Memecahkan sempadan: agensi mata-mata Kanada menjejaki pengguna di seluruh dunia

Memecahkan sempadan: agensi mata-mata Kanada menjejaki pengguna di seluruh dunia

Mereka bersahabat; sopan. Hoki cinta, sirap maple, dan poutine. Betul-betul sopan, eh, dan sementara bersedia untuk berdiri untuk hak-hak mereka lebih suka surat-kata tegas atas konfrontasi langsung. Tetapi menurut fail yang diperoleh oleh Edward Snowden pada tahun 2012, orang Kanada tidak begitu tidak bersalah: Agensi perisik mereka, Security Security Establishment (CSE) telah diam-diam mengintip lalu lintas Internet di seluruh dunia - selama bertahun-tahun. Ambil kira, hoser!

Prying Eyes

Menurut Perbadanan Penyiaran Kanada (CBC), pembentangan PowerPoint yang ditulis pada tahun 2012 oleh pekerja CSE yang tidak disebutkan namanya menggambarkan sebuah projek yang dipanggil "Levitation", yang memantau 10 hingga 15 juta muat naik fail dan muat turun dari laman web fail percuma setiap hari, kemudian menyambung melalui fail-fail ini untuk apa-apa kesan aktiviti pengganas. Penyampaian ini termasuk jenaka tentang bagaimana agensi pengintip itu dibanjiri dengan data tidak berguna seperti muat turun Glee siri televisyen ketika mereka cuba menghidu aktiviti ekstremis. Lebih mencurigakan, dokumen mendakwa Kanada mempunyai akses penuh ke 102 tapak perkongsian fail percuma melalui "sumber khas," walaupun tapak seperti Sendspace menafikan dakwaan ini. Ron Deibert, pengarah Makmal Citizen pemikir keselamatan internet berasaskan University of Toronto mengatakan bahawa walaupun ia agak meyakinkan bahawa pengintip Kanada "melakukan pekerjaan mereka," hakikat bahawa pengawasan ini sedang dijalankan pada skala besar membimbangkan.

Jadi apa yang ditemui CSE? Daripada semua fail yang dianalisis setiap bulan, hanya sekitar 350 - atau 0.0001 peratus - adalah "acara muat turun menarik". Sebaik sahaja fail-fail ini dikenalpasti, ada kemungkinan agensi mendapatkan semula metadata dan menemui alamat IP sesiapa sahaja yang memuat naik atau memuat turun maklumat tersebut. Dan dengan memanfaatkan Mutant Broth - teknologi pengintipan British - CSE boleh menggunakan alamat IP untuk mendedahkan lima jam aktiviti pada komputer pengguna sebelum dan selepas pemindahan fail mencurigakan. Agensi menunjukkan kejayaan dalam mencari sasaran tebusan dan strategi pengganas, tetapi Deibert memanggil Levitation sebagai "mesin sinar-X raksasa di atas semua kehidupan digital kita."

Ini bukan kali pertama Kanada ditangkap dengan tangannya di balang cookie memijak; negara itu adalah ahli persekutuan Five Eyes dan sementara dianggap sebagai rakan kongsi junior, pada tahun 2013 terlibat dengan Agensi Keselamatan Negara (NSA) dalam menubuhkan lebih daripada 20 pos pengintipan di "negara-negara yang menjadi keutamaan". Teori ini dijalankan kerana operasi NSA berada di bawah pengawasan awam yang semakin meningkat selepas Snowden, agensi itu menanam kerja ke rakan-rakan mereka di Kanada, bahkan pergi sejauh untuk membekalkan perisian perkakasan dan perisian penyahsulitan.

Memandu Rumah

Pasti, Canucks adalah sasaran mudah tetapi ia juga perlu diperhatikan bahawa DEA telah sibuk mengintip setiap kereta yang menggunakan infrastruktur jalan raya Amerika. Menurut The Atlantic, DEA sedang membina pangkalan data "untuk mengesan masa sebenar pergerakan kenderaan di sekitar AS" Kerja oleh ACLU melalui permintaan Kebebasan Maklumat telah menemui beberapa kerja dalaman program - seperti fakta bahawa semua kenderaan dijejaki, tanpa mengira sama ada pemandu disyaki ada jenayah atau tidak. Di samping itu, e-mel 2010 mengenai projek itu mendakwa bahawa salah satu tujuan utamanya adalah untuk meningkatkan jumlah pelucutan aset yang berlaku apabila kereta, wang dan wang tunai dirampas daripada disyaki penjenayah dan kemudian digunakan untuk membiayai matlamat agensi.

Dan Sir Tim Berners-Lee, pencipta World Wide Web, mencatatkan bahawa sementara rakan Five Eyes Britain adalah salah satu yang terbaik di dunia untuk membuat data terbuka, ia adalah salah satu yang paling teruk ketika membabitkan mengintip dan mengesan rakyat. Sebenarnya, ia disenaraikan di antara yang paling teruk di Eropah untuk negara-negara dengan "Web yang bebas dan terbuka."

All-Seeing?

Jadi, apa pula takeaway di sini? Pertama adalah bahawa negara-negara "jinak" seperti Kanada tidak kebal dari obsesi global dengan mengintip Internet; Teknologi pengintai Kanada adalah antara yang paling canggih di dunia. Kedua, itu bukan regangan untuk mengatakan bahawa tidak kira apa yang anda muat turun, di mana anda melayari atau bagaimana anda menggunakan Web, seseorang melihat ke atas bahu anda. Pasti, anda boleh menulis surat tegas kepada PM Kanada Stephen Harper - atau potong terus ke pengejaran dan pastikan privasi dalam talian anda dilindungi sepenuhnya.

Imej yang dipilih: Wikimedia Commons (imej telah diubah suai)

Memecahkan sempadan: agensi mata-mata Kanada menjejaki pengguna di seluruh dunia
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.