Permintaan sebanyak 3.2 juta ‘untuk dilupakan’ sejak 2014

Satu ilustrasi seorang erasor menghapuskan logo Google.

Sudah lebih dari lima tahun sejak "Hak untuk dilupakan" Kesatuan Eropah berkuatkuasa. Pastinya entiti yang paling banyak dipengaruhi oleh perundangan-yang membolehkan individu meminta maklumat negatif mengenai mereka dikeluarkan dari enjin carian-telah Google.

Bulan lalu, Google mengeluarkan laporan mengenai bagaimana ia telah mengendalikan hak untuk dilupakan setakat ini, dan ia dipenuhi dengan statistik pada berjuta-juta URL yang diminta oleh orang ramai untuk dimansuhkan daripada enjin carian. Kami melihat dan menyelidiki implikasi untuk mengakses maklumat dan hak privasi.

Apakah hak untuk dilupakan??

Pertama berkuatkuasa pada bulan Mei 2014, hak untuk dilupakan adalah hak individu untuk mendapatkan maklumat negatif mengenai mereka yang dikeluarkan dari carian internet. Untuk meminta penyingkiran daripada enjin carian, orang itu harus menyerahkan borang melalui laman web enjin carian, menyenaraikan URL yang akan dikeluarkan.

[Ingin semua berita privasi internet terkini? Daftar untuk surat berita ExpressVPN.]

Berikutan pertempuran undang-undang yang lama antara EU dan Google, mahkamah Eropah menetapkan pada bulan September bahawa penyingkiran hanya akan terpakai untuk carian dalam EU. Ini bermakna sesiapa yang mencari seseorang dari luar blok itu masih dapat melihat foto yang memalukan atau sejarah jenayah itu, walaupun mereka telah dipadamkan dari carian di Eropah.

Hak untuk dilupakan - dirujuk sebagai "hak untuk menghapuskan" di bawah Undang-undang Perlindungan Data Umum Undang-undang (GDPR) EU-adalah kontroversi. Di satu pihak terdapat keperluan untuk privasi dan memerangi fenomena seperti lucah balas dendam. Di pihak yang lain adalah hak orang ramai untuk maklumat dan bahaya mewujudkan persekitaran penapisan. Pengendali enjin carian dikehendaki menimbang kedua-dua keperluan menentang ini dalam memutuskan sama ada URL akan dialih keluar.

Lima tahun lagi, dengan angka-angka

Laporan Google melihat bukan sahaja bagaimana orang menggunakan hak mereka untuk dilupakan, tetapi juga bagaimana syarikat menimbang kepentingan awam berbanding keperluan privasi. Berikut adalah beberapa data Google telah mengeluarkan mengenai permintaan penyahslihan URL yang diterima antara Mei 2014 dan Mei 2019.

URL yang diminta untuk dialih keluar: 3,231,693
Peminta unik: 502,648
Kadar pemadaman: 44.5%

Permintaan nyahred URL dominan
Maklumat peribadi di laman media sosial dan laman web: 29%
Sejarah undang-undang yang dilaporkan oleh saluran berita dan halaman kerajaan: 21%

Apa yang hendak disembunyikan?

Jenis maklumat yang diminta untuk menyahsekat
Maklumat profesional: 24% (20.7% permintaan diterima)
Jenayah: 9% (48.2% permintaan diterima)
Pengarang sendiri: 9% (34.4% permintaan diterima)
Kesalahan Profesional: 8% (permintaan 19.5% diterima)
Maklumat peribadi: 8% (96.8% permintaan diterima)
Platform politik: 4% (3.4% permintaan diterima)
Maklumat peribadi sensitif: 2% (92.6% permintaan diterima)

Segmen permintaan delisting terbesar berkaitan dengan profesi semasa seseorang. Maklumat ini sering dianggap sebagai kepentingan umum untuk tersedia di enjin carian, jadi Google hanya membenarkan peratusan yang rendah untuk dihapuskan. Terdapat permintaan yang jauh lebih sedikit untuk melupuskan halaman dengan maklumat peribadi seperti alamat rumah dan maklumat hubungan, serta maklumat peribadi sensitif seperti orientasi seksual, tetapi hampir semua permintaan tersebut diterima.

Laporan itu menambah: "Contoh apabila URL muncul dalam hasil carian untuk nama pemohon, tetapi tidak mempunyai rujukan kepada pemohon dalam kandungan, mempunyai kadar pengecualian sebanyak 100% kerana tidak ada kepentingan awam yang bersaing."

Variasi mengikut negara

Permintaan penyingkiran URL 10 teratas mengikut negara
Perancis: 20.1%
Jerman: 16.6%
United Kingdom: 13.4%
Itali: 8.7%
Sepanyol: 8.0%
Belanda: 5.5%
Poland: 3.3%
Sweden: 3.0%
Belgium: 2.6%
Switzerland: 1.9%

Mengapa orang Perancis mengambil bahagian dalam hak untuk dilupakan? Penduduk Perancis hampir sama dengan UK dan lebih kecil daripada Jerman, tetapi ia membentuk sebahagian besar permintaan penyisihan.

Analisis Google menunjuk ke tapak direktori Perancis yang popular untuk mencari alamat dan nombor telefon individu dan profesional. Sebilangan besar permintaan telah diterima untuk menamatkan URL di laman web ini. Bagaimanapun, sementara laman direktori mungkin disingkirkan dari enjin carian, direktori biasanya mempunyai fungsi carian sendiri, sehingga individu masih dapat menemukan cara itu.

Siapa yang mahu dilupakan?

Memansuhkan pemohon
Individu Swasta: 84%
Minor: 6%
Angka orang ramai: 4%
Ahli politik: 4%
Entiti korporat: 2%

Walaupun 84% permintaan dibuat oleh individu persendirian, mungkin persepsi kita mengenai tokoh awam dan ahli politik adalah yang paling banyak diubah oleh hak untuk dilupakan. Selebriti dan pegawai kerajaan cenderung untuk menggunakan firma undang-undang dan perkhidmatan pengurusan reputasi untuk membuat banyak permintaan. Sebenarnya, baki 16% permintaan dibuat oleh hanya 0.2% pemohon.

Permintaan sebanyak 3.2 juta 'untuk dilupakan' sejak 2014
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.