Perisian penukaran wajah kini menjadi sumber terbuka

Dua tangan menyeberang memegang wajah yang berbeza. Ia kelihatan agak aneh, menjadi jujur ​​dengan sempurna.

Dibangunkan oleh pakar-pakar dari Massachusetts Institute of Technology dan NVIDIA, teknologi vid2vid membolehkan sesiapa untuk menukar gambar permukaan objek dalam video.

Kebanyakan kita tahu sintesis video-ke-video semacam ini daripada 'bertukar muka', di mana algoritma mengesan wajah dan menggunakan muka lain di atasnya. Tetapi teknologi juga boleh digunakan untuk objek lain, contohnya, kereta atau front shop.

Isu hak cipta dan pencurian identiti

Teknologi bertukar muka, serupa dengan teknik penggubahan video dan foto yang lain, ditakuti secara meluas untuk kegunaannya dalam penciptaan kandungan kandungan fitnah dan hak cipta. Lagipun, ia membolehkan sesiapa sahaja menggunakan wajah pelakon terkenal dalam filem buatan sendiri (dipanggil Deepfake), atau mungkin juga menimbulkan bukti jenayah kepada suspek yang salah.

Lebih-lebih lagi, para saintis MIT di belakang vid2vid telah menerbitkan kod tersebut di bawah lesen Creative Commons, yang bermaksud sesiapa sahaja boleh menggunakan atau mengubah suai kod yang mereka lihat patut (selagi mereka memberikan kredit yang tepat kepada penulis).

Pengambilan massa adalah batasan kerosakan

Walau bagaimanapun, pembuatan teknologi sumber terbuka, bagaimanapun, merupakan langkah penting dalam mengehadkan kemudaratan, memandangkan tahap playfield antara pelaku jahat yang dibiayai dengan baik dan orang awam.

Ia juga boleh membantu menghalang orang daripada menggunakan teknologi tersebut secara berniat jahat, kerana mana-mana video datang di bawah pemerhatian yang lebih berat apabila mereka yang menontonnya tahu betapa mudahnya untuk 'menipu' bahan tersebut.

Dalam karya mereka, penulis menerangkan matematik di belakang model mereka dan menunjukkan keupayaan kod mereka dengan menukar wajah, pokok, dan bangunan.

Perisian pertukaran imej dalam tindakan

Dalam dokumentari dari Februari 2018, satu pasukan penyelidik yang bekerja pada perisian swap imej menunjukkan keupayaan mereka dengan menggantikan hiasan di dinding dengan simbol yang menyinggung, dan wajah seorang pelakon dengan Presiden Trump.

"Jangan percaya semua yang anda lihat di internet."
- Abraham Lincoln

Masa depan imej dan video yang difaktorkan

Kredibiliti maklumat dalam talian sudah cukup alat seperti Photoshop boleh mengabadikan gambar palsu dan sengaja memanipulasi acara, yang mengganggu kesan kita terhadap dunia.

Akan semakin sukar untuk mengesahkan sumber dalam talian sebagai teknologi maju dengan tepat, dan kita mungkin melihat hari apabila imej digital tidak lagi boleh diterima di mahkamah.

Teknologi seperti timestamping yang terdesentralisasi mungkin menjadikannya lebih sukar untuk mengaitkan rakaman palsu kepada peristiwa pada masa lalu, tetapi mereka masih akan membenarkan sesiapa sahaja untuk memanipulasi kandungan dengan sengaja dengan sengaja.

Perisian penukaran wajah kini menjadi sumber terbuka
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.