Mengapa penyulitan adalah penting dalam masyarakat bebas

Logo Pertubuhan Bangsa-Bangsa di atas satu urutan surat untuk menggambarkan penyulitan.

Pada tahun 2011, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengisytiharkan akses internet sebagai hak asasi manusia sejagat. Itulah langkah yang perlu untuk kebebasan digital, tetapi ia jauh dari mencukupi - ia perlu menambah penyulitan ke dalam senarai.

Walaupun di dalam masyarakat bebas dengan akses yang luas ke World Wide Web, kebebasan untuk menggunakan internet tidak bermakna apa-apa jika kita tidak mempunyai privasi. Dan privasi tidak bermakna jika kami tidak mempunyai penyulitan. Itu rantaian logik tidak jelas kepada semua orang, jadi mari memecahkannya secara berbalik:

Kenapa penyulitan diperlukan untuk privasi?

Kebanyakan orang akan membayangkan penyulitan sebagai gembok. Apabila anda menghantar mesej yang disulitkan melalui internet, isinya adalah "dikunci" untuk semua orang tetapi penerima yang memegang satu-satunya kunci. "Itu bagus," kata anda. "Tetapi bagaimana jika seseorang memecahkan kunci tanpa kunci? Bagaimana jika seseorang mempunyai penyembur? "

Dan di sinilah metafora itu rosak. Dengan kunci fizikal, selalu ada cara untuk memilihnya, melihatnya, atau mencairkannya. Dan jika kunci cukup kuat untuk menahan semua tetapi kunci yang paling termotivasi (dan dibiayai dengan baik), maka kunci itu sendiri mungkin terlalu mahal untuk umum.

Penyulitan, bagaimanapun, bukan kunci fizikal-ia adalah perisian. Sebaik sahaja ditulis, ia hampir tidak ada apa-apa untuk dikekalkan dan disebarkan. Itu penting kerana lebih banyak perkara yang kita menyulitkan, semakin kuat privasi dalam talian kita. Jika hanya maklumat yang sensitif disulitkan, penyulitan menjadi isyarat kepada organisasi pengawasan bahawa maklumat di dalamnya adalah pemantauan yang bernilai!

Tetapi yang lebih penting, tidak seperti kunci fizikal, penyulitan dilindungi oleh undang-undang matematik, yang tidak dapat dipecahkan dalam rasa murni yang mungkin. Contohnya RSA algoritma penyulitan standard adalah berdasarkan pemfaktoran atau menyelesaikan masalah pendaraban dalam sebaliknya.

Mudah untuk membiak dua nombor perdana untuk mendapatkan nombor yang besar (beratus-ratus digit panjang), tetapi anda memerlukan superkomputer dan lebih daripada sekadar hayat untuk membazir jika anda ingin mengetahui nombor dua yang anda bermula dengan.

Kerja-kerja penyulitan. Sistem crypto yang dilaksanakan dengan betul adalah salah satu daripada beberapa perkara yang anda boleh bergantung kepada.

- Edward Snowden

Itu menjadikan penyulitan satu-satunya alat praktikal yang kita perlu menyimpan data walaupun seketika dipintas. Seperti Edward Snowden berkata, "Kerja enkripsi. Sistem crypto yang dilaksanakan dengan betul adalah salah satu daripada beberapa perkara yang anda boleh bergantung. "

Kenapa privasi diperlukan untuk kebebasan?

"Baiklah," anda mungkin berkata pada ketika ini, "Saya dapat melihat mengapa penjenayah memerlukan privasi. Tetapi saya tidak mempunyai apa-apa untuk disembunyikan. NSA tidak berminat dengan resipi cookie cip coklat saya. "Mungkin tidak. Tetapi isu ini kurang mengenai maklumat yang diperoleh oleh mereka yang mengintip kami, dan lebih lanjut mengenai apa yang berlaku kepada kami.

Pengawasan mengubah kita. Ini fenomena psikologi yang didokumentasikan dengan baik; orang berkelakuan berbeza apabila mereka tahu mereka sedang ditonton, dan biasanya tidak lebih baik. Pemerhatian merosakkan prestasi, merosakkan amanah, dan menggalakkan pematuhan terhadap mereka yang diperhatikan.

Tidak kira sama ada anda mempunyai sebarang kerangka di dalam almari anda; hanya hakikat bahawa almari anda terbuka untuk pengawasan menghadkan keputusan anda tentang cara anda berpakaian, berjalan, bercakap, dan berinteraksi dengan orang lain.

Itulah akibat yang sangat tragis untuk masyarakat yang dianggap "bebas". Neil Richards, profesor undang-undang di Washington University di St. Louis, merangkumnya dengan indah:

Apabila kita ditonton, dikesan dan dipantau, kita bertindak berbeza. Terdapat bukti yang semakin meningkat bahawa pengawasan internet menghalang kita daripada membaca idea yang tidak popular atau kontroversial. Ingatlah bahawa idea-idea kita yang paling dihargai-bahawa orang harus mengawal kerajaan, bahawa bid'ah tidak boleh dibakar di pegangan dan bahawa semua orang adalah sama-sekali idea-idea yang tidak popular dan kontroversial. Masyarakat bebas tidak perlu takut dengan idea berbahaya, dan tidak memerlukan pengawasan intelektual yang lengkap. Bentuk pengawasan dan kepolisian yang ada sudah cukup.

- Neil Richards

Satu langkah ke arah yang betul

Dengan keperluan yang semakin meningkat bagi penyulitan dalam masyarakat yang bebas, tidak hairanlah bahawa U.N. telah mengambil perhatian khusus. Dalam laporan 2015 dari Pejabat Pesuruhjaya Tinggi untuk Hak Asasi Manusia, pelapor khas David Kaye berkata:

Penyulitan dan tanpa nama, dan konsep keselamatan di belakangnya memberikan privasi dan keselamatan yang diperlukan untuk menjalankan hak untuk kebebasan pendapat dan ekspresi dalam era digital. Keamanan sedemikian mungkin penting untuk pelaksanaan hak-hak lain, termasuk hak ekonomi, privasi, proses wajar, kebebasan berhimpun dan persatuan secara aman, dan hak hidup dan integritas tubuh.

- David Kaye

Itulah langkah yang tegas ke arah kemajuan, tetapi laporan itu membuat elaun untuk "dekretan yang dipesan oleh mahkamah" atas dasar "kes demi kes" (bersamaan dengan memberikan TSA kunci sejagat kepada bagasi anda). Syarikat-syarikat seperti Google, Microsoft, dan Apple telah bercakap dengan undang-undang serupa di A.S., walaupun pegawai yang berada di peringkat tertinggi masih "bersimpati" kepada penguatkuasa undang-undang.

Mari kita berharap U.N terus bersimpati dengan pautan antara penyulitan dan kebebasan itu sendiri.

Mengapa penyulitan adalah penting dalam masyarakat bebas
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.