Menginap dalam talian peribadi boleh menjimatkan wang besar

Satu ilustrasi cetakan jari, tetapi garis dalam membentuk tanda dolar. Boom!

Setakat ini pesalah terbesar ketika datang ke perlombongan data anda bukanlah pemerintah atau polisi, tetapi agen pengiklanan. Mereka akan membeli sejarah kad kredit anda dari bank anda, menanamkan pelacak ke laman web yang mereka lawati dan menipu anda ke alat pengunduhan yang memantau kelakuan anda sebanyak mungkin.

Matlamat: untuk mengetahui tentang kelakuan penggunaan anda dan untuk meramalkan bukan sahaja apa yang anda ingin beli pada masa apa pun, tetapi juga berapa banyak yang anda sanggup membayar untuknya. Setiap kebaikan dan perkhidmatan mempunyai nilai untuk anda, sesuatu yang ahli ekonomi memanggil 'harga tempahan.'

Apakah harga tempahan anda??

Harga tempahan anda adalah jumlah sebenar yang anda sanggup membayar untuk sesuatu produk. Lebih jauh di bawah harga tempahan yang anda dapat memperoleh produk, lebih banyak perdagangan yang bermanfaat untuk anda.

Harga tempahan anda untuk kebaikan mungkin berubah sepanjang masa. Apabila anda kembali dari kenaikan panjang, anda sanggup membayar lebih banyak untuk air daripada pada masa lain. Sekiranya anda terburu-buru, anda mungkin bersedia untuk membayar lebih banyak untuk perjalanan berbanding bila anda mempunyai masa.

Sekiranya agensi pengiklanan mengetahui cukup tentang anda, mungkin dapat menebak dengan tepat tentang apa harga tempahan tepat anda untuk kabel pengisian, penerbangan atau bilik hotel. Mereka akan dapat menunaikan dengan tepat sama seperti sesuatu yang bernilai kepada anda. Tidak ada lagi tawaran, tiada lagi ketelusan harga, dengan semua nilai yang dihasilkan dari perdagangan dan pertukaran berakhir dengan pedagang.

Di dunia fizikal seperti diskriminasi harga besar adalah sukar untuk dilaksanakan. Ia mungkin sukar untuk mengenal pasti pelanggan sebelum pembelian mereka (berbanding dengan pembayaran melalui kad kredit), dan lebih sukar untuk mengutip setiap pelanggan dengan harga yang berbeza.

Walau bagaimanapun, dalam talian, ini mudah, kerana pelanggan mudah dikenalpasti melalui akaun mereka, alamat e-mel, kuki disimpan dan alamat IP. Sebuah laman web mungkin dapat mengenal pasti anda hanya dengan penyemak imbas anda.

Pertimbangkan taktik berikut untuk kekal online tanpa nama:

Gunakan VPN

VPN akan menyembunyikan alamat IP anda dari tapak yang anda lawati, menjadikannya sukar untuk mengenal pasti pendapatan anda melalui kod ZIP atau menghubungkan carian anda dari lawatan terdahulu. Anda juga boleh menukar pelayan untuk melihat harga pengunjung dari pelbagai negara, yang boleh menjadi kelebihan terutamanya di laman pelancongan. Untuk membeli-belah dalam talian, berhati-hati dengan VPN percuma atau Tor, kerana lalu lintas web anda mungkin bercampur dengan orang-orang penipu, dan bayaran anda mungkin ditolak akibat.

Kosongkan kuki anda atau gunakan tetingkap inkognito

Mod inkognito penyemak imbas anda tidak akan menjadikan anda dengan sempurna tanpa nama dengan sendirinya, tetapi ia akan membuka tetingkap baru tanpa sebarang kuki sedia ada. Ini menjadikan lebih sukar bagi laman web untuk menghubungkan lawatan anda dengan lawatan sebelumnya untuk mengetahui apa yang lazimnya anda belanja. Apabila anda menutup tetingkap inkognito semua cookiesnya akan dipadamkan secara automatik, dan apabila anda membukanya sekali lagi, anda bermula segar.

Gunakan penyekat iklan

Anda boleh menggunakan penyekat iklan seperti Ublock Asal (Chrome, Firefox, Opera) sebagai pelanjutan penyemak imbas untuk bukan sahaja menyekat anda daripada melihat iklan tetapi juga menghalang pengiklan daripada mempelajari kebiasaan anda. Badger Privasi EFF juga boleh membantu dengan lebih lanjut menyekat pengalaman penyemakan imbas anda.

Terdapat manfaat yang sangat ketara untuk melindungi privasi anda. Dengan menghalang syarikat daripada belajar mengenai tabiat perbelanjaan anda, anda akan mendapat tawaran yang lebih baik dalam jangka panjang dan menjadikannya mustahil bagi syarikat untuk membezakan anda dengan mengenakan harga yang lebih tinggi.

Menginap dalam talian peribadi boleh menjimatkan wang besar
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.