Memohon pindaan: Tuntutan NSA mendapat peluang lain

nsa rayuan

Ramai warga melihat Edward Snowden sebagai pelopor yang akhirnya membawa kepada banjir cabaran dan tindakan undang-undang terhadap Agensi Keselamatan Negara (NSA) kerana mencari dan merampas data pelayaran internet, tetapi perjuangan itu mempunyai sejarah yang lebih panjang. Pada tahun 2006, kumpulan pengawas Yayasan Frontier Elektronik (EFF) memfailkan Hepting v. AT&T untuk menangani penapisan gentian optik. Itu telah dikalahkan dan digantikan dengan Jewel v NSA pada tahun 2008. Revelations Snowden menambah bahan api kepada api, tetapi pada Februari 2015 hakim mahkamah persekutuan memutuskan terhadap Jewel. Sekarang EFF sedang mengambil pertempuran mereka untuk privasi Internet ke mahkamah rayuan dengan harapan hasil yang lebih baik.

Bersinar Bright

Jewel mendapat permulaan sebagai jawapan kepada keputusan Hepting. Kebanyakan AT yang sama&T pelanggan hanya mengarahkan aduan mereka kepada tuntutan baru, termasuk kes nama Caroline Jewel. Menurut EFF, pengumpulan “surat-menyurat, perbualan, carian web, membaca dan aktiviti-aktiviti lain dalam talian” adalah pelanggaran Pindaan Keempat, yang melindungi orang Amerika dari carian dan penyitaan yang tidak munasabah. Dari perspektif EFF, sambil mencegat dan menyalin sebahagian daripada aliran backbone Internet boleh menjadi praktik yang boleh diterima untuk NSA, perkara-perkara menjadi tidak menyenangkan apabila agensi pengintip mulai mencari kandungan ini berdasarkan pemilih atau menyimpan data ini untuk kegunaan masa depan. Sebenarnya, ejen-ejen kerajaan menyambar di dalam perniagaan rakyat swasta untuk tingkah laku tertentu dan kemudian merampas maklumat ini tanpa persetujuan pengguna.

Seperti yang dicatat oleh The Register, Jewel dikalahkan awal tahun ini dalam keputusan sepuluh halaman oleh Hakim Daerah AS Jerry White. Masalah? Walaupun mahkamah memanggil hujah-hujah NSA dan kerajaan lain yang “meyakinkan”, White enggan memberikan keputusan penuh tentang keputusannya memetik masalah yang “setiap pertahanan yang mungkin memerlukan pendedahan yang tidak dibenarkan dari maklumat rahsia negara.” Walaupun White menyatakan bahawa plaintif tidak dapat mewujudkan kemudaratan langsung yang disebabkan oleh pengumpulan data NSA, lebih membimbangkan adalah tuntutan yang sebenarnya membuktikan kes mereka akan memaksa kerajaan untuk mendedahkan apa yang mereka lakukan secara online.

Pokoknya? Ia adalah tangkapan-22: mahkamah berpendapat bahawa plaintif tidak mempunyai maklumat yang cukup untuk menyokong dakwaan-dakwaan yang membahayakan menggunakan data awam dan fail yang disediakan oleh Snowden. Mahkamah juga mengakui bahawa bukti untuk menyokong tuntutan itu boleh wujud, tetapi meminta kerajaan mempertahankan kaedah mereka akan meletakkan keselamatan awam berisiko. Tidak hairanlah, bahawa Hakim White menolak kes itu. Tetapi adakah ia hairanlah bahawa EFF itu menarik?

Bukti untuk Rayuan?

Cabaran awal mengenai keputusan mahkamah tidak baik untuk kumpulan EFF dan kumpulan pengawas lain, tetapi aliran airnya nampaknya beralih kepada program pengintip kerajaan kerana netizens enggan mengambil privasi dalam talian untuk diberikan. Sebagai contoh, di United Kingdom, Privacy International telah melancarkan satu cabaran undang-undang rasmi terhadap dasar-dasar pengintip GCHQ, dengan alasan bahawa agensi perisikan kerajaan mula melihat dirinya sebagai “di atas undang-undang.” Sebuah jawatankuasa parlimen meminta peraturan dan ketelusan yang lebih kuat apabila ia datang kepada pengumpulan data, tetapi juga mendapati bahawa organisasi perisikan UK tidak cuba mengelakkan undang-undang privasi yang ada. Hanya meletakkan? Ini adalah penggambaran jari, satu cara untuk menunggang agensi mata-mata kerana terlalu jelas dengan kaedah mereka.

EFF mungkin menghadapi cabaran yang sama dengan rayuan Jewel mereka sebagai mahkamah cuba menari sekitar Pindaan Keempat sambil menawarkan kritikan lidah dalam kaedah NSA. Walau bagaimanapun, ada kemungkinan jumlah keterangan awam akan mendorong hakim dan penggubal undang-undang untuk menilai semula status quo dan menuntut lebih teliti kaedah agensi ketika memantau, mencari dan menyimpan data pelayaran awam.

Syukurlah, rakyat tidak berdaya walaupun peraturan rayuan terhadap Jewel. Lebih banyak tindakan undang-undang yang hampir pasti akan dipatuhi sebagai jawapan tuntutan masyarakat yang semakin berteknologi dan privasi. Pengguna juga boleh mengecewakan usaha untuk menjejak data mereka secara haram dengan memanfaatkan rangkaian berasaskan Tor atau rangkaian peribadi maya (VPN). Sekiranya pengintip tidak suka, biarkan mereka membawa anda ke mahkamah.

Imej yang diketengahkan: Konstantin Yuganov / Kelab Foto Dolar

Memohon pindaan: Tuntutan NSA mendapat peluang lain
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.