi mempunyai kuasa atau keterlihatan sama ada kerajaan tetap mematuhi prosedur ini untuk kes sasaran itu.

Kebenaran mengenai FISA 702

Pembaharuan semula FISA Seksyen 702 pada akhir tahun ini akan menguatkan program pengawasan jisim kerajaan A.S., yang bukan sahaja mengumpul komunikasi secara beramai-ramai tetapi juga membolehkan pengawasan tanpa waran bagi warga A.S., memotong hak keempat Pindaan Perlembagaan A.S..

Kami di ExpressVPN percaya bahawa pembaharuan FISA Seksyen 702 bukan sahaja hak asasi kita untuk privasi tetapi juga hak-hak kami yang termaktub di dalam Perlembagaan A.S., termasuk Hak Amaran Pertama kami untuk kebebasan bersuara dan Amaran Keempat kami untuk selamat daripada pencarian dan kejutan tanpa waran.

Tidak mahu hak anda diambil? Beritahu Kongres untuk mengakhiri jisim, pengawasan tanpa waran yang dibolehkan oleh FISA Seksyen 702. Masuk petisyen itu, dan beritahu wakil anda untuk tidak mengundi pembaharuannya.

Lima mitos bahawa NSA mahu anda percaya tentang FISA 702
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.